Primarul de Târgu Neamț, Daniel Harpa, a preluat o Organizație PSD a orașului puternică de la Ionel Arsene, în anul 2013. Această organizație s-a aflat mereu pe primul loc, atât din punct de vedere organizatoric, cât și al scorurilor obținute la alegerile prezidențiale, cele parlamentare și cele locale. Noul președinte a continuat tradiția instituită de Ionel Arsene, a întărit rândurile și echipa, aducând noi membri și realizând proiecte apreciate de membrii, pentru toate categoriile de vârstă și de profesioniști.
„Am făcut tot posibilul, împreună cu colegii mei, să întărim organizația și să atragem noi membri. Tocmai de aceea acum avem 4.000 de membri. În urma rezultatelor obținute în acești ani la nivelul organizației locale, am fost propus și am fost ales de colegii mei să ocup funcția de președinte executiv la județ, funcție care mă onorează și mă obligă în aceeași măsură. Le mulțumesc pentru încrederea acordată și voi face, pe linie politică, tot ce este posibil să vin în sprjinul fiecărei organizații în parte și a fiecărui membru îmi va cere ajutorul. Fac o echipă foarte bună cu membrii Biroului Județean și cu domnul președinte Ionel Aresene, care îmi este și bun prieten și, așa cum am mai spus și în alte rânduri, vom rămâne prieteni și după ce vom ieși din politică. Sunt alături de toți colegii mei din organizație, indiferent că vorbim de femei, tineret sau seniori, i-am sprijinit și îi voi sprijini în continuare în toate proiectele lor! Este o adevărată tradiție de-acum, ca pe sfârșit de an să ne ocupăm de sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Revelionul, dar și tot ceea ce înseamnă evenimente în cursul anului. Pe partea de proiecte cultural-educative, întotdeauna noi ne gândim și la persoanele vârstnice, la seniorii noștri. Ca exemplu, săptămâna viitoare noi vom organiza un Concert de colinde cu Ducu Bertzi, toate persoanele din Târgu Neamț și vârstnicii în primul rând vor avea acces gratuit la acest spectacol”, a precizat Daniel Harpa.
Elena Laiu, președintele OFSD Târgu Neamț: „Uneori femeile sunt mai răbdătoare decât bărbații și, de multe ori, mai curajoase!”
Fost inspector școlar general, profesor Elena Laiu este președintele Organizației de Femei Târgu Neamț, se implică, ca un adevărat manager dar și prieten, în organizarea tuturor proiectelor și atragerea de noi membri.
– Profesor, fost inspector școlar general, acum șefa organizației de femei a PSD Târgu Neamț. Cât de firesc vi se pare locul pe care-l ocupați acum în viața politică a orașului?
Cu siguranță e de bun augur, cât timp preceptele personale și profesionale sunt vizibile şi în viața partidului. Experiența de profesor, dar mai ales cea de inspector școlar general, mă califică pentru această funcție în PSD. Mă străduiesc să îmi fac treaba cât mai bine, să antrenez colegele de partid într-o muncă în echipă, singura modalitate care poate asigura succesul organizației noastre. Împreună, încercăm să facem față provocărilor. Consider că nu trebuie să așteptăm numai să ni se traseze sarcini, ci să identificăm și noi problemele care trebuie rezolvate. Așa am acționat și în profesie, dar mai ales în funcțiile de mare responsabilitate pe care le-am deținut. Prin urmare, consider că este necesar să nu-mi risipesc energia în altfel de grupuri, ci mai degrabă afirmându-mi dreptul de a analiza și a construi pentru viitor.
– Există apetență pentru acțiuni politice în rândul femeilor la Târgu Neamț? Care sunt acțiunile la care ați observat că vin cu plăcere?
Politica este un fapt firesc, uman, un gest de implicare și mai ales de datorie. Există apetență pentru acțiuni și mă simt capabilă să schimb lucruri în politică, fiind o democrată cu principii solide. Uneori femeile sunt mai mai răbdătoare decât bărbații și, de multe ori, mai curajoase. Acțiunile sociale, culturale, cele dedicate protejării mediului, găsesc ecoul dorit în rândul femeilor. Totul e să fie bine organizate. Am alături de mine femei care lucrează în educație, sănătate, antreprenoriat, care nu vor să stea pe margine și să critice, ci vor să se implice, să ridice mâna și să spună ce e bine pentru comunitate.
– Târgu Neamț este un oraș care are perspective de dezvoltare destul de mari, asta în perspectiva racordării sale la viitoarea autostradă. Cum credeți că se va schimba viața localității și care vor fi oportunitățile de care ar trebui să profite locuitorii din zonă?
Trăiesc într-o comunitate în evoluție, cu o cultură antreprenorială dinamică ce are resurse pentru îmbunătățirea calității vieții noastre, iar legarea orașului la viitoarea autostradă este o strategie de intervenție economică benefică pentru locuitorii din zonă. Această autostradă poate să atragă și investitori, se vor crea noi oportunități, noi locuri de muncă. Așteptăm o revigorare a zonei.
