Interviu cu primarul Mihai CAZAMIR
Sfârșitul anului în curs va aduce, în comuna Boghicea, vești foarte importante penru locuitorii acestor locuri, situate în estul extrem al județului Neamț. Astfel, lucrările cuprind două corpuri de la Școala Gimnazială Boghicea, dar și o grădiniță nouă în satul Slobozia. În paralel, în grafic mai sunt lucrările de mdernizare a drmului județean pe traseul Boghicea-Slobozia-Nistria, lucrări care sunt finanțate de Consiliul Județean Neamț. Un alt mare proiect de drumuri este cel finanțat prin Programul de calamități, lucrări care vor fi executate pe o lungime de 12,5 kilometri. Pentru comună această investiție are o însemnătate aparte, pentru că o mare parte din drumurile comunale și sătești vor fi modernizate. De asemenea, o altă investiție importantă este legată de rețelele de alimentare cu apă potabilă și canalizare, care vor asigura un nou pachet de servicii publice la nivel local. Dacă aceste proiecte, unele în lucru, altele în fază de finanțare, vor fi executate în viitorul an, tot complexul investițional va aduce un plus consistent privind modernizarea întregii infrastructuri locale. În acest sens, primarul Mihai Cazamir speră ca, în viitorul apropiat, comuna să beneficieze și de alte investiții. Este vorba de modernizarea Căminului cultural de la Slobozia, construirea unui dispensar uman tot în acest sat, teren de sport la Boghicea, iluminat public în toată comuna și multe altele.
– Domnule primar, din ceea ce se vede la fața locului, Școala Gimnazială Boghicea, corpul A, este aproape gata.
Lucrările la școală sunt în toi, constructorul urmând să monteze ușile, să monteze pardoseala și să paveze curtea. Va fi o școală ultramodernă, cum nimeni nu a visat pe aceste locuri. La toate aceste lucrări se adaugă și achiziționarea mobilierului, atât pentru unitatea de la Boghicea, cât și pentru grădinița de la Slobozia. Pentru mine, ca primar, aceste obiective au o însemnătate aparte, dar și pentru preșcolari, elevi și cadre didactice, în calitate de beneficiari. Nu omit părinții, dar și pe cei din aparatul administrativ local. Recunosc, a fost un drum sinuos, plin de obstacole, uneori și cu anumite eșecuri, dar vreau să cred că în luna decembrie 2021, către marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, să ne bucurăm cu toții la inaugurarea celor două obiective. Sper din toată inima ca alături de terenul de sport modern de la Slobozia să mai facem unul la Boghicea, în cursul anului viitor. Proiectul noului teren de sport va fi finanțat prin Grupul de Acțiune Locală ”Podișul de Nord al Bârladului”, care are sediul la Bâra. Fondurile vor fi asigurate în momentul în care se vor deschide liniile de finanțare. Așa cum v-am spus și cu alte ocazii, comuna Boghicea nu a primit niciun leu până acum de la GAL în sesiunea trecută. Valoarea acestui proiect este de 65.000 euro, urmând ca diferența să fie asigurată de comunitatea locală. Nu ne va fi ușor, pentru că prețurile la materialelele de construcții cresc de la o zi la alta. Însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, le vom rezolva pe toate. Din calculele noastre, valoarea totală a bazei sportive va fi de peste 100.000 euro.
– ”Scump, scump, dar face!”, vorba filozofului Petre Țuțea…
Așa este, numai că, în timp, trebuie să ne gândim și la o sală de sport. În acest an, vom cam termina cu lucrările mari de infrastructură școlară. Însă, toate la timpul lor.
Modernizarea infrastructurii locale
– Ce noutăți ar fi în domeniul sistemului rutier local?
La ora când purtăm acest dialog, suntem în așteptarea a două mari lucrări. În primul rând, ne interesează reluarea lucrărilor de către Consiliul Județean la drumul care traversează comuna. Până acum, drumul a fost parțial asfaltat, urmând să fie continuată lucrarea când CJ Neamț va avea banii necesari pentru executarea acestui important sector de drum județean. Acesta face legătura dintre Roman și Iași. Când drumul va fi gata, atât în Neamț, cât și în Iași, se va circula în condiții foarte bune între cele două importante localități ale Moldovei. Acum, așteptăm vești de la CJ Neamț, pentru că mai este mult de lucru până la Nistria, drumul având de parcurs un traseu sinuos, cu pante, cu drenuri și șanțuri de scurgere a apei din precipitații.
