Interviu cu primarul Marius Vasile MINICĂ
Infrastructura școlară a comunei Icușești are, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile locale, un istoric al investițiilor în care ghinionul, neseriozitatea unor constructori sau greșelile în evaluarea lucrărilor, pun probleme în continuare. În primul rând, școala construită cu fonduri de la Banca Mondială și dată în folosință în 2005, a ars în prima zi a anului 2014. Guvernul a alocat, de urgență, fonduri, pentru construirea unei noi școli. Investiția a fost preluată de un constructor, care nu a mai terminat nici astăzi lucrarea. În aceste condiții, administrația locală este nevoită să efectueze o reevaluare a întregii construcții, pentru ca în 2022 obiectivul să fie dat în folosința elevilor. La noua unitate ar mai fi de făcut doar câteva lucrări, însă execuția stagnează din motive pe care numai constructorul le știe. De aceea Primăria îşi dorește să găsească legal o cale prin care să poată organiza o nouă licitație, unde să fie selectat un nou constructor. Suma necesară ar fi undeva la 200.000 de lei, deoarece la noua unitate școlară ar mai fi de efectuat câteva racorduri, plus montarea unei centrale termice. O altă investiție afectează sistemul educațional local, cea destinată unităților școlare mici din satele Bătrânești, Rocna și Mesteacăn. A treia lucrare este destinată școlii din satul Spiridonești. Inițial, proiectul a avut repartizată o anumită sumă, care s-a dovedit insuficientă, datorită creșterii masive a prețurilor la materialele de construcții. Din acest motiv, la licitațiile organizate nu se prezenta niciun constructor. În această situație, ca să nu se piardă finanțarea, primarul Marius Vasile Minică a reușit să obțină o refinanțare de la guvern, astfel ca respectivele școli să fie modernizate tot anul viitor. Cu toate acestea, deși mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an școlar, clădirile care vor găzdui preșcolarii și elevii se prezintă în condiții foarte bune. Așa cum ne-a declarat primarul Marius Vasile Minică, „dacă unitatea de la Icușești ar fi fost gata, lucrurile ar fi stat cu totul altfel pentru cei 600 de copii din comună”. Reamintim că de școala care a ars la Icușești beneficiau 128 de elevi.
– Domnule primar, școlile de la Icușești sunt pregătite pentru un nou an școlar?
Suntem pregătiți, ba chiar am și o veste bună. Săptămâna viitoare vom da ordin de începere a lucrărilor de modernizare la toate cele trei școli, lucrări câștigate prin licitație. Mă refer la satele Bătrânești, Rocna și Mesteacăn. La Spiridonești este o altă investiție. Fondurile necesare au fost suplimentate în primăvara acestui an. La Școala Rocna vom avea activitate intensă. De acolo vom fi nevoiți să mutăm copiii, pe care o să-i ducem la Icușești. Dacă școala nouă nu va fi dată în folosință, grădinița va fi mutată la Spiridonești. La Mesteacăn, până și intrarea efectivă în lucru nu deranjează, pentru că va fi construit un spațiu nou, atașat de cel de la vechea clădire, pentru utilități – toalete și încălzire centralizată a întregului corp de clădire. Instalația termică și radiatoarele vor fi montate într-o vacanță, ca să nu afecteze activitatea didactică.
– Care va fi efectivul de preșcolari și școlari în toamna acestui an?
Vom avea aproximativ 600 de copii, care vor învăța în 18 săli de clasă, în mai multe sate. Imaginați-vă, ce ar fi fost să avem și noua școală de la Icușești terminată. Corpul vechi al Școlii Icușești a mai fost modernizat, pentru că nu avem alte speranțe că se va termina marea investiție. Noua clădire este foarte bine așezată, dar nu poate fi folosită, pentru că nu este terminată. Este foarte spațioasă, foarte bine structurată, cu multe săli de clasă, dar eu sper ca în anul următor să o terminăm. În prezent, suntem într-o fază de expertiză tehnică a lucrărilor, pe care le va face primăria. Am înțeles că va mai face expertiză și constructorul, ca să știm juridic și economic unde ne situăm în acest moment.
– Era vorba de racorduri la energie și termoficare, inclusiv montarea unei centrale termice?
Corect, așa este. Numai că fiind nou în funcția de primar, trebuie să știu în detaliu toate lucrările executate și plățile efectuate. Trebuie să știm ce mai avem de executat și ce mai avem de plată. Și asta ne poate spune doar o expertiză a lucrărilor executate.
