Cu o săptămână înainte de începerea anului școlar 2021, în județul Neamț sunt doar 17 unități de învățământ care nu sunt autorizate sanitar. Raportat la cele 321 de școli existente în județ, dar și la situația de până acum, sunt puține. Raportat la pretențiile perioadei în care trăim, sunt multe, mai ales că în ultimii doi ani s-au primit bani frumoși de la guvern pentru construirea de toalete la interior și pentru racordarea la rețeaua de apă potabilă în localitățile unde există rețea publică.
Câteva din cele 17 școli sunt încă în plin proces de reabilitare: Grădinița nr. 2 Ruseni-Borlești, Școala primară Băneasa-Bozieni (aici nu există sursă de apă înăuntru, ci doar un rezervor de perete umplut cu apă de la fântâna publică), Școala gimnazială Valea Enei-Oniceni (este în reabilitare, dar apa este nepotabilă), Grădinița Straja-Tarcău, Școala primară Giurgeni-Valea Ursului (apa este nepotabilă și nici nu se precizează dacă este asigurată sursă alternativă). O altă categorie de școli neautorizate sunt cele nou construite și pentru care primăriile nu au depus documentele necesare: Școala Gimnazială Icușești, Școala primară Itrinești-Mărgineni (aici sunt probleme și cu actele de proprietate pentru clădire).
Rămân neautorizate și cele câteva unități de învățământ cu probleme cu apa potabilă și cu sursa la interior: Școala primară Iucșa-Bozieni (este rezervor alimentat cu apă de la fântâna publică), Școala primară Hlăpești-Dragomirești (încă se lucrează la o toaletă de interior, racordată la rețeau de apă), școlile primare din Mesteacăn, Rocna și Spiridonești – Icușești (au doar un rezervor alimentat cu apă de la fântână), școlile din Oniceni, Solca, Gorun și Pietrosu – Oniceni (apa este nepotabilă, dar au toaletă înăuntru, cu excepția școlii gimnaziale din Pietrosu), Școala gimnazială Pluton –Pipirig (are rezervor alimentat cu apă de la fântână, apa de băut provine de la dozator și nu există toaletă înăuntru).
Aceste date au fost transmise de conducerile școlilor și centralizate în data de 23 august de Direcția de Sănătate Publică Neamț. Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț a declarat că situația este printre cele mai bune din țară.„Mai avem o situație la Ruginoasa, unde școala este în reparații și consolidări, dar avem promisiunea că lucrările vor fi gata până la începerea școlii, pentru ca elevii să nu mai facă orele în Căminul cultural. În rest, din cele 17 unități, 11 nu au depus documentații pentru autorizare, fiindcă nu au tot ce le trebuie. În primul rând, primăriile trebuie să realizeze documentațiile cadastrale la clădiri. La alte școli sunt în continuare probleme cu apa, canalizarea. De pildă, la Tarcău grădinița e gata, trebuie recepția lucrărilor, la Oniceni au apă, au toalete în interior, dar nu este gata documentația, la Icușești nu au apă la interior, au toalete la exterior, la Bozieni au hidrofor, au toalete la interior, urmează să depună documentația. Mai este o situație la Itrinești, comuna Mărgineni, unde au utilități, trebuie depusă documentația. Pe lângă documentele și autorizațiile obligatorii, școlile mai trebuie să și realizeze igienizarea claselor până la 13 septembrie, când clopoțelul sună pentru un nou început de an școlar, cu prezență fizică anunțată de ministrul Educației.”
C.I.