De ceva vreme, în județul Neamț sunt în lucru câteva unități școlare, printre care și cea din satul reședință al comunei Borlești. Investiția este realizată în proporție de 50%, lucrările fiind sistate o perioadă din lipsa fondurilor alocate de stat. Cu toate acestea, în ultimele zile fondurile au fost deblocate, însă termenul de predare a lucrării de către constructor, martie 2022, nu va putea fi respectat, tocmai din cauza întârzierilor în privința finanțării. Conducerea școlii speră totuşi ca anul de învăţământ 2022/2023 să debuteze în septembrie anul următor într-o unitate reabilitată, modernizată și dotată cu mobilier nou și aparatură modernă cerută în aceste vremuri. Dorința cadrelor didactice și a copiilor de terminare a lucrărilor este dată și de un fenomen mai rar întâlnit în ultimele trei decenii, respectiv creșterea populației școlare în comuna Borlești. În prezent, activitatea educațională se desfășoară la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Mastacăn, unitate care nu are capacitatea de a primi toți elevii din satele Borlești, Mastacăn, Șovoaia și Nechit. Ca atare, conducerea școlii a fost nevoită să repartizeze o parte din sălile din noua grădiniță claselor din ciclul primar.
– Domnule director, în ce stadiu se află lucrarea de investiție de la Școala Gimnazială Borlești?
În primul rând, termenul de dare în folosință a școlii este martie 2022. În momentul de față, lucrarea este realizată în proporție de 50% și nu cred că se vor termina lucrările până atunci, pentru că mai este foarte mult de lucru.
– Câți copii sunt în situații dificile în acest moment?
Avem 280 de copii, care învață astfel: clasele mici, de primară, învață în grădinița de la Borlești, iar clasele de gimnaziu sunt la Școala Mastacăn.
– Școala din acest sat poate asigura condiții normale acestor copii?
Poate, numai că se învață în două schimburi. La cursurile de dimineață avem 4 clase de primară și două de gimnaziu, clase a VIII-a, iar celelalte 5 clase de gimnaziu, după amiază.
– Financiar, ce înseamnă transportul copiilor de la Borlești la Mastacăn și apoi acasă?
Transportul este asigurat de Consiliul Local, cu un singur microbuz, și se fac în jur de 200 kilometri pe zi. Avem copii pe care îi aducem de la 7 kilometri. La fel, îi aducem și de pe valea pârâului Mastacăn, dar și din alte locuri greu accesibile.
– Cât costă acest mare proiect de modernizare a Școlii Borlești?
Sper că nu greșesc, în jurul a 1,1 milioane euro. Școala nu va fi numai reabilitată, ci modernizară total. În afară de mobilier școlar adaptat, cu dotare de laboratoare, va fi și un laborator de informatică, cu 36 de laptopuri. Apoi, videoproiectoare și table inteligente în fiecare sală de clasă. În prezent, sperăm că, până la sfârșitul lucrărilor, nu vor mai fi probleme cu finanțarea.
Modernizarea sălii de sport
– S-a lucrat, din câte se observă, și la sala de sport.
Da, s-a lucrat și la acest obiectiv, care va fi modernizat în totalitate. A fost schimbată suprafața de joc, a fost extinsă suprafața construcției, prin adăugare la toaletă. Suprafața de joc nu a fost modificată din cauza unor grinzi vechi ale construcției.
– În ultimele campanii electorale, toate administrațiile locale s-au lăudat că vor face un teren de sport în aer liber. S-a făcut ceva?
În toate campaniile electorale se promite. Dar, avem suprafața necesară unui astfel de teren. Școala dispune de o astfel de suprafață, în spatele sălii de sport, unde putem construi un astfel de teren cu suprafață sintetică. Dispunem de un teren de 90 metri lungime și 60 metri lățime. Acolo se poate amenaja și un teren de fotbal, lungimea minimă a unui astfel de teren este de 85 metri, după regulamentele în vigoare. Acolo s-ar putea încadra perfect un teren sintetic, cu dimensiuni, 40/20 metri.
– O comună din Neamț, care are 3 sate, dispune de 3 astfel de terenuri sintetice. Comuna este condusă de primărița Georgeta Blaj.
Un teren de sport, cu dimensiunile de care pomeneam, nu este o investiție foarte mare, iar în acest sens am făcut mai multe referate la primărie, iar acum așteptăm finalizarea lucrărilor la școală. În prezent, chiar că nu se poate demara o asfel de investiție, dar sperăm ca într-un an-doi, să avem și un astfel de teren sintetic. Ar fi păcat să nu se construiască un astfel de teren în condițiile în care copii iubesc mișcarea sportivă.
– Comuna Borlești a dat, în deceniile din urmă, chiar și campioni naționali, locuitorii fiind mari iubitori de sport.
Repet, eforturile financiare nu sunt foarte mari pentru asemenea terenuri. Prin proiect, terenul va avea gard împrejmuitor și se va intra pe el cu echipament adecvat.
– Sunt semne ca lucrările să fie reluate la școală?
Sunt sută la sută. Au fost plătite lucrările efectuate și neachitate, plus un supliment de 12% la valoare. Inginerul șef, care se ocupă de lucrare, m-a informat că a fost dată comanda pentru tabla de pe acoperiș, fiind deja bătută șipca, folia și tot ceea ce trebuie. Zilele acestea urmează să aducă schelele de la alte lucrări, ca să facă exteriorul la școală. La sala de sport, polistirenul este pus, așa că se vor axa mai mult pe clădirea școlii. După, vor urma lucrările din interior. Apoi, cred că suntem printre puținele școli din mediul rural unde populația școlară crește. Colegul meu de la Ruseni a cerut achiziționarea de paturi pentru Grădinița cu orar prelungit de la Ruseni. Sunt cereri din ce în ce mai multe.
Proiect social în școală
– Într-o vreme, derulați un proiect social pentru copii.
Este vorba de un proiect, în care sunt prinse primăria și două ONG-uri partenere, prin care se derulează proiectul. Este vorba de activitate remedială pentru 45 de copii din toată comuna, 25 de la gimnaziu și 20 de la primară. Mai mult, am depus cerere pentru proiectul ERASMUS- mobilități individuale și așteptăm răspunsul, cam prin lunile noiembrie-decembrie a.c., când se aprobă. Să vedem dacă suntem beneficiari. Am mai avut un ERASMUS, dar s-a finalizat în 2019. A cuprins 10 mobilități individuale. Au fost 10 colegi în țări din Uniunea Europeană, 3 în Grecia, unul în Malta, 2 în Spania.
– La nivel de comună, câți copii sunt înscriși în sistemul educațional?
Sunt aproape 800, în cele două școli gimnaziale, de la Borlești și Ruseni. Numai din zona Dealul Mare, unde s-au construit mai multe case cu familii tinere, avem un microbuz de copii numai pentru grădiniță. Așa cum spuneam, avem un număr important de copii, cu creșteri de la un an la altul.
– Asta înseamnă că populația comunei întinerește.
Așa este. Sunt familii tinere venite acasă din străinătate, cu părinți care sunt implicați foarte mult în activitatea școlii. Așa cum v-am spus, în acest an avem mai mulți copii ca anul trecut. În anul următor, vom avea o clasă de gimnaziu în plus. Este un semn bun pentru poporul nostru.
A consemnat Constantin NEGRU