– Primăria ar putea prelua investiția și continua lucrările?
După ce vom avea o expertiză tehnică, putem să luăm o decizie. Dacă știm ce mai avem de executat, încheiem activitatea cu vechiul constructor, pentru că, deocamdată, nu am văzut nicio intenție de a continua lucrările.
30 miliarde lei vechi pentru școlile mici
– În aceste condiții, constructorul nu va mai bate niciun cui la această construcție?
Din păcate, nu! Reprezentanții acestei firme nu mi-au părut determinați să termine lucrarea. Ca atare, expertiza ne va da ce mai este de lucrat, iar în această situație vom vedea ce fonduri vom aloca, plus licitația de rigoare.
– Este posibil ca suma să fie mai mare de 200.000 lei?
Nu cred. Aici o să se ajungă. Din estimările noastre, ar fi între 150.000-200.00 lei. Să fiu sincer, mi-a fost frică și când am scos celelalte școli la licitație, pentru că în acel moment au explodat prețurile. Mă gândeam, parcă sunt blestemat cu școlile astea. În schimb, la licitație s-a prezentat o firmă serioasă, dintre cele de care am aflat și eu din piață. De aceea, sunt foarte hotărât să începem și să terminăm toate lucrările la școli. Referitor la proiectul celălalt, de care vorbeam mai înainte, la Școala Spiridonești, lucrarea este în faza de evaluare a ofertelor, fiind în faza de licitație.
– Ce valori au lucrările la școlile mici?
Este vorba de vreo 3 milioane lei. În jur de 30 de miliarde lei vechi. Avem 1,4 milioane la școala de la Bătrânești, un milion la Rocna și aproape 500.000 la Mesteacăn, plus circa 700.000 lei la Spiridonești.
În stadiu de finalizare sunt două cămine culturale
– La cel nivel de execuție sunt căminele culturale din satele Icușești și Bălușești?
Suntem în lucru cu aceste investiții. A fost terminată aleea de la intrarea la căminul de la Icușești. Acum lucrăm la aleea și rigolele de scurgere și împrejmuirea de la intrarea la căminul de la Bălușești. Mai avem de montat centralele termice, să facem o probă la ele, și, ulterior, să fie pusă gresia.
– Vor fi gata până la sfârșitul anului?
Nu cred. Vom mai avea ceva de lucru și sperăm ca la anul să fie gata ambele obiective.
– Nu cu multă vreme în urmă, aminteați de un proiect de asfaltare drumuri comunale…
Sunt speranțe și cred că prin Planul Național de Investiții să se rezolve multe probleme. Proiectul este depus la Compania Națională de Investiții și îl vom muta la PNI.
– În condițiile în care CNI nu are atâția bani să acopere cererile, proiectele vor fi mutate la PNI?
Nu știu. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele luni. Compania Națională de Investiții nu are capacitatea administrativă și financiară de a administra toate licitațiile.
– Cam toate primăriile au depus proiecte la CNI.
Așa este. Din informațiile mele, la CNI sunt depuse vreo 3.000 de proiecte numai pe drumuri. Nu mai vorbim de alimentări cu apă potabilă, canalizare, săli de sport, școli, grădinițe, cămine culturale și toate celelalte.
– Prin AFIR se poate obține ceva?
Din păcate, nu s-au deschis măsurile care ne interesează. S-au deschis câteva, doar pentru tinerii fermieri care vor să investească în agricultură. Avem un proiect la care lucrăm acum, de vreo 10 kilometri de drumuri de exploatare agricolă. Mai avem o grădiniță proiectată pentru satul Bălușești, pentru că acolo sunt cei mai mulți copii, vreo 300 pe întreaga unitate. Comuna are o populație de circa 4.800 de locuitori, cu o rată a natalității destul de bună. Sunt și persoane tinere plecate din țară, iar copiii acestora nu sunt înscriși aici. Acum lucrăm la un spațiu de joacă la Școala Bălușești. Cu amărăciune spun, copiii nu au un spațiu de joacă numai al lor, un tobogan, un leagăn, nu au nimic în acel sat. Aș fi vrut ca până în 15 august să dăm drumul la lucrare, ca, la începutul de an școlar, copiii să aibă unde să se joace, unde să-și consume energia.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 504, săptămâna 2 – 8 septembrie.