Scăderea cazurilor noi covid din ultima perioadă face ca autoritățile să decidă reorganizarea spitalelor care au tratat până acum doar acești bolnavi. Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț se redeschide, dar va păstra un număr de paturi și pentru bolnavii covid. În paralel, toate celelalte spitale din județul Neamț trebuie să se pregătească pentru a interna pacienți suspecți și confirmați infectați cu coronavirus. „În urma discuțiilor pe care le-am avut săptămâna aceasta cu managerii spitalelor din județ, au termen până pe 2 iunie să ne transmită propunerile de reorganizare în vederea redeschiderii Spitalului Județean Neamț și pentru alte patologii și în același timp toate celelalte spitale să primească și pacienți covid. A apărut și ordinul ministrului Sănătății care reglementează criteriile pentru reducerea numărului de paturi alocate pentru îngrijirea pacienților covid și noutatea este că spitalele trebuie să propună concomitent și un plan de reziliență pentru situația în care ne vom confrunta cu o nouă creștere a cazurilor covid”, a declarat Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț. Până astăzi, 29 mai, în județ mai sunt 242 cazuri covid active, rata coborând la 0,43 la mie, conform datelor DSP Neamț.
Cu excepția Spitalului Orășenesc Bicaz, toate celelalte spitale din județul Neamț, cel din Bisericani fiind considerat unitate sanitară de bază, sunt desemnate să aloce paturi și personal pentru îngrijirea pacienților covid și sunt nominalizate în anexele la ordinul MS 753 din 28 mai 2021. Scăderea numărului de paturi pentru pacienții covid se face în doi pași: rămân alocate 30% din paturi atunci când rata de infectare la nivelul județului este sub 1 caz la mia de locuitori în ultimele două săptămâni și rata de ocupare a paturilor covid scade sub 50%, iar în a doua etapă rămân minim 15% paturi alocate când rata pe județ este sub 0,5 la mie și rata de ocupare a paturilor este sub 50%.
Noul ordin prevede ca „scăderea numărului paturilor alocate pentru asistența medicală a pacienților, cazuri confirmate și suspecte de COVID19, se va face etapizat, la nivel de spital și județ, cu păstrarea unor paturi atât pentru pacienții care se pozitivează pentru SARS-CoV-2 pe parcursul internării pentru alte afecțiuni, cât și pentru pacienții pozitivi pentru SARS-CoV-2 care necesită internarea conform nivelului de competență al unității”. Este reglementată și situația bolnavilor covid gravi: „Spitalele de nivel I vor trata în continuare pacienții cu forme clinice severe și critice de COVID-19, inclusiv pe cei care au fost internați pentru o altă patologie în spitalele de nivel II și III”. Rămâne ca și până acum ca bolnavii covid cu forme ușoare să fie îngrijiți în aceste spitale, care trebuie să păstreze un număr de paturi și să nu refuze internarea acestora: „Spitalele de nivel II sau III vor trata în continuare pacienții cu forme clinice ușoare și medii de COVID-19, iar scăderea numărului de paturi alocate pentru asistența medicală a pacienților, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, nu este un motiv pentru refuzul internării ori transferul pacienților”.
În același timp, managerii spitalelor trebuie să transmită Ministerului Sănătății planul de intervenție în cazul creșterii numărului de infectări covid, care să conțină clar resursele materiale și umane de care au nevoie.
C.I.