Interviu cu Vasile Apopei, viceprimar Târgu Neamţ
– În perioada 2013-2016 aţi fost administratorul public al oraşului și din 2016 sunteţi viceprimar. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră ţinând cont şi de faptul că aţi venit din mediul privat?
A fost o experienţă, şi cu bune şi cu rele. În 2012 am venit cu entuziasm alături de echipa lui Ionel Arsene şi Daniel Harpa. Am venit cu dorinţa de a face o schimbare în bine pentru oraşul nostru. Venind din sistemul privat pot spune că am avut un şoc să văd cum se lucrează în administraţia publică. Ca majoritatea cetăţenilor aveam multe idei preconcepute. Când am observat și înțeles angrenajul şi sistemul de lucru din primărie mi-am dat seama că există o mare birocraţie şi nu de fiecare dată este vina funcţionarului public. Ţin minte că la început am organizat întâlniri săptămânale cu şefii de birouri pentru a gestiona bine problemele. S-a încercat pe cât posibil să renunţăm la acea mentalitate, luna trece, leafa vine. Şi, ceea ce este foarte important, s-a încercat o mai mare deschidere faţă de cetăţean din partea funcţionarilor primăriei. Eu personal am avut un obiectiv încă de la început. Să îmi fac treaba în aşa fel încât să pot merge cu capul sus pe stradă în faţa oamenilor. Evident că nu o să poţi mulţumi pe toată lumea, eu cred că a fi toţi de acord cu tine nu e bine. Ai o mare problemă dacă crezi că e bine să fie toţi de acord cu tine. Şi am ales să plec din mediul privat spre administraţia locală şi din cauză că, dacă stai pe margine şi doar comentezi nu o să poţi schimba nimic. La acel moment, 2012, fata mea cea mare era la Iaşi şi chiar nu ar fi avut de ce să se întoarcă acasă şi să trăiască aici. Am stat şi m-am gândit ce viitor pot avea copiii noştri în oraşul lor natal. Fără o implicare politică efectivă nu o să poţi face schimbări. Un alt motiv pentru care am intrat în politică în 2012 a fost şi echipa, chiar dacă mulţi nu ne dădeau nicio şansă că-l vom putea bate pe fostul primar de la acea vreme. Venind din mediul privat am cerut angajaţilor primăriei performanţă. Pentru că de fapt despre asta este vorba. Că lucrezi în mediul privat sau în cel de stat trebuie să faci performanţă.
– Ce anume v-aţi fi dorit să se fi realizat în toţi aceşti ani şi nu s-a reuşit?
Acel Birou Unic al primăriei. Chiar din 2013 am avut nişte întâlniri cu Asociaţia city-managerilor din România, unde am avut ocazia să văd astfel de birouri unice în mai multe primării din ţară. Primăria noastră are mare nevoie de acest birou unic. Nu mai plimbi cetăţeanul pe la etaje şi pe la diferite birouri. Cetăţeanul îşi poate rezolva repede o problemă dacă are tot ce-i trebuie într-un singur loc. Din păcate, înfiinţarea acestui birou unic depinde de finanţare, de bani. Spaţiu s-a găsit, s-a făcut şi proiectarea, dar trebuie găsită şi finanţarea. Faţă de acum zece ani s-au făcut pași înainte acum ai posibilitatea, de exemplu, să îţi plătești taxele şi impozitele online, sau să accesezi unele documente în acelaşi mod.
„Mă feresc de situaţiile în care toţi sunt de acord cu tine”
– Ce anume v-a marcat pozitiv sau negativ în toţi aceşti ani de primărie?
Fără discuție, audienţele cu cetăţenii. Ajungi să cunoşi persoane cu probleme reale, cu adevărate drame. Pe de altă parte, am asistat cu dezgust și la adevărate momente de linguşeală faţă de conducerea primăriei. Nu mi-a plăcut niciodată acest lucru. Şi încă ceva. Să ştiţi că cetăţenii cu probleme reale, grave nu-i prea vezi vezi pe la uşa primarului sau viceprimarului. Apoi, o problemă o am şi cu cei de la Direcţia de Asistenţă Socială, cu acele dosare de ajutor social. Eu nu zic că nu sunt cetăţeni care nu au într-adevăr nevoie de ajutor social dar sunt şi persoane care nu merită. Mulţi dintre ei nu ştiu că pe lângă drepturi au şi obligaţii. Vă pot spune că la iniţiativa mea am avut câteva acţiuni prin care au fost tăiate câteva dintre aceste ajutoare sociale. Şi asta pentru că nu au respectat obligaţiile pe care le aveau. Dacă nu respectăm nişte reguli, nişte obligaţii, nu va fi bine pentru comunitate.
– La Primăria Târgu Neamţ există un trio de conducere: primarul, viceprimarul şi administratorul public. Cum colaboraţi cu ceilalţi doi colegi?
