Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
Comuna Boghicea, deși este situată la capătul estic al județului, departe de marile drumuri comerciale ale județului Neamț, se dezvoltă într-un ritm aparte. În ciuda greutăților în atragerea de fonduri pentru investiții, primarul de la Boghicea reușește să atragă investiții din ce în ce mai multe. Este vorba despre proiecte de asfaltare a drumurilor comunale, modernizarea unor instituții locale, canalizare și alimentare cu apă potabilă. Acestora li se adaugă și altele, la fel de importante. Toate investițiile au darul de a schimba radical condițiile de viață ale localnicilor. Din păcate, din punct de vedere economic, comuna nu poate depăși anumite limite, activitatea fiind bazată doar pe agricultură. Chiar și în aceste condiții, cei din conducerea comunei au credința că vor reuși să rezolve marile probleme ale comunității, astfel ca fiecare cetățean să aibă rețea de apă la poartă, la fel și cea de canalizare, iluminat public, precum și drumuri asfaltate. În privința modernizărilor instituțiilor publice, sunt în ultima fază de execuție lucrările de modernizare la Școala Gimnazială Boghicea, iar Grădinița Slobozia este gata, urmând să primească mobilier și toate utilitățile. De altfel, primarul este considerat de oamenii din comună unul dintre cei mai harnici edili pe care îi are județul în această legislatură.
– Domnule primar, comuna dvs. continuă să fie un vast șantier. Despre ce investiții este vorba?
Avem mai multe proiecte, dar cele mai importante sunt legate de infrastructura locală, indiferent de domeniu. Acum depunem un proiect pentru un teren de sport la Grupul de Acțiune Locală ”Podișul de Nord al Bârladului”, cu sediul la Bâra, care va deschide linii de finanțare timp de 10 zile. Noi suntem, alături de Gâdinți, cei care vor depune astfel de proicte. Noi nu am primit niciun leu până acum de la GAL, în sesiunea trecută. Va fi suma de 65.000 euro, iar diferența o vom pune noi, cu toate că este destul de mult. Cu actualizarea indicatorilor, cu prețurile mărite de astăzi, suma va depăși 100.000 euro.
– Aveați un proiect pe calamități, la drumuri comunale?
Este vorba de 14 kilometri de drumuri comunale, iar pentru acest proiect ni s-au cerut completări la documentația depusă în 2019, pe care o să le trimitem cât de repede, ca apoi proiectul să decurgă așa cum ne dorim cu toții, de a-l vedea finalizat cât mai repede, să intre la finanțare.
– Câți kilometri ar mai rămâne neasfaltați în comună, dacă veți avea parte de acest mare proiect?
Cred că ar mai fi vreo 5-6 kilometri în toată comuna. Dacă se va derula acest proiect pe calamități, comuna va fi asfaltată în proporție de peste 90%. Pentru o comună ca a noastră, desprinsă după anul 2000 din comuna Bâra, este un succes imens.
– Mai aveți și alte proiecte?
Avem depus un proiect de canalizare, iar dacă va fi finanțat, ar fi excelent, ca să nu mai stricăm drumurile după. Mai clar, să facem canalizare în prima fază, iar după să vină asfaltarea. După părerea mea, asta ar fi ordinea lucrărilor ca să nu stricăm ce-am făcut înainte.
Modernizarea școlilor
– Care este nivelul de execuție la școli?
La Școala Gimnazială Boghicea se învață ca și anul trecut, în corpul B, nou, de sus, dar și în Căminul cultural. Lucrarea este prin AFIR, iar până la sfârșitul anului vor fi gata lucrările, astfel ca anul calendaristic să ne prindă și cu corpul A terminat.
– Ce lucrări mai sunt de făcut la Grădinița Slobozia?
Lucrarea este gata și vom da drumul la dotări. Clădirea va fi dată în folosință odată cu noul corp al școlii de la Boghicea. Din acest punct de vedere, anul 2022 va debuta cu două mari investiții realizate.
– Ce noutăți aveți în privința Căminului cultural din satul Slobozia?
La această nouă investiție trebuie să acceptăm indicii financiari. Apoi, în privința Dispensarului uman avem tot indicii de actualizat, așa încât, cât de curând, îl vom scoate la licitație.
– La sfârșitul anului 2022, aceste lucrări vor fi gata?
Cu siguranță, da! Noi nu facem concurență nimănui, vrem doar să modernizăm toată comuna Boghicea, astfel să fie cea mai frumoasă și cu infrastructura realizată în cea mai mare parte.
– Despre continuarea lucrărilor la drumul județean, care duce în satul Nistria, ce informații aveți?
Am vorbit cu domnul președinte Ionel Arsene acum două săptămâni. Drumul va fi terminat până la sfârșitul anului pe un singur strat, continuând în primăvară următoare cu stratul de uzură și celelalte lucrări.
„Vom acoperi cofinanțările”
– Până la limita cu județul Iași?
Exact. Cu această ocazie, locuitorii acestui sat vor avea cu totul alte condiții de transport mărfuri și de persoane, iar distanța dintre municipiile Roman și Iași va fi mult mai mică. Cum spuneam, stratul de uzură va fi turnat în primăvara anului viitor. Mai sunt 3,6 kilometri, din cei 7,6 kilometri, numai că pe intervalul dintre satele Slobozia și Nistria este o porțiune în pantă, care are nevoie de foarte multe lucrări de scurgere a apelor și nu numai. Sunt lucrări de amploare, de consolidare drumuri și alte lucrări importante. Din discuția purtată cu constructorul, Consiliul Județean Neamț a alocat 2,5 milioane lei, dintre care 900.000 lei ar fi niște datorii, iar diferența va intra în execuție la drum.
– Ce se mai întâmplă cu proiectul bisericii romano-catolice de la Boghicea?
Proiectul nu este gata nici acum. Primul a fost abandonat, urmând să fie ales un altul.
– Într-o vreme pomeneați de modernizarea iluminatului public?
Da, avem un proiect de modernizare a iluminatului public. Documentația este eligibilă 76%, urmând ca restul de 24% să fie finanțat din bugetul local. Important este că avem fonduri care să acopere proiectele care încă mai au nevoie de fonduri. Cred că vom reuși. Cum? Vom vedea la timpul respectiv. Oricum, nu ne vom lăsa și vom continua toate lucrările.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 505, săptămâna 9-15 septembrie.