Într-o frumoasă toamnă a anului 1991 a fost înființat Liceul de Arte din Piatra Neamț ce poartă numele artistului plastic „Victor Brauner‘‘. Fiind un liceu vocațional, elevii pot studia aici muzica sau artele plastice de la vârste mici.
Profesorii liceului sunt tineri, dornici de realizări alături de copii, serioși în ceea ce privește predarea-învățarea-evaluarea, dar și empatici.
Liceul de Arte se adresează și celor din ciclul primar, instituția având câte o clasă pe fiecare nivel de studiu.
Aptitudinile artistice pot fi modelate pe parcursul vieții. De aceea, în acest liceu pot veni copii ce își pot descoperi în timp latura artistică.
Școala își deschide porțile pentru elevi la clasa pregătitoare care pot studia muzica din clasa I, iar specialiști ai domeniului afirmă că instrumentele muzicale dezvoltă intelectul, răbdarea și perseverența celor mici. De asemenea, doamnele învățătoare ce predau în această instituție insistă (pe lângă învățarea elementelor de cultură generală) și asupra dezvoltării personale, realizând activități educative, socio-emoționale, cultural-artistice pentru ca cei mici să devină încrezători, optimiști și motivați.
Din ciclul gimnazial, elevii se pot specializa fie pe muzică, fie pe arte vizuale, în funcție de aptitudinile pe care le dețin. Desenul și pictura dezvoltă creativitatea, imaginația și funcțiile cognitive ale copiilor. Studierea unor instrumente muzicale, a desenului, picturii, modelajului și a teoriei muzicii le poate dezvolta elevilor competențe artistice pe care nu le pot obține din altă parte.
În Liceul de Arte se fac foarte multe activități extracurriculare, realizându-se un transfer de cunoștințe între domenii precum
literatură, istorie, desen, muzică, film, dar și între discipline precum biologie, matematică, fizică, geografie sau chimie, elevii artiști obținând produse concrete, palpabile, precum o planșă desenată, pictată sau un produs muzical la care au muncit o perioadă de timp.
Exemple de activități ce s-au desfășurat în ultima perioadă, dificilă din cauza pandemiei: momente muzicale; recitări de poezii online; desene expuse în format digital cu tematica sărbătorilor de iarnă; ore de remediere realizate fizic, la școală, atât la clasele primare, cât și la toate clasele gimnaziale (din luna martie a.c.) pentru ca elevii să fie ajutați în a înțelege mai bine noțiunile predate în perioada online.
Chiar dacă este un liceu vocațional, bazat pe descoperirea sau consolidarea anumitor talente, în Liceul „Victor Brauner‘‘ se pune accent și pe cultura generală, mai ales că la finalul clasei a VIII-a urmează examenul pentru admiterea la liceu. După Evaluarea Națională 2020 majoritatea elevilor au decis să rămână în aceeași instituție pentru a continua studierea artelor.
Referindu-ne la viitoarele clase de a IX-a, liceul va avea o clasă de muzică și una de arte vizuale și decorative. Aici pot studia elevii care vor promova inițial probele de aptitudini la data de 15 iunie 2021.
La clasa de muzică, elevii se pot axa pe instrumentele învățate în anii anteriori, canto, instrumente populare și canto tradițional românesc, având ca ore de specialitate: instrument sau canto, teorie-solfegiu-dicteu, muzică de cameră – etnografie și folclor, ansamblu orchestral, coral sau folcloric, pian complementar sau instrument la alegere, istoria muzicii, corepetiție sau acompaniament.
La clasa de arte plastice și decorative, elevii vor studia ca discipline de specialitate: studiul formelor și desenul, studiul culorii și pictura, studiul volumelor și modelajul, ateliere de specialitate (artă monumentală, pictură de șevalet, design vestimantar, sculptură, imprimerie).
În acest an școlar, dificil din cauza virusului SarsCov 2, liceenii de la Arte, coordonați de profesorii lor, au realizat numeroase activități: Spectacol de Crăciun postat pe pagina liceului ce a îmbinat atât momente muzicale, cât și expoziții virtuale ale picturilor și desenelor copiilor (decembrie 2020); activitate dedicată marelui poet Mihai Eminescu (15 ian. a.c.); Concert online pentru 8 martie; activitatea „Fêtons ensamble la francophonie!‘‘; activități în cadrul Proiectului educațional „Siguranța datelor în sistemele informatice‘‘ (în parteneriat cu Liceul „Carol I‘‘ Bicaz), elevii realizând dezbateri despre pericolele de pe internet, cyberbullyingul, dependența de telefon etc.; activitate de prevenire a traficului de persoane desfășurată de specialiștii ANITP – Centrul Regional Bacău în cadrul căreia elevilor li s-a vorbit despre etapele traficului de persoane, profilul traficantului, profilul victimei, sfaturi și recomandări în scopul prevenirii victimizării în rândul adolescenților.
Cadrele didactice din această instituție au desfășurat din noiembrie 2020 activități cu liceenii din clasele X-XII, în cadrul Proiectului ROSE-CARTA „Competenţe şi Abilităţi pentru Reuşita Tinerilor Artişti“ (2020-2023) ce are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării procesului de formare a competenţelor cheie pentru creşterea procentului de promovabilitate la examenul de bacalaureat și dezvoltarea abilităților necesare unui acces ridicat la nivelurile de învățământ terțiar pentru o mai bună adaptabilitate la cerinţele unei pieţe a muncii flexibile şi incluzive.
După aproape 30 de ani de existență, liceul continuă tradiția dezvoltării competențelor artistice viitorilor absolvenți, aspecte necesare formării unui viitor adult cult. Școala devine de la o zi la alta o voce tot mai prezentă în viaţa spirituală, culturală a municipiului, dar şi a ţării. Dovadă o fac şi premiile obţinute la concursuri zonale, naţionale şi internaţionale, chiar și în această perioadă când se desfășoară on-line.
De asemenea, Liceul de Arte organizează anul acesta două concursuri în luna mai: Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny‘‘, aflat la a XXX-a ediţie; Bienala „Victor Brauner‘‘ România – Franța, ediția a IV-a și Concursul Național ,,ELENA BOTEZ‘‘, ediția a IV-a, în luna iunie.
În plus, formaţiile liceului, ale instrumentiştilor şi ale plasticienilor participă la numeroase activităţi artistice şi culturale ale municipiului Piatra-Neamţ, judeţului Neamţ precum şi în întreaga ţară.
Pentru înscrieri, sunteți așteptați la corpul „A‘‘ din str. Peneş Curcanul, nr. 6, Piatra Neamț!