Povestea rețelei de alimentare cu apă a comunei Țibucani este, ca multe povești despre investițiile întinse pe ani de zile, o suită de ”întâmplări” cu pasaje aparent inexplicabile și împotriva oricărei logici elementare. De exemplu, două proiecte diferite – cel de alimentare cu apă și cel de canalizare -, care ar funcționa ideal doar împreună, au capete diferite. Există străzi pe care este apă curentă până la o anumită casă, în vreme ce rețeaua de canalizare este făcută până la ultima locuință. Care, evident, nu are apă, dar este ”binecuvântată” cu o canalizare inutilă. Iar proiectul de aducțiune este finalizat din 2017, constructorul a predat rețeaua la primărie, ocazie cu care primăria a bifat un proiect îndeplinit, însă fără beneficiari.
”Deja am ajuns la 140 de racordări, în afară de instituţii”
”Din momentul în care am intrat primar, foarte multă lume s-a plâns că nu e funcţională reţeaua de apă”, ne-a declarat Ioan Rusu, primarul de Țibucani. ”Apa Serv are solicitare de la noi să preia sistemul de apă şi canal, unde deja este realizat în satele Ţibucani, Ţibucanii de Jos şi Davideni, dar nu pe toată suprafaţa satelor, ca să zic așa. Rețeaua de apă a fost în valoare de 4,8 milioane lei, iar cea de canalizare de 5,1 milioane lei, fondurile fiind prin PNDL, de la Ministerul Dezvoltării. Partea de cofinanţare a primăriei nu ştiu exact cât este, nu eram eu primar, iar documentația este la Apa Serv, în vederea preluării. De când am intrat la primărie, am început racordarea gospodăriilor și a instituțiilor la rețeaua de apă. Din 2017 până acum nu s-a racordat nimeni, pentru că aşa a fost proiectul, nu a inclus racordările. Am consultat mai multe firme ca să caut cel mai bun preţ şi, în acelaşi timp, să lucreze atent pentru că prin comună avem 6 kilometri de drum judeţean care a fost asfaltat în 2019 şi nu puteam să stricăm asfaltul. În fine, m-am apucat de racordări, am avut o discuţie cu cei de la Apa Serv, mi-au pus la dispoziţie cerinţele lor, apometre, bazin, tot ce vor ei şi să vină după aia să preia. Ei au pus un număr de racordări mai mare şi eu le-am spus că în momentul în care o să am 70 de gospodării racordate să vină să preia rețeaua. Deja am ajuns la 140 de racordări, în afară de instituţii. Au venit domnii de la Apa Serv, mi-au dat un draft de măsuri să le duc la îndeplinire, am avut şedinţa de consiliu local, am aprobat predarea, am pregătit şi comisia, mai urmează doar predarea în sine”.
Planuri de extindere cu încă 8 kilometri de rețea
Dacă 140 de gospodării din Țibucani au în acest moment apă curentă, ceea ce este un pas înainte după aproape 4 ani de așteptare, canalizarea nu funcţionează. Abia după ce Apa Serv va prelua rețelele, vor începe racordările, de această dată fără costuri suplimentare din partea beneficiarilor, pentru că proiectul include și ”înțepatul” în conductă. Staţia de epurare este deja făcută, deci teoretic n-ar trebui să mai dureze foarte mult până ce o parte din comuna Țibucani să aibă un minim confort. Problema este cu străzile din fiecare sat (Țibucani, Țibucanii de Jos și Davideni), care n-au fost prinse în niciunul dintre cele două proiecte.
”În fiecare sat sunt gospodării neracordate, iar oamenii iau apă din fântânile proprii”, mai spune primarul. ”Eu am mai multe obiective în plan, dar o iau în ordinea priorităților și voi investi din bugetul local pentru un proiect de extindere de apă, fiindcă din cauza secetei din ultimii ani tot mai multă lume rămâne fără apă. Rețeaua existentă este pe străzile principale, prea puțin pe secundare, iar printre cele secundare sunt și unele neasfaltate și am zis să o iau într-o ordine. Întâi mă apuc de apă, ca să nu vină finanțarea pentru asfalt și să mă trezesc peste 2 ani de zile că trebuie să mă apuc de săpat ca să trag apă. Am chemat un proiectant să vadă și aștept un deviz să văd cât ar costa proiectul. În urma discuției cu constructorul care s-a ocupat de rețeaua de alimentare, am înțeles că cele 5 puțuri de mare adâncime existente asigură cantitatea de apă necesară pentru extinderea de 8 kilometri pe care o am în plan. Proiectul existent are o rețea de 16 kilometri de apă și 10 kilometri de canalizare. De exemplu pe o stradă, Humăria Nouă, până la un punct e dusă apa, iar canalizarea e dusă până la capăt. Nici eu nu știu de ce. Doctorul Sârbu, fostul primar, a făcut proiectul. Ne judecăm cu el chiar pentru proiectul cu apa. Firma Dalex vrea garanția de bună execuție, că au trecut 2 ani de la predare, iar eu nu pot să-i dau acești bani până nu se pronunță instanța. Este un proces cu Curtea de conturi, care a găsit niște nereguli”.
