Românii se pot mândri cu un folclor a cărui integritate s-a păstrat de-a lungul timpului. Tradițiile românești sunt, în general, considerate a fi de-a dreptul fascinante de către cei care intră în contact cu acestea, o bună parte din succesul pe plan turistic al țării datorându-se menținerii vii a obiceiurilor locurilor.
Crăciunul este una dintre sărbătorile extrem de prețuite de poporul român. Discuția în materie de datini ale iubitorilor culturii române în perioada sărbătorilor de iarnă este una foarte complexă, iar analiza care se cere a fi făcută ar necesita o viață întreagă de om. Există, însă, câteva obiceiuri mai pregnante, respectate de un număr impresionant de persoane aparținând diverselor comunități de pe teritoriul țării, la care vom face referire în cele ce urmează.
Află câteva dintre cele mai interesante tradiții românești de Crăciun și inspiră-te din folclorul țării pentru a-ți construi cele mai frumoase sărbători de iarnă:
- Datina împodobirii bradului
Puține bucurii dintr-un an se pot compara cu cea adusă de clipele petrecute alături de cei dragi împodobind bradul de Crăciun. Deși obiceiul ornării pomului a fost preluat relativ recent de români de la germani, cultura română și-a pus rapid amprenta asupra acestei tradiții.
Inițial, brazii erau împodobiți cu fructe, lumânări și hârtie colorată. Cu timpul, decorațiunile bradului au început să capete specificitățile naționale, fiind confecționate din lemn, lut și ceramică. Întreaga casă trebuia împodobită, la rândul său, în nuanțe de alb, roșu și negru. Tot astfel, tradiția prescrie și ornarea bradului cu felurite obiecte decorative care să se încadreze în această cromatică.
În prezent, ornamentele disponibile pe piață sunt atât de numeroase, încât cu siguranță vei găsi varianta perfectă pentru a încununa pomul de Crăciun într-un mod cât mai similar cu cel autentic românesc. Dacă ești în căutarea globurilor și a ghirlandelor care să complimenteze bradul cel verde și bogat pe care l-ai ales anul acesta, aruncă o privire peste oferta pusă la dispoziție de Hornbach.ro și comandă online ornamente de Crăciun pentru întreaga casă.
- Colindatul și darurile oferite colindătorilor
În noaptea de 24 spre 25 decembrie, oameni mari și mici pornesc la colindat din casă în casă, mai ales în zona rurală și cântă până în zori cântece cu tentă religioasă precum ,, O, ce veste minunată”, ,,Legănelul lui Iisus” și ,,Trei păstori”. Semnificația acestei tradiții diferă în funcție de zonă. În Bucovina, spre exemplu, se crede că rostul colindelor este acela de a alunga diavolii și spiritele rele din sat. Mai mult, între bucovineni este considerat un mare păcat ca în seara de Crăciun porțile și ușa gospodăriei să fie ferecate.
Pentru a-i cinsti conform obiceiului pe colindătorii care vor trece pragul casei tale anul acesta, asigură-te că pregătești colaci și că ai în casă mere și nuci.
- Coacerea Crăciuneilor Moldovenești
Tradiție născută în zona Moldovei, dar preluată treptat și pe meleagurile vecine, coacerea acestora este considerată a fi absolut necesară în casele bunilor gospodari. Acești colaci în forma cifrei opt, sunt copți și păstrați lângă icoane până pe 21 martie. În ziua de 21 martie, bărbații obișnuiau să ia colacii și să hrănească boii și caii pentru a avea puterea de a ara pământul. Mai este cunoscută și varianta în care bărbații afumă colacul la echinocțiul de primăvară și îl pun în coarnele boului care va trage plugul. Oricum ar fi, Crăciuneii sunt purtători de noroc și aducători de belșug în anul care urmează.
Sărbătorile acestea, pregătește-te românește și bucură-te de tradițiile specifice locului în care trăiești alături de cei dragi. Succes la decorat, la gătit și colindat și Crăciun binecuvântat!
Sursa foto: pexels.com