Interviu cu primarul Ștefan LUCACI
Printre comunele care au primit o sumă importantă de la fondul de rezervă al Guvernului se află și Tămășeni. Situată într-o zonă aflată în plină dezvoltare din județ, comuna a primit 650.000 lei, pentru a fi folosiți la achitarea unor datorii mai vechi sau la lucrări de reparații și investiții. Primarul Ștefan Lucaci a încercat o detaliere a modului în care vor fi cheltuiți acești bani și o prezentare a realităților din localitate, într-o perioadă grea pentru orice comunitate locală.
– Sunteți mulțumit de ajutorul pe care vi l-a oferit Guvernul? Respectiv 6,5 miliarde lei vechi, care nu este o sumă nici foarte mare, dar nici mică. La ce veți folosi acești bani?
Aceștia sunt banii. Trebuie să înțelegem că la nivel național sunt probleme mari de rezolvat, de aceea ne limităm să constatăm că am primit un ajutor. Banii îi vom folosi pentru plata datoriilor acumulate în anii din urmă, pentru că nu am putut achita toate sumele la lucrările pe care le-am făcut până acum. Acești bani vor merge la trotuare, piste de biciclete, rigole și la reabilitarea și modernizarea drumului județean. O parte din bani vor fi redirecționați și către cheltuielile cu reparațiile pe care le-am făcut la școala din Adjudeni, cred că în jur de 150.000-200.000 lei. Trebuie să vedem cum îi pot împărți.
– Domnule primar, comuna dvs. este unicat la acest moment, în județul Neamț prin cele două investiții, trotuarele și drumul realizat din surse proprii. Vorbim despre un singur proiect sau ele sunt separate?
Nu, sunt proiecte individuale. Este vorba de 11,5 kilometri de trotuar, piste pentru biciclete și rigole betonate, câte 5,5 kilometri pe fiecare parte. Drumul județean este pe toată porțiunea de drum pe care am avut-o concesionată de la Consiliul Județean, un tronson de 5,5 kilometri. Adică, drumul care traversează comuna prin cele două sate, Adjudeni și Tămășeni, iar pe o parte și pe alta a drumului avem: piste pentru biciclete, trotuare pe care se poate circula în siguranță. Proiectul de reabilitare și refacere a drumului județean a avut o valoare de 3.000.000 lei. Totodată, drumul a fost lățit cu 1,5 metri. La trotuare a fost o sumă mai mare, lucrarea a costat 10.000.000 lei. Ambele investiții au avut o valoare totală de 13.000.000 lei, din care 6.500.000 lei au provenit dintr-un credit de la CEC Bank, iar restul banilor au fost alocați din bugetul local.
– Pentru dvs., ca și comunitate, a fost un efort financiar mare?
Eu cred că a fost un efort destul de mare, însă în comuna Tămășeni avem 10.000 de locuitori, din care marea majoritate a cetățenilor sunt plecați în străinătate. Cu toții au investit în comunitate: unii și-au amenajat gospodăriile, alții și-au deschis firme de transport sau de construcții, etc. În fiecare gospodărie, există o mașină sau chiar două/trei mașini. La Primărie avem înregistrate, deja, în jur de 2.500 de mașini. În perioada de vară, în lunile iulie și august, când locuitorii comunei vin în concediu acasă cu mașinile din străinătate, avem un trafic de 4.000-5.000 de mașini. Această investiție este de mare importanță și siguranță a cetățenilor din comuna noastră, deoarece până la urmă avem și școlile în care sunt înscriși în jur de 1.000 de copii, atât la grădiniță, cât și la școală. Înainte era periculos ca aceștia să meargă pe marginea drumului județean, Doamne ferește!, se puteau întâmpla accidente și să nu mai spunem despre cât de greu se circula. Acum se poate merge în siguranță.
– Este posibil să folosiți, în timp, anumite substanțe chimice pentru distrigerea vegetaţiei care apare între dale?
Nu. Voi avea grijă să pun doi-trei oameni, care să distrugă vegetația. Nu vom folosi niciun produs chimic sau de altă natură în distrugerea vegetației, care va apărea în timp.
Modernizarea drumurilor comunale
– Pentru că ați spus de drum, în ce stadiu este acum asfaltul de pe drumurile comunale?
Da, avem asfalt în proporție de 60-70%! Ca și kilometri, aș mai avea de astfaltat 25 de kilometri de drumuri comunale. Avem două proiecte, unul este întocmit și vrem să îl depunem pentru a obține finanțare prin Programul Anghel Saligny, pentru a asfalta 11,5 kilometri și un alt proiect care prevede 20 kilometri de canalizare și 7,8 kilometri de extindere a rețelei de apă. Avem oameni care, în momentul de față, nu sunt racordați la rețeaua de alimentare cu apă. Vorbim de zonele noi, Lungul Vântului, Livadă și mai este ceva pe la Borcana. Dacă reușim să implementăm aceste două proiecte, mai rămân doar 15% din drumurile comunale de asfaltat. Sper să reușesc ca până la finalul mandatului să termin de asfaltat în comună și dacă reușesc și extinderea canalizării și a rețelei de apă, vor mai rămâne 5-6 familii din Lungul Vântului, zona Livadă și Borcana.
