Politica guvernului de reducere a abandonului școlar se materializează prin alocarea din PNRR a unor granturi de maxim 200.000 euro nerambursabili pentru fiecare școală aflată în această situație. De această finanțare urmează să beneficieze și 74 de școli din județul Neamț, printre care cele din Horia, Dulcești, Podoleni, Făurei, Icușești, Stănița, Poienari, Valea Ursului, Oniceni, Bahna, Dochia, Mărgineni, Costișa, Dragomirești, Bozieni. Dar sunt și câteva școli din cele două municipii: Școala gimanzială nr. 11, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” și Liceul Teologic Ortodox „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț, Liceul Teologic Romano-Catoloic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman.
Hotărârea de guvern a fost adoptată în 30 decembrie și prevede implementarea imediată, chiar din ianuarie 2022. Sunt selectate 3.235 de școli din țară cu risc ridicat și mediu de abandon școlar. Finanțarea este destinată implementării anumitor măsuri destinate să reducă numărul elevilor care renunță la școală. Proiectul se derulează timp de 3 ani și țintește ca rata abandonului să scadă. Pe fondul pandemiei, nici în anul 2020 n-a fost atinsă ținta de reducere a abandonului la 11%, indicele în prezent fiind de 15,6%.
„Precizez că este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar pentru 2020 a fost de 26%. Drept urmare, trei sferturi din aceste școli sunt din mediul rural, ele vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi. Este vorba de intervenții nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural. Este vorba de acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala. Un alt obiectiv este acela al promovării examenului de Evaluare Națională și al tranziției de la gimnaziu către liceu. Toate aceste școli eligibile sunt de primar și gimnaziu. Pe partea de liceu se ocupă programul ROSE”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În primă fază, vor fi alese cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie, minimum 750 de școli din acestea ar trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat, a mai precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Rata de părăsire timpurie a școlii este dată de procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au renunțat la școală atunci și nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau de formare profesională.
Cristina Iordache