Amendă de 50.000 de lei pentru fostul primar
SC Dalex Grup București – executantul proiectului de înființare a rețelei de apă, care a dat ulterior lucrarea în subantepriză către SC Cordep SRL – este subiectul unui proces deschis de comuna Țibucani, care vrea să recupereze niște bani de la fostul primar Ioan Sârbu. La începutul anului 2015, UAT Țibucani, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu SC Dalex Grup contractul de achiziție publică nr. 241, având ca obiect ”Înființare rețea alimentare cu apă în comuna Țibucani”. Ulterior, s-a dovedit că acel contract a fost încheiat ”cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. 1 lit. a și c din OUG 34/2004 referitoare la promovarea concurenței între operatorii economici”, după cum a precizat UAT Ţibucani, în cererea de chemare în judecată a fostului primar, doctorul Ioan Sârbu. Pentru această abatere, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a amendat primăria cu 50.000 de lei, bani pe care comunaŢibucani vrea să-i recupereze de la fostul primar, argumentând: ”Legătura de cauzalitate dintre modul culpabil şi defectuos de îndeplinire a atribuţiilor legale, de către pârât, în calitate de primar, şi prejudiciul cauzat reclamantului este evidentă, prin însăşi existenţa Procesului Verbal Nr. 011/17.09.2015. Prin urmare, răspunderea patrimonială pentru prejudiciul evident cauzat UAT Ţibucani, prin diminuarea bugetului local cu suma de 50.000 lei revine semnatarului contractului de achiziţie publică Nr. 241, respectiv pârâtului Sârbu Ioan, care a angajat Comuna Ţibucani într-un contract încheiat cu nerespectarea dispoziţiiior legale. Orice persoană are obligaţia de a respecta normele de conduită stabilite prin lege şi de a nu prejudicia în nici un fel drepturile şi interesele celorlalţi”.
Procesul este doar unul dintr-un lung șir de acțiuni în instanță dintre fostul primar, dr. Ioan Sârbu, și comuna pe care a condus-o. Unele dintre procese sunt suspendate până la soluționarea unor dosare penale, semn că problemele vechi îmbracă și aspecte noi și nebănuite iniţial.
”Nu m-aș racorda, că e scump de tras”
Părerile sătenilor despre alimentarea cu apă sunt împărțite. Unii n-au mai așteptat inițiativa primăriei, și-au tras apă din fântâni, și-au făcut băi, cu fosă septică, și așteaptă asfaltul ca să simtă că au cât de cât condiții civilizate.
”Scade apa în fântâni de când e secetă, dar la mine nu a scăzut”, ne spune o femeie, care tocmai descărca din mașină sacii cu furaje pentru porci. ”Eu am baie, am fosă, dar dacă trage apă și pe strada noastră, mă racordez. Și sigur mă racordez și la canalizare. Doar asfalt nu sper să văd vreodată. Măcar de-ar pune niște balast, că ne înecăm în noroi. Anul trecut a asfaltat o uliță de la primărie și trebuia și asta a noastră să urmeze, dar pesemne că n-a fost destul asfalt și la noi n-a mai ajuns”.
O altă femeie, mândră de fântâna ei, zidită cu piatră veche de 60 de ani, dar cu izvor bun, nu înțelege de ce costă atât de mult racordarea la rețeaua de apă și de ce primăria nu suportă costul total, dacă tot a făcut un proiect. Însă tot asfaltul rămâne durerea cea mai mare și în viziunea ei: ”Acum 8 ani au fost inundații, mi s-a mâlit fântâna, au venit pompierii cu două motopompe și n-au dovedit să scoată toata apa, așa era de multă. Mergea bine izvorul, dar a mai scăzut cu seceta asta. Însă și acum am apă până în grădină și nu m-aș racorda că e scump de tras. Costă de la 1.900 la 2.900 de lei, depinde pe care parte a străzii stai, dacă ești pe partea cu conducta sau trebuie să traverseze drumul. O grămadă de bani, pentru niște țeavă. E prea mult. Lui Sârbu și lui Butnariu le-am spus că-i votez când o să văd asfalt la mine la poartă. Primarul nou sunt curioasă ce-o să facă”.
Cristina MIRCEA
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 489, săptămâna 13-19 mai.