Daniela Domnica, directoarea Şcolii nr. 10 (Nicu Albu) din Piatra-Neamţ, este la un pas de a-şi pierde funcţia, după ce Curtea de Apel Bacău a condamnat-o definitiv, într-un proces de corupţie. De altfel, instanţa a menţinut hotărârea Tribunalului Neamţ, cu diferenţa că a înlăturat obligarea la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii dispusă în privinţa lui Vasile Domnica, soţul directoarei.
Tribunalul Neamţ i-a condamnat pe profesoara Daniela Domnica și pe soțul ei la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de 2 ani, precum și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității. Instanța l-a condamnat, de asemenea pe omul de afaceri Valentin Gheorghe Tănase la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, tot pe un termen de 2 ani, și la 60 de zile de muncă în folosul comunității, și a decis încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Cosău, al doilea om de afaceri din dosar.
Partea care-i va afecta direct la buzunar pe inculpați este legată de restituirea fondurilor europene primite ilegal: ”Obligă inculpaţii D. D., D. V. şi T. G.V., în solidar să plătească părţii civile suma de 379.932,16 lei, cu dobânzi şi penalităţi calculate de la momentul decontării fiecărei tranşe de plată, respectiv 30.04.2015, 23.06.2015, 25.08.2015 şi 17.12.2015 şi până la data plăţii efective, conform Codului de procedură fiscală. În baza art. 20 din Legea nr. 78/2000 menţine măsura sechestrului asigurator luată prin ordonanţa procurorului nr. 194/P din data de 28.01.2019 asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatei D. D. – teren în suprafaţă de 1125 mp., situat în intravilanul comunei Răuceşti, judeţ Neamţ, şi construcţie – pensiune agroturistică situată în Răucești, judeţ Neamţ, până la concurenţa sumei de 379.932,16 lei”.
Profesoara Daniela Domnica și soțul ei, care era secretar al comunei Grumăzești, iar ulterior a lucrat ca administrator public al comunei Români, au fost trimiși în judecată de DNA pentru modul în care au obținut banii europeni pentru construirea unei pensiuni, cea aflată acum sub sechestru.
”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2012-2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – «Înființare Pensiune Agroturistică…», inculpata Domnica Daniela a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 379.932 lei. De precizat este faptul că, deși lucrările efective de construire a pensiunii erau începute încă din luna august 2014, la data de 14 ianuarie 2015, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare, inculpata Domnica Daniela a depus la A.F.I.R. dosarul privind organizarea procedurilor de achiziție publică pentru atribuirea contractului de «execuție lucrări de construcție», care cuprindea ofertele formale (inexacte) emise de societățile administrate de inculpații Cosău Vasile și Tănase Gheorghe Valentin”, se arată în comunicatul DNA.
Mihai Obreja, şeful Inspectoratului Şcolar Neamţ, ne-a declarat că, din punctul lui de vedere, Daniela Domnica nu mai poate deţine funcţia de director de şcoală, după decizia definitivă a instanţei, dar va putea fi, în continuare, profesor.
C.M.