Interviu cu Leonard Achiriloaei, primarul municipiului Roman
– În ultimii ani, Romanul dă impresia unui oraş în plină dezvoltare, viu şi energic. Cum reuşeşte?
Cred că lucrul acesta a fost implantat, ca o sămânţă, în perioada 2008-2010, când s-a creat o nouă viziune de dezvoltare a municipiului. S-a gândit atunci un Roman care trebuie să renască, un Roman care trebuie modernizat şi făcut atractiv atât pentru locuitori, cât şi pentru investitori. Cred că acest lucru, transpus într-o strategie de dezvoltare locală, pe lângă infrastructură, atragerea investitorilor, crearea unui mediu atractiv, modernizarea instituţiilor şi crearea unor proiecte care să schimbe inclusiv faţa oraşului Roman, au fost baza a aceea noi vedem astăzi.
– Vă obligă lucrul acesta.
Sigur, nu numai că ne obligă, dar totodată este responsabilitatea noastră, a celor care suntem în fruntea administraţiilor publice, de a face lucruri bune pentru comunităţile noastre.
– Cât vă ajută Drumul European E85?
E85 ne ajută ca poziţionare, ca zonă de tranzit, atractivă din punct de vedere economic, al investititorilor, dar totodată avem şi reversul medaliei. Se întâmplă foarte multe accidente care se răsfrâng tocmai în ceea ce înseamnă adresabilitatea la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, dar avem şi un avantaj important. În decursul timpului am încercat să avem un parteneriat cu investitorii atât cei autohtoni, cât şi cei care vor să vină să investească în Roman. Am avut permanent discuţii în ceea ce priveşte solicitările lor. Ca să vă dau un exemplu, când a fost vorba despre investiţia TRW, autoritatea publică locală s-a implicat până la nivel guvernamental, pentru alocarea unui ajutor de minimis acelei companii. Iar dacă ne referim la perioada de pandemie, având în vedere că operatorii locali în domeniul HoReCa au fost foarte afectaţi, ne-am gândit că putem să anulăm taxa pentru suprafeţele închiriate pentru terase şi astfel le-am oferit o gură de oxigen, să mai recupereze din pierderile pe care le-au acumulat. Am ţinut legătura cu Camera de comerţ, am avut discuţii continue cu reprezentanţii companiilor, am avut întâlniri online şi am încercat să ne pliem, permanent, pe problemele lor, desigur în limitele responsabilităţii şi în limitele legii.
– Deci cheia este comunicarea, aveţi o comunicare continuă cu ei şi oamenii vă spun cu ce aţi putea să-i sprijiniţi.
Exact. Am încercat să le înlesnim reorganizarea economică, de exemplu companii care lucrau în domeniul confecţiilor, în perioada de pandemie s-au reprofilat şi au făcut combinezoane. Ce-am putut noi să facem? Să le arătăm care este drumul pentru a se autoriza, să obţină avizele cât mai repede pentru a se putea reprofila şi atunci au putut să mai găsească o variantă de supravieţuire. La fel, am sprijitit companii ce lucrau în domeniul producţiei de măşti. Este o companie la Roman care a investit peste 500.000 de euro în achiziţia de utilaje, s-a autorizat în acea perioadă şi noi i-am dat tot sprijinul şi i-am facilitat deschiderea la Ministerul Economiei şi la Ministerul Apărării, pentru că erau nişte proceduri de urmat. Investitorul nu ştie ce să facă şi dacă bate la uşi închise sau este trimis de la o uşă închisă la altă uşă închisă, se descurajează. Noi le oferim de la consiliere, un parteneriat corect, facilităţi care ţin de impozite şi taxe locale, până la susţinerea la nivel naţional şi guvernamental. E vorba de implicare. Vine din tradiţie, aşa am procedat anterior şi aşa am construit relaţiile de parteneriat. Eu, de când sunt primar, am avut vreo 4 întâlniri cu oamenii de afaceri. Asta înseamnă că vreau să le cunosc problemele. Şi avem un parteneriat foarte bun cu Camera de comerţ şi industrie, organismul care coordonează şi sprijină activitatea economică. Iar când există implicare, apar şi rezultatele. În curând, o altă companie germană îşi va deschide porţile în Roman şi va produce subansamble pentru industria de prelucrări metalice. Este o companie care a primit un ajutor guvernamental de 50% şi va crea în jur de 100 de locuri de muncă, nu toate în prima fază, ci treptat. Faptul că este o înaltă tehnologie implică mai puţine locuri de muncă, dar bine plătite. Şi aşa ajungem la problema calificării sau a reconversiei forţei de muncă existente. Noi avem forţă de muncă în Roman, bine calificată în domeniul ei, dar piaţa muncii este în continuă dezvoltare şi asta înseamnă că muncitorii trebuie să se reprofileze şi să se adapteze permanent la cerinţele pieţei. În acest sens, dorim să preluăm fostul Liceu nr. 1 de la Ministerul Educaţiei şi, printr-o finanţare PNRR, să facem un campus pentru învăţământ dual. Am putea deveni un pol de perfecţionare, care să livreze forţă de muncă calificată atât pe piaţa muncii din Roman, cât şi pe piaţa muncii din Moldova, zona nord-est.
