Ce se ascunde în spatele unui proiect de hotărâre pentru Consiliul Local Piatra-Neamț, în care este prevăzută „majorarea cantității de deșeuri colectate și transportate, de la 4.927,50 t la 5427,50 t”? Aparent, nimic rău, putem presupune că, în fine, se face o colectare mult mai bună a gunoaielor la nivelul municipiului. Și că exact din acest motiv consilierii sunt chemați să-și dea votul.
În realitate, proiectul este, în buna tradiție pietreană, unul criptic, făcut să-l înțeleagă doar inițiații sistemului.
Lucrând cu materialul clientului, să spunem că pentru a convinge, cei de la Salubritas susțin că „la 31.08.2021 au mai rămas doar 69.37 tone estimate pentru colectare. Având în vedere că într-o lună obișnuită se colectează aproximativ 230 de tone, vă rugăm să suplimentați cu 500 de tone cantitatea estimată, fără să se depășească valoarea contractului, banii fiind alocați în interiorul contractului, de pe alte activități care din anumite condiții nu au fost prestate în cei trei ani de contract”.
Pentru locuitorii orașului, probabil și pentru cei din primărie, ca să nu mai vorbim despre consilierii locali, apare o întrebare legitimă, cum a crescut brusc cantitatea de gunoaie stradale, pe care le colectează Salubritas din coșurile de gunoi? Cu aproximativ 100 de tone lunar, conform tabelului de mai jos.
Răspunde managerul societății: „A crescut cantitatea de deșeuri strânse din luna martie pentru că prin campaniile care le-au avut cei de la Primărie s-au făcut colectări în mai multe zone ale orașului: Văleni, Speranța. Anul trecut nu au fost igienizate aceste spații. Undeva, la 300 de tone a fost surplusul pe care l-am avut prin campania de ecologizare din martie, aprilie, mai, până undeva prin iunie tot am strâns. Până în luna martie s-a făcut colectare selectivă la ceea ce avem noi pe traseu: coșuri de gunoi, dar acum s-a făcut pe arie extinsă, undeva pe suprafețe mari.” Poate fi o explicație, dar nu una completă. Și oricum, nu una convingătoare.
Viceprimarul Marius Irimia ne-a oferit aceeași explicație, dar cu valori mai mici la cantitatea de gunoaie strânse prin acțiuni de ecologizare.
Cert este că aceste gunoaie nu se încadrează ca fiind gunoi strâns din coșurile stradale, el fiind colectat „la ordin”, peste contract și nu are nicio legătură cu acesta. Pe logica managerului societății, în 7 luni avem peste 700 de tone strânse în plus, cea mai mare parte (cât? de unde? cine a cântărit?) provenind din acțiuni de ecologizare. Restul, din cele câteva străzi din Piatra Neamț adăugate în contract.
În final, nu ne rămâne decât să consemnăm că avem peste 100 de tone de gunoi colectate în plus exact din perioada de când a ajuns manager la Salubritas Alexandru Rareș.
Inna T.