Interviu cu primarul Ioan RUSU
Deşi, în ultimul an, bani pentru investiții importante la nivel rural au cam lipsit, există, totuși, edili care speră ca Guvernul să dea drumul la finanțări în cel mai scurt timp. Sunt avute în vedere, în primul rând, proiectele care nu au fost terminate, iar constructorii așteaptă bani pentru continuarea acestora, dar cele care au fost depuse la Compania Națională de Investiții. Cu o astfel de situaţie se confruntă primarul Ioan Rusu, al comunei Țibucani, care este totuţi optimist și speră să primească fonduri pentru proiecte precum: extindere alimentare cu apă potabilă și canalizare, modernizări de drumuri, construire dispensar uman.
– Domnule primar, școala din Țibucani este pregătită pentru un nou an școlar?
Da. Am avut o discuție cu domnul director al școlii acum două săptămâni, în care l-am întrebat cu ce pot să-l ajut. Am sprijinit școala cu tot ceea ce a fost nevoie, inclusiv măști, detergenți, dezinfectanți, etc. Am dat o mână de ajutor și la curățenia din jurul școlii. Mai mult, am precizat directorului că, indiferent de ceea ce va fi nevoie, voi interveni pentru rezolvarea problemelor. Am mai considerat că fiecărui copil trebuie să i se ofere ceva pe bancă, alături de manuale. Așa încât, a fost votat un proiect de hotărâre în Consiliul Local, ca fiecare copil, fără discriminare, să primească un pachet cu rechizite în valoare de 25 lei fiecare. Sunt 400 de copii în comună, iar fiecare va găsi un pachet pe bancă atunci când vor intra în clasă. Am considerat necesar că trebuie aprobată suma de 10.000 lei, pentru rechizite școlare.
– Ce se mai întâmplă cu grădinița aflată în construție?
Grădinița este a Ministerului Dezvoltării, nu a Școlii Gimnaziale sau a Consiliului Local Țibucani.
– Este vreun semn în privința continuării lucrărilor?
Am discutat zilele trecute la Ministerul Dezvoltării, unde mi s-a comunicat că a fost organizată licitația, urmând să se deschidă ofertele. Se speră ca să nu mai facă nimeni contestație, astfel încât, într-un timp foarte scurt, să se apuce de treabă noul constructor. I-aș ruga măcar să pună tabla pe acoperiș, ca să nu se distruugă ceea ce s-a făcut până acum.
– Măcar să pună cineva vreo folie pe acoperiș.
Exact așa i-am anunțat pe cei de la minister, că voi pune o folie peste acperiș. O să facem un efort și o să acoperim noua clădire, pentru a o proteja. Vine iarna și vrem să protejăm ceea ce s-a făcut până acum. Va fi un nou obiectiv al comunității și care va fi folosit în anii care vor urma.
Reparații la un drum comunal
– La celelalte școli din comună sunt probleme?
Nu. Am vizitat fiecare școală cu domnul director și toate sunt bune și la locul lor. Am racordat toate școlile la surse, ca să aibă apă potabilă. Nu avem nicio școală cu baie în curte, toate sunt în interior.
– Nu peste multă vreme, veți împlini un an în funcția de primar, cu o experiență de 4 ani de vice.
A fost o perioadă importantă, presărată cu unele reușite, cu toate că nu am avut parte de mari investiții în această perioadă. Iată, recent am recepționat reparațiile la un drum comunal, realizat pe vremuri din fonduri SAPARD.
– Drumul plin de gropi.
De acela pomenesc acum. Am reușit să facem doar partea cât ține de sat, diferența urmând să o reparăm când vom avea bani. Era dezastru, iar oamenii, pe bună dreptate, erau foarte supărați. Apoi, am făcut parcarea la Biserica Țibucani. Nu sunt lucrări cu valori mari, dar s-au realizat acolo unde a fost nevoie. Nu mai spun de dotarea parcului. Toate au un impact benefic asupra oamenilor. Nu are sens să aruncăm banii aiurea, ci să-i chibzuim bine.
– Ați pomenit de biserică, la Davideni este în lucru clopotnița?
Am acordat 10.000 lei bisericii, aceasta fiind monument istoric și de arhitectură. Lucrările au la bază un proiect aprobat de forurile competente, cu aviz de la Ministerul Culturii. În fond, este vorba de anumite reparații la clopotniță, care și ea este monument istoric, fiind construită din lemn. Ce s-a putut păstra, s-a păstrat. Lemnul a fost tratat și reconstituit conform proiectului.
– Ce se întâmplă cu extinderea și modernizarea infrastructurii locale?
Inițial, am vrut să extind rețeaua de alimentare cu apă. Lucrarea este costisitoare, iar în această situație am fost nevoit să fac o extindere a rețelei existente. Este vorba și de alimentare cu apă, dar și de canalizare. De aceea, fac extindere de 14 kilometri de rețea de apă și 10 kilometri de canalizare.
„Mai avem 12 kilometri de drumuri nemodernizate”
– De unde bani?
De la Ministerul Dezvoltării, dar și din alte surse. Mai nou, așteptăm și noi PNDL3, pe care nimeni nu-l vede pus în practică. Totuși, se vorbește pe toate drumurile de el. Important este să facem proiecte. Dacă nu le avem, cu ce ne vom prezenta când se vor deschide finanțările? Când se vor deschide, le avem pe toate gata făcute. Din nefericire, bugetul local nu-și permite să finanțeze aceste proiecte.
– Cu noul dispensar uman, în ce etapă este proiectul?
Suntem pe lista sinteză a CNI, iar într-un timp foarte scurt se va porni finanțarea. În acest sens, am avut o discuție cu șefa de la CNI, căreia i-am spus că avem nevoie de un dispesar în comună, iar acum așteptăm să se dea drumul la program. Se pare că vor avea prioritate proiectele din sănătate.
– Câți kilometri de drum neasfaltat mai aveți?
Ar mai fi 12 kilometri de drumuri nemodernizate. Nu mai este mult, iar pe o distanță de 10 kilometri avem proiecte întocmite. Pe unul suntem pe lista sinteză. Cred că la anul vom da drumul la asfaltare.
– Poate și din bugetul local?
Din bugetul local sau din alte surse. Mai mult, atunci când am ajuns în funcția de primar, am spus salariaților primăriei că nu vreau să plece nimeni din această instituție, dar îmi propun să schimbăm calitatea serviciului.
– Nu sunt oameni pe holul primăriei.
Și acesta este un criteriu de evaluare. Se pare că oamenii au înțeles dorința mea. Pentru mine, pe primul loc este cetățeanul, care nu vine degeaba la primărie. Vine că are o problemă. Noi trebuie să respectăm legea, iar în limitele ei trebuie să rezolvăm problemele oamenilor, dar care țin de competențele noastre. Acolo unde nu se poate, trebuie să explicăm, iar omul, când pleacă de la primărie, trebuie să plece cu lucrul înțeles. Să nu plece cu impresia că nu a fost ajutat.
A consemnat Constantin NEGRU