Ecaterina Popa este singura şefă de promoţie a Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamţ, profil pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, după ce a obţinut media generală 9,86 şi media 10 în clasa a XII-a. De loc din satul Târpeşti, comuna Petricani, Ecaterina mai are un frate de 5 ani şi provine dintr-o familie în care mama este învăţătoare la şcoala din satul Ţolici, iar tatăl este cântăreţ bisericesc. Deosebit de ambiţioasă, perseverentă şi cu o dorinţă acerbă de a studia şi de a se informa, Ecaterina este o elevă care demonstrează că doar prin studiu, autoeducare şi implicarea familiei şi a cadrelor didactice poate deveni peste ani un adevărat cetăţean model al comunităţii.
„O să-mi depun dosarul la Drept, Matematică şi Psihologie”
– Cum îţi explici aceste rezultate deosebite la învăţătură şi faptul că eşti şi singura şefă de promoţie a liceului?
În primul rând datorită profesorilor din şcoală care au reuşit să mă cunoască şi să reuşească să mă înveţe cum să studiez. Dar şi datorită părinţilor şi colegilor, mai ales că mama este învăţătoare şi şi-a pus amprenta alegerii mele de a studia la acest liceu la profilul pedagogic. Şi aş vrea să rămân tot în zona asta a profilului pentru că vreau să devin învăţătoare după ce îmi dau titularizarea. Însă o să-mi depun dosarul la 3 facultăţi: la Drept, la Matematică şi la Psihologia învăţământului primar şi preşcolar. Şi dacă voi reuşi la toate 3 aş vrea să rămân la toate facultăţile. Toţi profesorii m-au sprijinit în aceşti ani. Iniţial am fost pe partea realistă, matematică, chimie şi fizică, apoi m-a atras partea umanistă printr-a X-a, iar acum într-a XII-a m-a atras iar partea realistă. Vreau să mulţumesc doamnelor profesoare de matematică, Nicoleta Baciu şi Manuela Trofin, pentru că au reuşit să sădească în mine această dorinţă pentru matematică. Am media 10 la matematică. Vreau să mai mulţumesc şi doamnei profesoare de limba română, Daniela Cristea, doamnei diriginte, Elena Stafie. Fiecare dintre ei au avut un rol în educaţia mea. Am ales Liceul „Vasile Conta”, profilul pedagogic, pentru că după ce voi absolvi poţi preda direct în învăţământ. Îmi place să lucrez cu dosare şi în învăţământ că aşa am văzut şi la mama şi eu îi fac de multe dosarele pentru şcoală.
– Cât timp aloci acasă pentru studiu?
Foarte mult. Am fost navetistă, mă trezeam pe la ora 5, ajugeam acasă pe la ora 15, luam masa şi de la ora 16 sau 17 maxim începeam să învăţ şi stăteam până târziu şi studiam. Şi nu sunt o tocilară. Îmi place să învăţ şi să descopăr lucruri noi. Dar nu-mi pare rău pentru nopţile nedormite în care am citit cărţi şi am studiat, pentru că am ajuns la un nivel unde nu mulţi de vârsta mea ajung. Meditaţii am făcut câteva şedinţe acum înainte de bacalaureat, la matematică. În rest la nimic.
– Puţinul timp liber pe care-l ai, cum îţi place să ţi-l petreci?
Să citesc. În special romane de dragoste şi cărţile memorialistice.
– Unde te vezi peste 10 ani?
Aş vrea să fiu profesoară de matematică, dar, în acelaşi timp, să fiu şi antreprenoare. Iar după facultate, dacă nu îmi voi găsi loc în învăţământ, aş vrea să dau la Poliţie.
„Foarte multe lucruri ar trebui schimbate în sistemul de învăţământ românesc”
– Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Dacă printr-o întâmplare ai ajunge ministrul Educaţiei, care ar fi primele măsuri pe care le-ai lua pentru învăţământul româneasc?
Ohoo! Aş scoate din materii ce nu e de folos în viaţă şi aş lăsa doar noţiunile de bază elementare. Aş schimba mecanismul de evaluare. Nu doar teste. Să dispară lucrările de control de 5 minute. Aş introduce la evaluarea naţională vechiul model. Acum există nişte porcării pe pagini întregi. Apoi, statul ar trebui să se implice mai mult în susţinerea elevilor cu rezultate deosebite la învăţătură. Să-i stimuleze şi să-i ajute. Foarte multe lucruri ar trebui schimbate în sistemul de învăţământ românesc. Modul de predare şi informaţia foarte multă. Este nevoie de modificarea programelor. Ar trebui scoase unele noţiuni de la Bac, pentru că multe dintre ele nu-ţi folosesc absolut deloc în viaţă. La română ai de învăţat 30 de eseuri cap-coadă, un eseu are 6 pagini. Deci 180 de pagini să le înveţi pe de rost. Iar după Bac le uiţi şi nu-ţi mai trebuiesc nicăieri. Dacă mergi la Poliţie nu-ţi trebuie Eminescu, dacă mergi la Drept nu ai nevoie să ştii poezii. E nevoie de mai multă lejeritate ca elevul să vină cu drag la şcoală şi nu din obligaţie. La istorie am luat nota 9 doar pentru că nu am scris două cuvinte. La istorie trebuia învăţat mecanic şi nu am scris două cuvinte.
