Ingrată e viaţa în aceste vremuri. Dacă nu eşti atent cum scrii, la o căutare pe internet dai de fruntaşul USR-PLUS Dragoş Pîslaru, în loc de actorul Dragoş Pâslaru. Sau Părintele Valerian.
Viaţa fostului actor emblematic al Teatrului Tineretului a inspirat povestea lui Andrei, transpusă cinematografic în lungmetrajul artistic Scara, regizat de celebrul producător de film Vlad Păunescu, după un scenariu scris împreună cu o altă personalitate a cinematografiei şi televiziunii, Constantin Chelba.
Filmul rulează deja în cinematografe, a fost bine primit la festivaluri în acest an. Scara urmărește parcursul unui tânăr venit din provincie la București, unde devine unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale, un star al anilor ’80, iar apoi o figură marcantă a evenimentelor din jurul Revoluției și Mineriadei, aflăm din deschiderea prezentării transmise presei de către echipa de producţie şi distribuţie. În continuare se arată că filmul este construit pe mai multe planuri și surprinde perfect o epocă: viața în teatrele bucureștene și magia din jurul unui spectacol legendar (Karamazovii, de la Teatrul Nottara, 1981), demolările bisericilor de către comuniști sau zbuciumul interior al personajului principal, un rebel tot mai constrâns de regim.
Distribuția filmului este condusă de Eduard Trifa, aflat la primul rol principal în lungmetraj, după ce a devenit cunoscut pe scenele de teatru din București. Cele peste 80 de personaje sunt interpretate de actori tineri ca Voica Oltean, Ana Maria Guran, Ada Galeș sau Ioana Bugarin, dar și de actorii consacrați Horațiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Ioana Crăciunescu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu, Magda Catone, cărora li se alătură regizorul de teatru Dragoș Galgoțiu, aflat la debut ca actor de lungmetraj.
Trailerul filmului poate fi urmărit aici.
Cât îl priveşte pe Părinte Valerian, echipa de la România, te iubesc! a realizat în urmă cu ani de zile unul dintre cele mai emoţionante reportaje din istoria televiziunilor noastre. Oameni sunt Lumina se numeşte şi aminteşte întru Spirit şi Credinţă de interviul Catedrala Neamului este Omul cu Sfântul Părintele Iustin Pîrvu de la Mănăstirea Petru Vodă.
O proiecţie specială, la Cinema Mon Amour din Piatra-Neamţ, era anunţată pentru 30 octombrie, de la ora 19, în prezenţa regizorului şi a unei echipe de actori, ca parte a turneului naţional de promovare. Ce ştim la această oră, în legătură cu acest eveniment, este că oficial nu ştim nimic. În măsura în care persoana de legătură cu producătorul Castel Film şi distribuitorul Transilvania Film va oferi noutăţi, nu numai cu gândul la cei care nu au uitat Somnoroasa aventură, Nevestele vesele din Windsor, O noapte furtunoasă, Trei surori sau Cei trei muşchetari, spectacole jucate parcă în altă viaţă pe scena TT, vom reveni cu toate informaţiile necesare.
Viorel COSMA