Interviu cu primarul Bogdan DUMINICĂ
Aflată în partea de sud-est a județului, la limita cu județul Bacău, comuna Oniceni a avut și are parte de investiții importate, actuala administrație publică locală pregătind un nou pachet de documentații pentru viitoarele lucrări. Ținta principală o constituie infrastructura locală, aflată într-un proces important de modernizare și dezvoltare: școli, alte instituții publice locale, drumuri comunale, rețele de apă potabilă și canalizare, poduri și multe altele. Acestea sunt principalele elemente ale campaniei de investiții din următorii ani, fără a fi omisă cazuistica socială, care se situează pe o treaptă importantă a activității celor din primăria locală. Important este dacă acestea se vor realiza în anii următori și dacă politicile guvernamentale vor atinge din punct de vedere investițional și comuna Oniceni.
– Domnule primar, care au fost cele mai importante realizări din punctul de vedere al investițiilor locale?
În primul rând, am reușit să ridic un nou edificiu, fiind vorba de actualul sediu al Primăriei comunei Oniceni. Este o construcție amplă, ridicată numai cu fonduri locale, ceea ce înseamnă că orice locuitor al comunei se poate mândri cu un asemenea edificiu. Nu glumesc, dar sunt momente când oamenii vin la primărie doar ca să se odihnească, să admire ce este făcut, fără a avea vreo problemă deosebită. Mai mult, încă din primele momente ale funcției pe care o dețin, am rugat salariații ca atunci când oamenii vin la primărie cu vreo problemă, să nu stea mult. Odihnitul de care pomeneam se referă la oamenii de o anumită vârstă, care vin, admiră construcția, se uită în jur și apoi pleacă spre casele lor. De aceea, în virtutea acestor servicii locale prestate către populație, Primăria comunei Oniceni a primit un Certificat privind Sistemul de Management al Calității (ISO 9001: 2015), pentru Servicii de Administrație Publică Generală și Administrație Publică Generală, Economică și Socială. O altă investiție, la fel de importantă, este achiziționarea unei autoutilitare, marca MAN. De asemenea, am realizat un alt proiect, respectiv, „Modernizare iluminat public stradal în comuna Oniceni”. Este binecunoscut faptul că, în general, locuitorul de la sat vrea, de obicei, asfalt și un bec la poartă. De aceea, am căutat să rezolvăm, în mare parte, problema iluminatului public stradal din comună.
– Zilele trecute, a început un nou an școlar.
În comuna noastră sunt 11 sate și două cătune, care au mai multe școli, răsfirate în satele cu o populație mai numeroasă. Între cele mai importante investiții, aș enumera proiectul ”Construire Grădiniță cu program normal sat Solca”. Este o lucrare foarte frumoasă, dotată cu tot ceea ce trebuie unei astfel de unități. Nu mă laud, dar este una dintre cele mai frumoase construcții destinate preșcolarilor din județ și din Moldova. Tot în domeniul învățământului, datorită multitudinii de probleme, avem în lucru mai multe unități, proiectele fiind în curs de implementare. Mă refer la „Reabilitare Școală Gimnazială Comuna Oniceni”, ”Reabilitare Școala Gimnazială Solca”, ”Reabilitare Școala Primară Pietrosu”, obiectiv care se va finaliza până la sfârșitul anului în curs. Mai avem „Reabilitare Școală Primară sat Valea Enei”. În paralel cu toate aceste lucrări, am căutat să asigurăm necesarul de materiale, respectiv, măști, dezinfectanți, detergenți și multe alte materiale pentru a preîntâmpina apariția Covid 19.
Rețelele de apă și canalizare furnizate de APAVITAL Iași
– Din ce am constatat în documentările noastre comuna Oniceni a fost prima din județ care a asigurat necesarul de tablete pentru învățământul online.
Așa a fost atunci. Noi am căutat să rezolvăm și să asigurăm baza materială necesară, astfel ca fiecare copil să beneficieze de tot ceea ce are nevoie. Nu am făcut-o pentru a mi se oferi vreo diplomă, Doamne ferește! Am înțeles imediat situația, iar lângă noi au venit și persoane fizice, care ne-au ajutat și cărora le mulțumesc din toată inima.
– Ce lucrări mari de investiții aveți în lucru?
Cele mai importante investiții sunt cele legate de alimentarea cu apă potabilă și canalizare. Proiectul este intitulat ”Înființare sistem de alimentare cu apă în satele Solca, Pietrosu, din comuna Oniceni, județul Neamț”, precum și ”Sistem de canalizare ape uzate în satele Oniceni, Valea Enei, Linsești, Lunca, din comuna Oniceni, Județul Neamț”. Lucrările sunt aproape de final, iar firma care se va ocupa de mentenanța acestor rețele va fi Compania APAVITAL SA Iași.
– Calitatea apei este bună?
Au fost prelevate probe, constatându-se un ușor plus de magneziu, dar, prin montarea unor filtre, a fost rezolvată problema, calitatea apei fiind excelentă. Un alt obiectiv care este în construcție este legat de Remiza PSI. Proiectul este în mare parte realizat.
Sală de sport la Oniceni
– Ce va aduce viitorul în comuna Oniceni?
Avem destule de făcut, iar lista cuprinde mai multe obiective. Mă refer la ”Construire sală de sport, împrejmuire și amenajare exterioară în Comuna Oniceni, Județul Neamț”. Un alt proiect interesant este ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid -19 pentru elevi și cadrele didactice din comuna Oniceni”, gândit să fie finanțat cu fonduri europene. Tot cu fonduri europene, mai avem un proiect, ”Dotarea cu echipamente mobile în domeniul tehnologiei informației necesare desfășurării activității didactice în comuna Oniceni”. Mai mult, pentru clădirea fostei primării avem pregătit un proiect, respectiv, ”Eficientizare energetică în corp C1-fosta primărie”.
– În legătură cu infrastructura de transport ce aveți pe masa de lucru?
În primul rând, am gândit două proiecte de modernizare drumuri locale, care să ne apropie de ceea ce ne dorim cu toții, o comună asfaltată pe toate drumurile, indiferent de cine le administrează, fie autoritatea locală, fie cea județeană. Apoi, vrem să extindem și să încheiem lucrările la iluminatul public, printr-un proiect de eficentizarea a sistemului de iluminat public. Vrem să mai demolăm și să refacem un pod peste râul Bârlad.
– Din punct de vedere social este nevoie de așezăminte în comună. Care sunt planurile în acest sens?
Vrem să construim un centru pentru bătrâni. Am înțeles că avem nevoie de un ONG, cu care să intrăm în parteneriat care să se ocupe de așa ceva. Și mai avem un proiect, care cât de curând se va realiza, înființarea unui serviciu public comunitar local de evidența persoanei. După cum se observă, nu ducem lipsă de idei materializate în proiecte. Important este să găsim finanțare pentru toate și să aducem fonduri în comunitate. Fără ele nu ne putem dezvolta, nu ne putem moderniza. Mai avem foarte multe lucruri de făcut și cred că misiunea mea, ca primar, este să creăm o infrastructură adecvată, dorită de toată lumea, care să permită dezvoltarea comunei în funcție de posibilitățile locale.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 507, săptămâna 22 – 29 septembrie.