Primăria municipiului Piatra Neamț, printr-un parteneriat cu Asociațiile Animal Society, Four Paws și societatea Salubritas, a demarat o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună în perioada 7-18 iunie. Motivele care au stat la baza acestei campanii țin de rațiuni care trimit către norme de sănătate, dar și pentru a se gestiona numărul animalelor fără stăpân și reproducerea necontrolată a acestora.
Asociația pentru protecția animelelor, Animal Society, luptă de mai bine de două decenii pentru bunăstarea patrupedelor. Prin proiectul „Sterilizează și salvează” sprijină autoritățile locale în vederea gestionării populației de câini și pisici într-un mod uman, eficient și sustenabil, atât pentru binele animalelor, cât și pentru binele comunităților. În tot acest timp au sterilizat aproximativ 200.000 doar în România, dar au fost prezenți în peste 20 de țări și 3 continente (Europa, Asia și Africa).
Beatrice Dinu, medic veterinar și coordonator al echipei „Sterilizează și salvează” ne-a oferit mai multe detalii despre campania de sterilizare care s-a desfășurat timp de două săptămâni în municipiul Piatra Neamț.
– Multe orașe din România se confruntă cu problema numărului prea mare al câinilor comunitari, cum de ați ales municipiul Piatra Neamț?
– Am venit la Piatra Neamț în urma solicitării doctorului Liviu Harbuz, suntem colegi de peste 20 de ani, știu cât de atașat este de orașul natal și cât de mult își dorește să îmbunătățească viața locuitorilor din zonă. De regulă, astfel de acțiuni se fac la solicitarea primăriei care dorește să controleze reproducerea necontrolată a câinilor de rasă comună, dar și pentru a respecta legislația națională în ceea ce privește gestionarea problemei câinilor fără stăpân.
– Desfășurați campanii de sterilizare atât în țară, cât și în străinătate, cum vă organizați atunci când începeți o astfel de acțiune?
– Echipa cu care am venit în Piatra Neamț a fost alcătuită din 6 persoane: doi medici veterinari, doi tehnicieni veterinari și doi șoferi. Avem în dotare clinici veterinare mobile, mașini speciale pentru colectarea animalelor de pe stradă și foarte multă pasiune în tot ceea ce facem.
-Care sunt beneficiile unei campanii de sterilizare?
– Prin sterilizarea animalelor de rasă comună se controlează reproducerea acestora. Majoritatea câinilor din adăposturi fie sunt abandonați, fie s-au născut direct pe stradă. Totodată, aceștia pot fi purtători și transmițători de boli. Din punct de vedere medical prin sterilizare se reduce, inclusiv, riscul apariției cancerului testicular și a infecțiilor uterine în proporție de 90% la pisici și 50% în cazul câinilor. Iar prin Legea 258/2013 privind gestionarea câinilor fără stăpân, sterilizarea câinilor de rasă comună a devenit obligatorie. Proprietarii care nu respectă prevederile legale sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.
– Dar este adevărat că în urma sterilizării câinii nu mai sunt agresivi?
– Este un lucru discutabil, orice câine care este agresat fizic poate reprezenta un pericol. În perioada în care o femelă este în călduri, câinii se adună în haită, loc unde se pot isca chiar și lupte între masculi. Se poate întâmpla ca în acel moment să treacă cineva prin zonă și orice gest, precum ridicarea unei sacoșe sau mișcarea mâinii, să fie interpretat de aceștia ca un act de violență. Abia atunci ar putea să atace oamenii. În momentul în care sunt sterilizați, instinctul lor de împerechere dispare.
– Se întâmplă să există de fiecare dată câte o poveste deosebită în fiecare loc în care mergeți, ați întâlnit un astfel de caz și în Piatra Neamț?
– Toți câinii care trăiesc în padocuri sunt deosebiți, fiecare are o poveste și li se citește în ochi dorința de a fi adoptați, însă la Piatra Neamț a fost ceva care ne-a impresionat: doi ciobănești mioritici, aduși de o doamnă în vârstă care nu mai avea posibilitatea să aibă grijă de ei, așa ni s-a povestit de către angajații de la centru. A fost ceva care ne-a impresionat deoarece cei mai mulți dintre proprietarii de câini aleg să îi abandoneze. Spațiul amenajat de la Salubritas mi s-a părut decent, iar câinii erau bine hrăniți.
– Câți câini ați reușit să sterilizați în campania desfășurată în Piatra Neamț?
– Activitatea noastră s-a desfășurat în incinta adăpostului de câini de la Salubritas și am început campania de sterilizare cu cei 186 de câini de acolo. Timp de două săptămâni am deparazitat, vaccinat și sterilizat un total de 214 animale, dintre care 205 câini (89 femele și 116 masculi) și 9 pisici.
– Ce ar trebui să învățăm de pe urma unor asemenea acțiuni ?
– Programul Sterilizează și salvează s-a dovedit a fi cea mai eficientă soluție de conciliere între cele două tabere: cei care vor câinii luați de pe stradă cu orice preț și cei care nu vor să-i știe uciși sub nicio formă. Sterilizarea animalelor cu și fără stăpân a fost de la bun început prioritatea noastră, fiind nu doar cea mai umană, ci și cea mai eficientă metodă de gestionare a populației de câini, metodă recomandată chiar de Organizația Mondială a Sănătății. Este un serviciu medical gratuit, animalele nu sunt supuse niciunui pericol, iar noi facem această meserie din dragoste față de aceste vietăți care se dovedesc a fi, de cele mai multe ori, cei mai de încredere parteneri. (M.Z.)