Nici până astăzi, 7 iunie, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu a definitivat reorganizarea pentru a primi și pacienți non-covid. La o săptămână de la termenul lansat de Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru ca și celelalte spitale de la Roman, Târgu Neamț și Bisericani să-și prezinte noua structură, conducerea spitalului județean încă studiază variante. Cerințele Ministerului Sănătății, care impune spitalelor să rămână pregătite pentru un eventual nou val covid și în același timp să-și refacă capacitatea de internare a pacienților non-covid, sunt clare. Practic, spitalul județean trebuie să asigure 15% paturi covid și suspecți din cele aprobate inițial (550) la o rată de sub 0,5 cazuri la mie cât este acum la nivelul județului Neamț și al municipiului Piatra-Neamț. Din perspectiva managerului Alexandru Filimon, situația este diferită și invocă mult discutatele circuite, dar și nevoia de reluare a activității în secția Chirurgie, decomandată fără noul ATI. „Acum analizăm varianta în care și în pavilionul Chirurgical să dăm drumul la activitate, pe operații minim invazive, cum ar fi o hernie, de pildă, în ideea în care sunt intervenții chirurgicale care se pot realiza cu anestezii locale. Ar urma să păstrăm etajele 1, 4 și 5 – mai puțin Cardiologia – pe pacienți covid, iar celelalte etaje să rămână pentru pacienți non-covid. Să deschidem spitalul vechi și să păstrăm câteva paturi pentru covid și la Infecțioase, Pediatrie și Psihiatrie. Nu știu dacă vom păstra jumătate din paturi pentru covid, cum ne cere ministerul Sănătății, mai multe ori mai puține. Dar trebuie discutat atent și cu medicul epidemiolog, ca să putem asigura circuitele în așa fel ca pacientul să nu se îmbolnăvească de covid în spital. Oricum, până vom primi aprobare și de la minister, cred că mai trec săptămâni”. Managerul Alexandru Filimon dă de înțeles că nici după mult amânata finalizare a noii secții ATI din curtea spitalului, pe care a anunțat-o a fi în jurul datei de 15-20 iunie, pacienții cu boli grave n-ar avea șanse să fie tratați la Piatra-Neamț. Probabil cel mai mult durează până se termină gâlceava dintre medici pe tema cine rămâne pe covid și cine nu.
La rândul său, Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț declară că procesul de redeschidere a spitalului județean nu este unul separat. „Această reorganizare face parte din master planul de sănătate pentru județul Neamț. Trebuie armonizată situația de la Piatra-Neamț cu cea de la Roman, Târgu Neamț și Bisericani. Degeaba celelalte spitale au trimis propunerile lor de reorganizare și spitalul județean nu. Situația trebuie analizată și avizată în ansamblu”.
Cert este că situația actuală nu se va schimba așa curând cum se credea și bolnavii din Neamț vor fi trimiși în continuare la Spitalul Roman, supraaglomerat sau își vor căuta de sănătate pe la alte spitale din țară. Și ordinul de ministru permite tergiversarea, pentru că dispune și nu impune reorganizarea post-covid: „Managerii unităților sanitare pot solicita direcțiilor de sănătate publică, denumite în continuare DSP, avizarea unui număr mai mic de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19”, se prevede la articolul 1 din anexa privind condițiile pentru solicitarea scăderii numărului de paturi avizate pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 și modificării structurii unităților sanitare în condițiile pandemiei de COVID-19 din Ordinul MS 753 din 28 mai 2021.
C.I.
Un comentariu
Auziți, dacă tot s-au învrednicit unii și alții să ne facă un ATI din donații, nu putem să ne milogim să ne facă și-un spital nou?
Teren este, voință este, spital praf este…