Când cineva deranjează pe intangibilii șefi de la Consiliul Județean, nu există limite în a-l distruge pe îndrăzneț. A pățit-o Adrian Alui Gheorghe, pe când era șef la Biblioteca Județeană, Iulian Percă, când a cerut explicații cu privire la bugetul Complexului Muzeal Neamț și a mârâit când a aflat că trebuie să facă marketing cultural cu un profesor de educație, fizică și sport, a pățit-o docilul Dulamă, căruia i s-a înscenat o anonimă și a fost făcut incompatibil pe ce nu era și exemplele pot continua mult timp.
Ultimul care simte ce înseamnă să nu te uiți smerit la șeful de județ și a partidului pe care-l reprezintă este Ionuț Meraru, fostul șef de la PLUS, între timp numit subprefect de Neamț. Soția subprefectului lucra de ani buni la Teatrul Tineretului. După ce soțul a fost promovat și a dat dovadă de o atitudine critică față de PSD, slujbașii de la TT au făcut rapid o reorganizare a instituției și au găsit soluția redresării, s-o concedieze pe soția subprefectului. Acțiunea începea efectiv în aprilie 2021, după o ședință a Consiliului de administrație, urmată de înmânarea preavizului. A urmat o acțiune în instanță a doamnei Meraru, care cere, printre altele reîncadrarea în funcție, făcând apel la ”criterii de nelegalitate” la momentul luării deciziei.
Cum se apără TT-ul
Evident, printr-o întâmpinare plină de o sinceritate debordantă. De exemplu, instanța este informată că, „în fapt, teatrul Tineretului s-a confruntat în ultimul timp cu probleme din ce în ce mai vizibile în buna desfășurare a activitățile de achiziție publică ți în zona ce ține de stocuri, aprovizionare și gestiune.” Frumos spus, dar probabil doar în fața instanței, ca să justifice concedierea, altfel o asemenea afirmație ar fi creat probleme de evaluare managerului care tocmai a reuși să-și prelungească mandatul la șefia TT. Argumentele curg unul după altul, într-o logică care vrea să demonstreze legalitatea concedierii soției subprefectului, care lucra la TT înainte ca acesta să fie pe funcție. În momentul în care se aduc argumente împotriva reîncadrării – că nu se mai poate face, nu mai există postul etc,- este adus un motiv stupefiant, care arată natura concedierii. Cităm: „Mai mult, am fost informați de către Consiliul Județean ( într-o discuție verbală -?!?), după demararea acestui litigiu, despre faptul că o eventuală reintegrare ar duce la un evident conflict de interese din moment ce soțul contestatoarei deține funcția publică de subprefect al Județului Neamț”.Trecem peste tâmpenia cu conflictul de interese, ce are TT-ul cu Prefectura care să genereze un conflict de interese mai mare decât cel dintre CJ și Complexul Muzeal Neamț în cazul deja arhicunoscut al directorului de marketing, de exemplu, este greu de înțeles. Dar merită să reținem că un banal proces al unei angajate de la TT a fost discutat verbal, pardon, la Consiliul Județean, unde s-a sugerat că nu e bine să fie reprimită, că soțul e persoană publică și asta ar general un conflict de interese. Întrebarea este cu cine ar fi acel conflict?
Un mai clar autodenunț ca acesta este greu de găsit și probabil el va face deliciu instanței. Să te chinui să demonstrezi că ai dat pe cineva afară pe motive strict de organizare, dar nu vrei să-l reprimești pentru că soțul ei este subprefect al județului ține deja de antologia umorului juridic.
Valentin Bălănescu