În perioada 18 octombrie – 15 noiembrie 2021 la Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț s-au pregătit activitățile din cadrul proiectului educativ „Tineri împreună pentru un viitor durabil”, proiect realizat pentru Săptămâna Educației Globale 2021. În proiect sunt parteneri Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” București și Facultatea de Geografie din Universitatea București.
Proiectul nostru dorește să informeze tinerii (elevii claselor IX-XII) despre cum trebuie să gândească și să acționeze pentru un viitor durabil, un schimb de bune practici între tinerii celor două licee privind Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 (ODD 13 – Acțiune climatică), prin abordarea interdisciplinară: geografie, protecția mediului, fizică, biologie, limba franceză.
Ca rezultate așteptate amintim: dobândirea de noi cunoștințe de către elevi privind schimbările climatice și amprenta de CO2, adaptarea şi deschiderea la noi meta-competențe (competențe digitale, lingvistice, de gândire critică, de rezolvare a problemelor).
Sustenabilitatea proiectului este reprezentată de posibilitatea lansării proiectului la nivel regional/naţional prin diseminare, promovare (pliante, fotografii etc.), atragere de noi parteneri din țară, lansarea de către elevii participanți la proiect a unor proiecte similare la nivel de clasă/an de studiu pe care să le monitorizeze ei înşişi) şi atragerea de sponsori, susținători ai problemelor de mediu.
În data de 17 noiembrie 2021 a fost susținută activitatea finală a proiectului – videoconferință pe aplicația Meet:
– Ce înseamnă schimbările climatice?
– Calcularea amprentei de carbon: studiu de caz
– Schimbările climatice prin joc: rebusuri, aritmogrife
– Minidicționar bilingv de termeni climatici
– Desene, machete, afișe
– Prezentări PPT.
Materialele realizate au fost postate pe cursul de Classroom special creat pe Google Workspace pentru Săptămâna Educației Globale.