Cândva, demult, în sezonul 2007-2008, pe timpul când Varujan Vosganian „strunea” Economia din fotoliul de ministru, s-a fabricat un document numit Strategie Energetică Naţională. La acea vreme, un deputat de Neamţ declara următoarele: „Nu putea fi considerată o strategie, era o compilaţie de date şi declaraţii, culese din materialele anterioare dedicate domeniului energetic. Practic, era un mixaj întâmplător, o înşiruire de deziderate, nicidecum o prezentare a unui program cu proiecte strategice de interes naţional. A fost practic anulat în ziua în care a fost aprobat în Guvern. În aceeaşi zi, premierul (Călin Popescu Tăriceanu – n.a.) a anunţat că va înfiinţa un <<campion energetic>>, iar înfiinţarea acestuia anula toate prevederile din Strategie”. Şi continua, în iulie 2008, referindu-se la megacompania naţională: „Este o anomalie, o enormitate. E adevărat că poţi invoca necesitatea unui <<campion energetic>>, care să înglobeze tot ce înseamnă domeniu strategic din energie pentru a asigura siguranţa energetică, însă nu sub această formulă, respectiv cu Hidroelectrica (cel mai ieftin producător), cu complexele energetice Turceni şi Rovinari (cele mai ieftine după Hidroelectrica) şi Electrica. Nu fac altceva decât să constituie o masă critică a celei mai ieftine energii, dispusă discreţionar, omorând ceilalţi producători care sunt tot de stat şi care, având costurile cele mai mari, nu mai încap în piată. Odată lansat acest agent economic, ceilalţi producători sunt nevoiţi să-şi închidă producţia. Asta înseamnă că atingem siguranţa în furnizarea energiei în România şi distrugem minimul de piaţă care mai există. Cu alte cuvinte, nu fac decât să adâncească eroarea creată în 2000 de către Radu Berceanu, când a împărțit producția de energie electrică din România pe tipuri de materie primă energetică, fiind limpede că nu pot concura niciodată între ele. Spre exemplu, iată, cea mai ieftină energie se duce la intermediari, iar cea mai scumpă la populație! Cu această decizie nu fac decât să distrugă de tot Sistemul Energetic exact în momentul în care în plan european şi mondial energia este declarată domeniu strategic”.
Deputatul de atunci – şi nemţean pe deasupra, de loc din Gherăeşti – este prof. dr. ing. Iulian Iancu, preşedintele Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei. Cu studii serioase în domeniu, fostul politician PSD cunoaște treburile cu Energia și socotelile corecte prin raportare la interesul românului și siguranța națională. Reamintirea spuselor sale evidenţiază rădăcinile româneşti ale actualei crize din ţară în domeniul Energiei.
Ca un preambul la interviul acordat de Iulian Iancu săptămânalului Mesagerul de Neamţ şi pe care îl veţi găsi în ediţia tipărită de joi, 30 septembrie, am extras „secţiunea” de discuţie referitoare la reprezentanţii judeţului:
Mai avem reprezentanți de cinste ai Neamţului prin viața politică? Ce părere veți?
Sincer, îmi puneți o întrebare despre o zonă pe care eu am abandonat-o. Cu regret vă spun, am ajuns la concluzia că sunt pe sens interzis cu oameni pe care eu i-am simțit că nu mai au capacitatea să reprezinte din punct de vedere profesional domeniile de specialitate din Parlament. Adică, în Parlamentul României, noi trebuie să ne asigurăm că avem specialiști în fiecare comisie. La Agricultură să fie agricultori, la Sănătate specialiști în sănătate, la Energie să fie cei mai buni energeticieni. Asta trebuia să fie politica partidelor, de atragere a specialiștilor în așa fel încât ei să fie voci când se luptă pe teme mari, nu să fie ecoul cuiva.
Insist pe județul nostru. O figură, indiferent de partid? Sau nu neapărat din politică.
Dacă mă pronunț, dacă dau un nume, nu e bine. Eu îi apreciez pe oameni în funcție de felul în care se bat pentru comunitatea lor. În cazul nostru, politicienii din Neamț trebuie văzuți prin felul în care se bat ori s-au bătut pentru Neamț.
Sau nu s-au bătut.
Este un județ excepțional, cu un potențial excepțional. Trebuie să se lupte pentru județ, așa trebuie să-i vedeți. Până la urmă, vă dau un nume. Dacă președintele Consiliului județean, Arsene, a făcut lucruri deosebite pentru Neamț, atunci el este un politician foarte bun. Dacă nu a făcut, atunci populația nu-l va vedea ca pe un politician bun.
Viorel COSMA