– Sunt femeile respectate și ascultate în PSD Neamț?
Ca în orice domeniu, oamenii respectă munca celor care fac treabă cu simț de răspundere. Munca temeinică este vizibilă din exterior și oamenii o apreciază ca atare. În PSD Neamț suntem ascultate și sprijinite în activitatea noastră. Conlucrăm bine cu autorităţile locale și județene, îi simțim mereu aproape.
– Ca profesor și om politic sunteți mulțumită de oferta educațională a zonei? Ce preconizează să facă Elena Laiu pentru ca oferta educațională să fie orientată spre viitor?
M-ați adus la subiectul cel mai drag mie: oferta educațională, plan de școlarizare. Chiar în această perioadă, decembrie-ianuarie, se fundamentează rețeaua școlară și planul de școlarizare, punctul de plecare în activitatea educațională. De modul în care este organizat planul de școlarizare depind şi celelalte activități – încadrarea cu personal didactic, repartizarea elevilor în clasa a IX-a, rezultatele elevilor la examenul de bacalaureat, încadrarea în buget, pregătirea profesională, piața muncii și forța de muncă. Organizarea planului de școlarizare e o problemă națională. Trebuie updatat, dar nu cu mișcări bruște și deodată, ci luat pas cu pas, ancorat în realitate, se pot face progrese. Mi-am dorit întotdeauna ca planul de școlarizare să reflecte realitatea cerută. În calitate de inspector general m-a preocupat această latură, și am reușit ca, pentru anul școlar 2019-2020, numărul de clase aferent celor de liceu și profesional să fie în funcție de procentul de promovabilitate la evaluarea națională și în funcție de cererea agenților economici. Din ce îmi aduc aminte, din aproximativ 170 de clase de liceu, doar la o clasă au intrat doi elevi cu media generală sub 5,00.
– Câteva date despre organizație, un scurt istoric, planuri de viitor.
Organizaţia de Femei Social Democrate Târgu Neamț, cu 1.600 de membri, este o echipă unită și profesionistă, care se bazează pe abilitatea de a relaționa armonios, pe încredere reciprocă, susținere, entuziasm și încurajare. Programul nostru de activități are la bază trei principii fundamentale: egalitate de șanse, solidaritate și profesionalism. De fiecare dată, încercăm să răspundem nevoilor reale ale comunității din care facem parte prin acțiuni ferme și decizii competente, care să pună în prim plan interesul cetățeanului. Activitățile noastre sunt vizibile în politica partidului și a comunității, încercând să determinăm creșterea reprezentării politice a femeilor. Vă așteptăm să vă alăturați echipei de femei social-democrate!
Diana Mercaș, președintele TSD Târgu Neamț: “Armele cele mai de preț, respectul și dragostea!”
Organizația de Tineret Social Democrat Târgu Neamț numără acum 40 de membri, iar educatoarea Diana Mercaș, este sufletul acesteia, nu numai în calitate de președinte, ci și de prietenă.
Carte de vizită Diana Mercaș: „Am 25 de ani și m-am născut în frumosul oraș Târgu Neamț, oraș care este de suflet pentru mine. Oriunde merg, toți îl laudă, îi cunosc istoria și locurile. Am călătorit mult, însă mereu m-am întors cu un dor imens în acest loc de poveste. Provin dintr-o familie modestă, cinstită, care mi-a oferit o educație frumoasă, cu principii și valori. Mereu am luat ce a fost mai bun, am lăsat loc de Bună ziua! peste tot, și am purtat armele cele mai de preț cu mine, respectul și dragostea. Ca educatoare, chiar la fosta mea grădiniță, mă bucur că am reușit să fac ceea ce îmi place, și anume lucrul cu copiii. Sunt îngerași frumoși, trimiși de sus, pentru a îndepărta răul, tristețea și gândurile. Îi iubim mult pentru că ne dau câte o lecție în fiecare zi, despre cum să-ți iubești aproapele”.
În echipa TSD Târgu Neamț a intrat în 2012, când Daniel Harpa candida pentru prima dată: “Mie, personal, mi-a câștigat încrederea și respectul prin felul în care s-a implicat, a schimbat multe în orașul nostru. Ca să ne dăm seama de evoluție ar trebui să facem o comparație între fața orașului de acum și cea din 2012. Este schimbată în bine! Domnul Daniel Harpa este un om, în adevăratul sens al cuvântului, și întotdeauna a susținut tinerii. Am răspuns invitației dlui. Harpa cu tot dragul, pentru că am văzut dorința de a da un restart orașului, prin aducerea în Consiliul Local a tinerilor, care pot vedea lucrurile altfel, care au idei noi și care pot să îmbine ideile lor cu cele ale celorlalți consilieri”.