Pe toţi trei ne leagă o prietenie. Cu primarul mă ştiu de dinainte de a intra în politică. Însă liantul dintre noi a fost Ionel Arsene. El a fost cel care ne-a pus la aceeaşi masă. Chiar îmi aduc aminte că în 2012, eu şi Daniel Harpa credeam că Ionel Arsene visează că putem noi să-l dăm jos pe Decebal Arnăutu. Însă a avut fler politic şi am reuşit să câştigăm primăria. Ţin minte că l-am întrebat pe Ionel Arsene să îmi dea un motiv de a renunţa la serviciul meu din mediul privat pentru administraţia locală. Mi-a răspuns aşa: „Vreau să vii în echipa mea pentru a mă trage de mânecă atunci când greşesc şi eu să fac la fel cu tine. Vreau să fim o echipă unită”. Aceste vorbe m-au convins să intru în această echipă. Mi-am dat seama că Ionel Arsene chiar vrea să facă ceva pentru acest oraş. Şi apoi a venit şi Geanina Fedeleş în echipa noastră, un lucru care a adus clar un plus valoare pentru noi. Avea de atunci o destul de mare experienţă în proiecte europene. Eu zic că ne completăm unul pe altul şi cred că am reuşit să facem multe lucruri bune pentru oraş. Şi aş minţi să spun că între noi nu au fost şi divergenţe, însă au fost benefice. Eu sincer mă feresc de situaţiile în care toţi sunt de acord cu tine. Din polemici mereu pot ieşi idei bune.
– Cea mai mare realizare, dar şi nerealizare a administraţiei locale din 2012 şi până acum.
Ce vă pot spune este că lucrările de investiții realizate de actuala echipă trebuiau făcute de mult. Să ai asfalt, să modernizezi şcoli nu este ceva ieşit din comun, mai ales în 2023. Orice om de bună credință vede cu cât s-au schimbat lucrurile în bine. La capitolul nerealizări, aş putea spune că am ratat finanţarea proiectului de asfaltare a 17 kilometri de drum. Asta s-a întâmplat odată cu căderea guvernului Ponta. Ce va fi în continuare nu putem şti. Vedem că acum Caragiale este iar de actualitate. Ieri ne-am scuipat, azi ne pupăm. Însă trebuie să ne continuăm proiectele începute indiferent de situaţie.
„Aş fi ipocrit să spun că nu iau în calcul o candidatură la funcţia de primar”
– Funcţia de viceprimar este clar o rampă de lansare pentru funcţia de primar. Ştim destui foşti viceprimari care acum sunt primari în funcţie. Luaţi în calcul o candidatură pentru funcţia de primar în 2024? Sau, în ce condiţii aţi lua în calcul o candidatură?
Aş fi ipocrit să spun că nu iau în calcul o asemenea candidatură. Însă, noi suntem o echipă şi doar în momentul în care această echipă va decide acest lucru voi face acest pas. Probabil vor fi şi astfel de discuţii în cadrul echipei. Indiferent cine va candida pentru funcţia de primar în 2024 nu trebuie subestimat niciun adversar, indiferent pe cine ai tu în spate. Într-un oraş ca al nostru pentru funcţia de primar contează mai mult omul decât partidul. Ce vă pot spune, indiferent ce decizie va lua Daniel Harpa în 2024 susţinerea mea faţă de el va fi până la capăt. Spuneam eu o vorbă mai în glumă că harpa este un instrument greu de învăţat să cânţi la el. Mie mi-a trebuit ceva timp să învăţ, dar cred că acum rezonăm destul de bine.
– În ce condiţii ar putea pierde PSD Primăria Târgu Neamţ?
Dacă nu şi-ar desemna un candidat. Trecând peste glumă, pentru funcţia de primar contează foarte mult omul care candidează. A trecut perioada cumpărării voturilor cu ulei şi zahăr. Acum, cetăţeanul se uită la omul care candidează pentru această funcţie. Nu înseamnă că dacă eşti candidatul PSD eşti şi clar câştigător din start. Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Cetăţeanul se uită şi la programul electoral al candidatului dar mai mult la om. Să luăm cazul meu. Cetăţeanul se va întreba: Aş putea merge alături de candidatul Vasile Apopei, îmi inspiră încredere că ar duce la îndeplinire nişte proiecte? Despre asta este vorba. După alegerile din 2012 am spus un lucru: cetăţeanul din Târgu Neamţ a realizat un lucru. Aşa cum s-a reuşit schimbarea lui Arnăutu de la primărie şi noi putem fi schimbaţi de la conducerea primăriei în orice scrutin de alegeri. Cetăţeanul te poate trimite la fel de uşor acasă, aşa cum te-a şi adus la primărie. Ceea ce s-a schimbat în bine este că cetăţenii nu mai au frică de primar sau de cei din conducerea primăriei aşa cum era până în 2012. Un primar sau un viceprimar nu e Dumnezeu pe pământ. Sunt şi ei cetăţeni ai acestui oraş. Funcţiile sunt trecătoare şi mâine poţi să nu mai deţii funcţia. Dar trebuie să ieşi pe stradă cu capul sus. Dar această frică se întâmpla şi din cauza unor lingăi, unor linguşitori, oportunişti, care mişunau şi pe atunci, dar care mai mişună şi acum şi pe care-i vede toată lumea azi. La mine nu au niciun efect şi chiar nu îmi place să îmi ia nimeni scamele de pe umăr.
Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 515, săptămâna 18 – 24 noiembrie.