– De către cine şi cum ai fost încurajată în toţi aceşti ani?
Cred că am fost cel mai mult încurajată de părinţii mei. Mama mea mereu îmi spunea că trebuie să învăţ, pentru că tot va fi spre binele meu. La fel şi tata. Cred că este o bucurie mare şi pentru ei că am devenit şefă de promoţie. M-au susţinut în tot ceea ce am făcut. Şi colegii m-au susţinut chiar dacă unii mai puţin. O să vă dau şi un exemplu. O colegă a chiulit mai mult timp de la şcoală, dar a avut aceleaşi note ca şi mine, chiar dacă eu am stat şi nopţile să învăţ pentru a avea note mari, iar ea când venea la şcoală copia şi avea note ca şi mine. Foarte invidioasă pe mine. Dar am trecut şi peste asta.
– Ce le spui celor care consideră că şcoala nu îi ajută în viaţă?
Şcoala îţi aduce cele mai mari beneficii în viaţă. Cu o diplomă de bacalaureat sau cu liceul terminat reuşeşti să te angajezi. Dar fără ele nu-ţi rămâne decât să pleci în străinătate, munceşti pe un salariu mizer, trimiţi acasă un ban puţin din ce câştigi şi practic nu ai făcut nimic în viaţa ta. Eu chiar mi-am dorit să fiu şef de promoţie, dar nu e obligatoriu să-ţi doreşti asta. Important e să înveţi cât de puţin, să termini o şcoală şi sigur te va ajuta în viaţă. Şi mai puţin cu ieşitul în cluburi. Eu nu sunt o iubitoare de cluburi cum sunt majoritatea tinerilor de vârsta mea.
– Cui ai vrea să mulţumeşti?
Mulţumesc cadrelor didactice din şcoală, deoarece chiar au reuşit să sădească în mine acea dorinţă de cercetare şi de a cunoaşte mai mult, de a-ţi cunoaşte limitele. Poate şi datorită exigenţelor dânşilor am ajuns aici. Dacă dânşii nu-şi dădeau interesul, poate nu ajungeam aici şi nu reuşeam să-mi depăşesc limitele.
Prof. Elena Stafie, diriginta Ecaterinei Popa: „Sunt foarte mândră de performanţa elevei mele, pentru că în spatele acestor rezultate frumoase se află mult timp dedicat studiului, seriozitate şi mai ales dorinţa permanentă de autodepăşire. În clasa a VIII-a, când a susţinut şi a promovat după aceea probele de aptitudini, a avut parte de o concurenţă strânsă, din cei 54 de elevi înscrişi fiind selectate doar 28 de eleve, printre care şi ea. A fost ambiţioasă, a muncit, a obţinut rezultate frumoase la examenul de Evaluare Naţională. Fiind o tânără foarte hotărâtă, încă din primul an de liceu şi-a manifestat dorinţa de a îmbrăţişa o carieră didactică, dragostea pentru această profesie fiindu-i insuflată şi de mama ei care este învăţătoare. Ecaterina este una dintre cele 11 tinere absolvente care şi-a depus dosarul de înscriere în vederea susţinerii examenului naţional de titularizare în învăţământ. Dincolo de rezultatele obţinute la învăţătură, pe parcursul celor 4 ani am avut bucuria de a descoperi o tânără cu o personalitate puternică, empatică, plină de viaţă, prietenoasă, responsabilă şi implicată. Ecaterina a fructificat tot ceea ce i-a oferit Liceul Vasile Conta, a învăţat, a evoluat şi a valorificat experienţa şi profesionalismul echipei de cadre didactice care a modelat-o şi a format-o conform exigenţelor şi standardelor profilului pedagogic. Astăzi este o tânără încrezătoare şi pregătită să facă faţă cu brio tuturor provocărilor vieţii. Am convingerea că examenul de Bacalaureat îi va aduce rezultatele frumoase pe care le doreşte şi sper din tot sufletul să-şi îndeplinească visul de a îmbrăţişa o carieră didactică. Prin determinarea, ambiţia şi munca susţinută, Ecaterina Popa este un exemplu demn de urmat pentru toţi elevii care doresc să urmeze profilul pedagogic”.
A consemnat Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 497, săptămâna 8 – 14 iulie.