În calitate de consilier local, deși foarte tânără, Diana Mercaș și-a propus să rezolve cât mai multe dintre problemele târgnemțenilor: “În primul rând mulțumesc celor care au avut încredere în mine și mi-au oferit șansa de a fi consilier local. Este o onoare! Rolul meu, ca și consilier local, este să ascult oamenii, problemele lor, părerile lor și să găsesc o rezolvare și un răspuns. Problemele sunt multe, chiar și personale, din ce am observat, dar mereu s-au găsit rezolvări. Oamenii vin personal, au respect, discutăm frumos despre problemele fiecăruia și găsim soluții. Un consilier local hotărăște, în condițiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației locale sau centrale. Totul vine în slujba cetățeanului și încercăm, pe cât posibil, să ne îndeplinim sarcinile și să putem fi mulțumiți de rezultate. Obiectivul și ținta mea de atins, chiar și în consiliul local rămân tinerii! Îmi doresc să vin în sprijinul lor prin activități frumoase și plăcute, prin care să se dezvolte armonios, să caute soluții de rezolvare, să empatizeze, să cunoască alți oameni cu diferite idei și opinii și să se autodepășească. Cu toții vorbesc despre investiții, asfalt, locuri de muncă, etc, dar trebuie privit și din alt unghi. Trăim într-o societate în care tinerii sunt cei mai greu încercați, timpuri care nu aduc siguranță, iar aceștia sunt extrem de sensibili, se adaptează la nou și la tehnologie, însă uită adesea de socializarea față în față, fără sprijinul unui adult se descurcă mai greu”.
Schimbarea mentalității în rândul tinerilor, din punctul de vedere al Dianei, vine prin implicarea în activități cultural-artistice, de consiliere, campanii caritabile, activități sportive, campanii de promovare a turismului în orașul nostru, dar și ideea asigurării unui mijloc de transport gratuit pentru turiștii care vizitează orașul Târgu Neamț, cursuri de dezvoltare profesională pentru tineri. Ca educatoare, Diana își dorește să promoveze cât mai mult, prin proiecte de tineret, învățământul nemțean. Și pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, nu vrea să fie uitate obiceiurile și tradițiile din zonă, pe care le consideră o adevărată comoară, ce trebuie pusă în valoare.
“Cea mai mare problemă cu care tinerii se confruntă este tendința de a se izola. Mulți dintre ei nu știu ce înseamnă o relație de prietenie, ori trăiesc în familii destrămate și nu mai pot vorbi deschis despre probleme. De aceea, doresc să vin în sprijinul lor prin activități diverse care să-i facă să socializeze, să-și facă prieteni, să comunice și să le stimuleze creativitatea.
Până în prezent, organizația TSD a desfășurat multe activități, dintre care amintim: activități de voluntariat, artistico-plastice, caritabile, sportive, de socializare și de ecologizare. Obiectivele au fost atinse de către noi întotdeauna, însă avem probleme în ceea ce privește implicarea din partea tuturor tinerilor din oraș, care nu înțeleg că nu culoarea politică contează, ci faptele pe care le facem. Ne dorim ca acum, în prag de Sărbători, să desfășurăm activități caritabile prin care oamenii pot dona pentru copilașii nevoiași mici daruri care să-i bucure. Ca în fiecare an, Moșul ajunge la toate casele cu ajutorul tinerilor din organizație și un alt proiect în luna cadourilor, este unul muzical din partea noastră pentru toți cetățenii orașului”, a conchis Diana Mercaș.
Organizația pensionarilor, înțelepciune și maturitate
Alături de femei și tineri, Organizația Pensionarilor PSD Târgu Neamț, a cărei președinte este Eugenia Teodorescu, aduce un suflu de înțelepciune și maturitate acțiunilor în care se implică. Este una dintre cele mai mari organizații politice de seniori din Neamț, numărând 1.800 membri. În fiecare joi a săptămânii, o parte dintre aceștia se întâlnesc la sediul partidului unde discută problemele cu care se confruntă, vin cu idei, propuneri pentru o viață mai bună. Organizația seniorilor se implică în proiecte precum sărbătoarea iei, campanii sociale de Paște și de Crăciun, “Cămara noastră” – un proiect dedicat gospodarilor și gospodinelor pentru schimburi de experiență culinare, Ziua Națională și foarte multe excursii, pentru că seniorilor le stă bine să călătorească și să vadă frumusețile lumii. Iar colegii de partid nu uită ca, în fiecare an, de 1 Octombrie, Ziua Internațională a Vârstnicului, să-i sărbătorească și să le facă câte o surpriză.
Încheiem cu un gând frumos al președintelui Daniel Harpa: “Am format un colectiv unit la Târgu Neamț și ne înțelegem ca într-o familie, în orice proiect își doresc să facă, Organizația de femei, cea a tinerilor sau a seniorilor, sunt alături de ei și îi sprijin cu tot ceea ce au nevoie. Putem spune că pe majoritatea celor 4.000 de membri ai organizației noastre locale social-democrate îi consider prieteni, că sunt tineri, că sunt vârstnici, că sunt femei. Aceasta este mentalitatea și modul nostru de a gândi, să ne ținem aproape, ca într-o familie. Acesta este motivul principal pentru care avem și aceste rezultate foarte bune pe linie politică”. (Rep.)