„Omul de rând din Roman doreşte confort şi să trăiască în zone plăcute, cu spaţii verzi, cu locuri de joacă, cu străzi bune”
– Deci practic după consiliere, infrastructură şi sprijin aţi făcut un pas mai departe şi vreţi să le asiguraţi investitorilor şi forţa de muncă. Dar cetăţeanul, omul de rând din Roman, ce dureri are?
Omul de rând din Roman doreşte confort şi doreşte să trăiască în zone plăcute, cu spaţii verzi, cu locuri de joacă, cu străzi bune. Avem zonele de agrement pe care le administrăm, avem şi programul de îmbunătăţiri şi lucrări pe care le facem constant în toate cartierele municipiului. Şi bineînţeles, cât mai multe locuri de joacă pentru copii. De exemplu, anul acesta reabilităm 5 locuri de joacă pe care le modernizăm cu covor cauciucat din tartan, montăm echipamente ergonomice şi facem condiţii cât mai bune. De asemenea, încercăm să menţinem cât mai bine spaţiile verzi, să modernizăm aleile şi parcările, iar unde a fost necesar am făcut şi parcări ecologice, cu dale prin care poate creşte iarba.
– Am înţeles că în parcul municipal vin oameni şi din alte oraşe ale Moldovei, iar Romanul s-a îmbogăţit cu două parcuri noi.
Începând de luna aceasta avem Parcul Jora, finalizat cu finanţare de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, care oferă o zonă verde, alei pietonale, piste de bicicletă, un loc de joacă pentru copii, iar iarna o zonă de derdeluș sigură, iar pe parcursul lunii iunie vom inaugura Parcul Zăvoi, care este aproape de Complexul de agrement Moldova. Este un parc foarte mare, un parc în care avem zone verzi foarte întinse, flori, alei, piste de bicicletă, zone pietonale, şi un spaţiu pentru spectacole în aer liber care include o scenă generoasă și gradene.
– Deci locuri de agrement aveți, cu economia stați promițător, ce-și mai doresc oamenii? Ce vă spun când vin la dumneavoastră în audiență?
Avem probleme cu furnizarea serviciului de apă. Acum este o perioadă în care avem ploi şi este un debit suficient în rezervoare, dar când e seceta suntem afectați. Este în analiză trecerea la Apa Vital, avem de rezolvat un litigiu cu Apa Serv şi ulterior vom decide. Noi nu avem nevoie de un operator care să se numească într-un fel, noi avem nevoie de un serviciu care să fie furnizat la un nivel mulțumitor pentru oraș. Asta înseamnă să nu rămânem fără apă zile întregi. Se întâmplă avarii, iar asta înseamnă că trebuie să existe o sectorizare foarte bună ca să poată fi întreruptă furnizarea apei numai în zona afectată. Poate dacă se făcea o strategie în timp, cu un program de modernizare, cu o stabilire foarte clară a sectoarelor și a punctelor nevralgice, reușeam să limităm acest disconfort.
– Una din „petele” municipiului Roman este zona Grajduri, unde locuiesc romi.
Avem un program prin care vrem să modernizăm locuinţele sociale existente și să amenajăm unele noi. Vom individualiza consumurile, vom oferi spațiu începând cu cei care au fost mai conștiincioși şi mai serioși, și se vor încheia contracte ferme pentru utilități. Va suferi doar cel care nu plătește, nu și cel de alături şi încercăm să găsim un cadru legal mai restrictiv, ca să putem impune mai multă disciplină. Totodată, mai sunt locuințe sociale în lucru pe strada Islazului, un complex de 56 de locuințe în 3 blocuri, cu racordare individuală la toate utilitățile și parcare.
– Ce proiecte mari aveţi în derulare sau în intenţie în viitorul imediat?
Vorbeam despre acel campus, care este un proiect amplu de formare profesională pentru perioada 2021-2027, dar avem câteva proiecte care vor demara anul acesta şi printre ele se află Centrul multicultural Unirea – transformarea cinematografului într-un spaţiu pentru activități cultural-educative. De asemenea, a demarat reabilitarea Casei Sergiu Celibidache, în acest moment este în etapa de proiectare, se mai fac câteva studii și niște expertize şi avem două proiecte ample de modernizare de școli și străzi adiacente. Este vorba despre şcoala din cartierul Nicolae Bălcescu și și Școala nr. 2 din cartierul Petru Rareș. Suntem în pregătire cu amenajarea falezei râului Moldova, unde vrem să creăm o zonă de promenadă. Digul trece chiar pe lângă Parcul Zăvoi și pe lângă Complexul de agrement Moldova și ar trebui să fie frumos, cu piste de bicicletă, zone de pietonal și relaxare, și iluminat ambiental. Suntem în stadiul studiului de fezabilitate, care urmează să fie aprobat de Administrația Bazinală de Apă Siret. În privinţa agrementului sportiv, avem un proiect pentru un nou stadion depus la CNI – un complex de tip A în cartierul Primăverii – și totodată lucrăm la un proiect pentru o sală de sport la Colegiul Național Roman Vodă. Iar la fostul stadion Moldova ne dorim să facem o bază sportivă multidisciplinară, cu mai multe terenuri și cu o zonă de dușuri și vestiare. Şansa de a fi primarul municipiului Roman mă bucură și mă obligă să continui ceea ce am început acum mulți ani, să lucrez împreună cu echipa pentru romașcani.
A consemnat Cristina MIRCEA
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 492, săptămâna 3 – 9 iunie.