E de mirare cum succesul înregistrat în România, în special în anii 60, dar și în decada următoare a secolului trecut, de un autentic simbol internațional al vremurilor pe numele de scenă Gianni Morandi nu a fost pus pe seama legăturilor cu comuniștii italieni de stil vechi. Erau predecesorii Eurocomunismului bine reprezentat de Enrico Berlinguer, prieten bun cu Nicolae Ceaușescu, la fel ca franțuzul Georges Marchais și spaniolul Santiago Carrillo. Puști fiind, pe când îl chema Gian Luigi Morandi, viitorul star al muzicii ușoare și filmului îl ajuta pe tăticul activist comunist să vândă ziare. Mai târziu avea să și cânte la adunările comuniștilor.
Unul dintre cele mai mari succese ale carierei a venit odată cu filmul In ginocchio da te, o comedie romantică inspirată de cântecul său cu același nume. De atunci, gloria și răsunetul expresiei „în genunchi mă întorc la tine” au rupt toate hotarele. În limba română asigură o sonoritate ce suportă felurite intonații. În plus, are o consistență adaptabilă la orice situație, atât din viața personală, cât mai cu seamă în complexele și distrugătoarele sectoare de împăcări publice.
Dosarul fraudelor cu concedii medicale fictive de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț a fost relansat puternic de operațiunea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism. (La rigoare, e recunoscut că nu nimereau subiectul fără acțiunile anterioare întreprinse de Direcția Antifraudă a Casei Naționale.) Dintr-o dată se revelează ce am avut și nu mai avem din 2015. Pe 7 iulie, vedea lumina Monitorului Oficial Legea nr. 183 care, prin trei enunțuri scurte de abrogare, desființa o activitate cunoscută popular ca Poliția concediilor medicale.
Activitățile cu pricina, „inventate” în 2010 prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, au stârnit tot soiul de intervenții care reclamau reglementări excesive și încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești. Cazul de la Piatra-Neamț dovedește cu vârf și îndesat ce înseamnă lipsa unor prevederi legale ferme și clare în acest sensibil și bănos sector. O pledoarie pentru reînființarea Poliției concediilor medicale, în ediția tipărită a săptămânalului Mesagerul de Neamț de joi, 2 decembrie a.c. Titlul filmului cu Giani Morandi, trecând acum peste manoperele guvernamentale „urgentivore”, se potrivește de minune pentru niște concetățeni care se ocupă cu producția de legi prin Parlament. E suficient unul singur pentru a iniția legea necesară. Recomandabil e să nu ne facem iluzii cu cei din Neamț. (Viorel COSMA)