Acum mai avem și o extindere a rețelei electrice, pentru că zonele noi nu sunt branșate la rețeaua de energie electrică. Îmi doresc să reușesc să asfaltăm cei 11,5 kilometri și să construim rețeaua de canalizare și să facem racordul la apa potabilă. Gaz metan avem în toată comuna, singura problemă este că s-a scumpit și nu știm cum ne vom descurca cu facturile. Aceste investiții au fost făcute cu sacrificii din partea Consiliului Local, pentru că am strâns șurubul în toate părțile pentru ca banul public să se ducă exact acolo unde cetățeanul a avut nevoie de aceste utilități: apă, canal și asfalt.
„Am investit mult în școli”
– Aveți probleme acum la școală, cu toată situația creată de valul patru de Covid?
Nu, nu avem nicio problemă, nici la școală și nici în comună. Practic, asta înseamnă că cetățenii care au venit din străinătate și au plecat au respectat toate acele reguli impuse de Guvern. Altfel, cu siguranță, aveam probleme. Anul acesta au venit acasă foarte multe persoane pentru că anul trecut nu au putut. La momentul acesta, din 10.000 de locuitori, sunt doar 11 persoane confirmate cu Covid-19. Noi am respectat ceea ce a spus Guvernul.
– Avem un director nou la școala din Tămășeni?
Da, avem un director nou la Tămășeni, Mariana Andrici. Din câte am înțeles, fostul director nu a mai vrut să rămână în funcție și nu cred că a fost implicat politicul.
– Revenind la școală, ce noutăți mai aveți de la Compania Națională de Investiții, privind sala de sport?
Așteptăm un răspuns din partea celor de la Compania Națională de Investiții (CNI). Nu avem nimic concret acum. Se așteaptă partea de finanțare pentru a începe procedura de licitație. Ca să fiu sincer, mă îndoiesc că CNI-ul va putea să rezolve toate proiectele pe care le-a primit. Este o instituție foarte mică și nu are personal. Ne vor ține proiectul blocat. Dacă în această iarnă nu va fi scos la licitație, probabil, voi renunța la finanțarea CNI și vom construi sala de sport cu bani de la bugetul local. Așa cum le-am făcut pe toate, am să mai fac un sacrificiu pentru a rezolva și problema aceasta. Nu voi aștepta 7 ani până CNI-ul va scoate o lucrare la licitație. Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple.
Obiective preluate de la CJ Neamț
– Dvs. ați creat un precedent: să luați obiectivele din comună, acum este vorba despre sala de sport, pentru care întârziere finanțarea nerambursabilă și să le faceți cu bani de la bugetul local.
Dacă până în primăvară nu avem un răspuns concret de la CNI, voi aloca de la bugetul local o sumă de bani necesară pentru începerea lucrărilor.
– Ce ne facem cu podul de pontoane. Sunt funcționale în momentul de față?
Podul care a fost provizoriu peste Siret nu funcționează, pentru că nu avea toate avizele, din câte știu eu. Eu nu răspund de acel pod, pentru că nu este de competența Primăriei. Acesta se află în administrarea celor de la Apele Române. Acolo a intervenit Poliția economică, dar şi cei de la ANAF. Pentru mine, ca autoritate locală, atât din partea mea, cât și din partea comunei Doljești, era un pod de legătură foarte bun.
– Este posibil ca într-un viitor mai îndepărtat să construiți un pod?
Nu este exclus! Voi avea o discuție și cu primarul de la Doljești și cred că avem potențial să amenajăm un pod. Nu este un proiect care să fie finalizat într-un an de zile.
Noi proiecte pentru viitorii ani
– Cu ce speranțe priviți spre anul 2022, pentru comunitatea din Tămășeni?
Dacă vor fi sănătate, pace, liniște și un echilibru în politica națională, este clar că de acolo pleacă totul, sperăm să fie un an pozitiv. Faptul că s-a deschis acest Program Național de Investiții Anghel Saligny, cred că se va dezvolta toată zona rurală din România. Este un beneficiu, inclusiv, pentru cei care nu pot atrage fonduri europene, așa cum este și cazul comunei noastre, deoarece nu îndeplinim acel punctaj de minim 50 de puncte. A tingem doar 42. Este un mare avantaj pentru că altfel nu ne putem descurca așa cum ne dorim. Avem un buget pe care trebuie să îl echilibrăm an de an. Dacă voi reuși ceea ce mi-am propus, voi reuși să pun la punct toată infrastructura locală. Știu, nu va fi ușor, dar voi avea grijă ca totul să se realizeze. Poate unii sunt mai sceptici, dar cred în ceea ce fac și în echipa pe care o am lângă mine. Nu va dura mult și voi împlini un an din acest mandat, iar comuna și-a schimbat total fața. Este o plăcere să traversezi acum comuna. Totul este modern și util pentru locuitorii comunei. Important este că pe pista de bicicliști pot circula spre școală și spre casă și elevi care nu am împlinit vârsta de 14 ani. Ei circulă pe un traseu pe care nu sunt deranjați de mijloacele auto și nici nu deranjează, la rându-le, traficul auto. Mi-ar fi plăcut ca lățimea dintre cele două laturi ale drumului să fie mult mai mare. Era cu totul altceva. Dar eu sunt mulțumit de ceea ce am reușit până acum. Oamenii vin la primărie și spun că sunt mândri de ceea ce au ei în comună. Dacă am avea și toată infrastructura pusă la punct, am fi o comună cu adevărat modernă.
A consemnat Constantin NEGRU