– Cât despre celălalt proiect?
Acesta este opera noastră. Până la un anumit punct, proiectul incluzând 12,5 kilometri de drumuri comunale și sătești, ne-am făcut temele. Zilele acestea, urmează să ni se aprobe proiectul. Mai mult, în cursul acestei săptămâni voi ajunge la București, iar dacă toate vor fi așa cum ne așteptăm, va trebui să semnăm contractul de finanțare, apoi să se organizeze licitația, iar în cursul anului viitor să înceapă treaba. Sunt 12,5 kilometri de covor asfaltic. Proiectul întreg va avea o finanțare de aproximativ 250 miliarde lei vechi și va fi cel mai mare proiect, ca valoare, derulat în comuna noastră.
– Cu acest proiect, cam la ce valoare investiţională veți ajunge în total, de când sunteți primar?
Nu am făcut niciun calcul, dar, la unul sumar, cu acest proiect, ar fi peste 500 de miliarde de lei vechi numai de când sunt primar al comunei Boghicea. Sunt fonduri aduse de mine: apă, canalizare, școală, grădiniță, drumuri comunale și sătești, etc. Nu am inclus drumul județean, dar la care am trudit și eu destul de mult, ca să sensibilizez conducerea CJ Neamț. Și dacă tot veni vorba, mulțumesc încă o dată domnului Ionel Arsene, pentru modernizarea drumului județen, dar și pentru alte gesturi pe care le-a făcut pentru comuna noastră. Totodată, la proiectul de drumuri afectate de calamități trudim din anul 2019. Vor mai rămâne, probabil, vreo 5 kilometri de drumuri sătești neasfaltate, dar, cu toate acestea, vom putea spune că, până la sfârșitul acestui mandat, infrastructura rutieră va fi pusă la punct.
Dispensar uman la Slobozia
– Ce investiții mai sunt în faza de documentare și atragere de fonduri?
În prezent, pentru că situația o impune, trebuie să actualizăm și să acceptăm indicii financiari actuali la anumite proiecte. Dorința mea este să mai prindem două investiții, și mă refer la modernizarea Căminului cultural și construirea noului Dispensar uman, ambele obiective în satul Slobozia. După, cu finanțarea asigurată, le vom scoate la licitație.
– După cum se observă, va fi mult de lucru.
Așa este, însă trebuie să realizăm aceste mari obiective pentru comunitatea locală. În cazul în care administrația locală de astăzi va realiza în acest mandat obiectivele pe care le-am enumerat, inclusiv alimentarea cu apă și canalizarea, plus modernizarea drumului județean, plus cele de pe programul de calamități, comuna va avea asigurată mai bine de 90% din infrastructura locală, dacă nu mai mult. În acest moment mai avem în lucru alimentarea cu apă potabilă, precum și un segment important de canalizare. Cu timpul, funcție și de cerințele oamenilor de pe aceste locuri, vom extinde aceste rețele. De stație de epurare nu avem nevoie, pentru că este în comuna Bâra, iar ambele comunități vor asigura funcționarea ambelor sisteme din respectivele comunități. Recunosc, sunt obiective mari, iar dacă la venirea mea în primăria locală nu credeam că voi reuși atâtea lucrări, acum văd cu totul altfel lucrurile. Vreau ca satele comunei Boghicea să aibă de toate. Sunt momente când unii privesc cu o anumită doză de scepticism acțiunile noastre, însă trebuie să înțeleagă că orice lucrare, orice sistem începe de la un capăt. Că acesta este în satul Boghicea, eu ce să fac. Așa este relieful și așa ne-a așezat Cel de Sus pe locurile în care ne aflăm. Mai avem de lucru și la iluminatul public. Avem un proiect depus, care este eligibil în proporție de 75-80%. Vom sprijini, atât cât vom putea, și celelalte instituții locale – cămine culturale, dispensare și biserici. În curând, vor începe și lucrările la noua biserică romano-catolică din satul Boghicea, cea actuală beneficiind de un spațiu redus. Vom căuta să ajutăm și această biserică, așa cum am făcut-o și cu alte ocazii. La Biserica romano-catolică de la Slobozia a fost construită, cu ajutorul credincioșilor, o grotă de toată frumusețea. Mai sunt și alte proiecte, nu le dau publicității pentru că nu am siguranța că vor primi fonnduri. Știu că nu va fi ușor, dar nu este imposibil de realizat. Important este că am învățat cum se bate la uși și unde se bate.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 515, săptămâna 18 – 24 noiembrie.