Într-un dosar care s-ar putea numi „Bani pentru finanțarea PDL”, Gheorghe Ștefan era condamnat la 3 ani de închisoare și i se confisca ”suma de 1.650.000 primită pentru săvârșirea infracțiunii”, cum nota comunicatul DNA de la acea vreme. El încheia un acord de recunoaștere a vinovăției și recunoștea că a intermediat suma de 500.000 de euro pe care Vasile Blaga ar fi primit-o de la Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys pentru a câștiga contracte IT cu Transelectrica și Transgaz.
În rechizitoriul DNA, citat de G4Media, se preciza că între Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga ar fi existat o înțelegere conform căreia și-ar fi utilizat influența pentru a numi în funcții de conducere la companii de stat persoane care apoi ar fi contribuit cu bani pentru partid: „Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să ”cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.
Ce declara Gheorghe Ștefan despre modul în care ar fi ajuns 200.000 euro la PDL, cu acordul lui Vasile Blaga:
“La Guvern a avut loc o negociere- 9 ministere la PSD si 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau si ele intre PDL si PSD. Având rezultat bun in judetul Neamt, doream sa propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiara a societatii. In 2009 a fost numit Horia Hahaianu, dupa o discutie cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o intâlnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios (…) Dupa instalarea lui Hahaianu Horia, la un hotel, m-am intâlnit cu acesta, cu Dan Grigoriu si cu Horatiu Berdila, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicata sa contribuie la finantarea partidului cu bani dupa ce va incheia contracte cu SC Teltrans SA. PDL avea doua sedii- unul central si altul al organizatiei municipale, unde avea biroul Blaga. Dupa intelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut sa ma duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunostinta despre intelegerea incheiata cu Berdila de la Romsys SRL”, a depus mărturie Gheorghe Stefan la Tribunalul București .
Într-un dosar disjuns din cel al lui Ștefan și al omului de afaceri Berdilă , Vasile Blaga a fost achitat la Înalta Curte de Casație și Justiție de acuzația de trafic de influență, chiar dacă dacă existau mărturiile celor doi că de bani ar fi avut cunoștință și cel poreclit Buldogul, în acest moment europarlamentar din partea PNL.
Cu toate acestea, judecătorii au concluzionat că, în cazul lui Vasile Blaga, „fapta nu există”. Decizia nu este definitivă.
Minuta instanței o puteți citi mai jos:
„În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Blaga Vasile (…) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență în forma de participație a complicității, prevăzută de art. 48 din Codul penal rap. la art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpatul nu a fost reținut, arestat preventiv sau arestat la domiciliu în prezenta cauză. În baza art. 404 alin. 4 lit. c) din Codul de procedură penală ridică măsurile asigurătorii constând în indisponibilizarea prin sechestru a bunurilor imobile aparținând inculpatului Blaga Vasile, măsuri dispuse prin ordonanța nr. 234/P/2016 din data de 25.10.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești și menținute, până la concurența sumei de 700.000 de Euro, prin încheierea din data de 7 mai 2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel pentru procuror şi inculpat, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată în ședință publică, azi, 15 noiembrie 2021”.
M.N.
2 comentarii
Iata cum functioneaza justitia dreapta in Romania.Totul depinde de omul pe care il judeci si nu de probatoriu.Niciodata nu ne putem astepta la o judecata dreapta si corecta.Cu cat mergem mai sus la instantele de judecata sunt mai influentate.Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei sunt instantele, parchetele si insp.politie.
Și condamnarea lui Pinalty a fost mai mult de formă.