Un eveniment editorial important pentru județul Neamț a avut loc miercuri, 12 ianuarie, la “Hanul Răzeșilor”. Locația a găzduit lansarea cărții “Hanul Răzeșilor. Letopisețul lui Marin Beșcucă”. Gazda și organizatorul acestui eveniment a fost, într-o tradiție deja cunoscută pentru asemenea evenimente, Ion Asaftei, președintele ALDE Neamț. Printre invitații de marcă la eveniment s-au numărat autorul cărții, Marin Beșcucă, oamenii de cultură prof. Constantin Dram (scriitor) și scriitorul Lucian Strochi, Mihaela Mereuță, directoarea bibliotecii județene „G.T Kirileanu”, dar și starețul Mănăstirii Neamț, părintele Benedict Sauciuc și starețul Mănăstirii Secu, părintele Vichentie Amariei.
“Vom dona acest volum mănăstirilor și bibliotecilor din județ”
“Vă mulțumesc pentru prezență! Asistăm la un eveniment care se înscrie în circuitul frumos a tot ceea ce înseamnă literatura română. E vorba de lansarea unui volum de prestigiu a cărui autor este domnul Marin Beșcucă. Evenimentul are mai multe conotații, și anume că lansăm această carte în contextul aniversării a 172 de ani de la nașterea poetului nepereche. Dacă e să ne gândim într-o anumită retrospectivă acum 28 de ani, când am bătut primul țăruș la acest edificiu pe care îl vedeți și dumneavoastră, după vreo trei ani de zile am discutat cu un prieten drag și un consătean de-al meu, cu domnul profesor universitar Constantin Dram, prezent aici, și am zis să venim cu denumirea acestui han în care să se reflecte starea de bun gospodar a acestei părți a României. Vorbim de răzeșii lui Ștefan cel Mare, răzeșii Moldovei. Și am căzut de acord să numim edificiul «Hanul Răzeșilor». Mai multe despre răzeși veți găsi și în această carte, veți găsi trimiteri la Ștefan cel Mare, către Mihai Eminescu, către mari oameni ai acestei nații. Este o carte plină de informații și de idei. Îi mulțumesc domnului Marin Beșcucă pentru că s-a aplecat cu atâta ardoare asupra răzeșilor și a «Hanului Răzeșilor», și cred că vom avea în continuarea posibilitatea să conlucrăm. Vreau să mai precizez că astăzi are loc nu numai o lansare de carte, ci și o donație de carte. Și profit de prezența sfinților părinți pentru a spune că orice mănăstire trebuie să aibă un asemenea volum în cadrul bibliotecii, mai ales că de la mănăstiri și biserici a plecat educația și școlarizarea noastră, din pridvorul bisericilor. De aceea am stabilit ca mănăstirile din județul Neamț să aibă în patrimoniu un asemenea volum. De asemenea, vom dona volume și bibliotecilor comunale și municipale din județ”, a spus Ion Asaftei, gazda evenimentului.
“Orice apariție de carte, și mai ales cea de apariție locală este de salutat. Este de datoria noastră de suflet să ne întoarcem cât mai mult spre istoria noastră locală. Apariția acestei cărți rescrie practic o pagină de istorie locală din această zonă a Războienilor, dar este și o trecere în revistă a surselor istorice și a mărturiilor istoric-documentare despre istoria locală. Răsfoind paginile acestei cărți am constatat că practic ea este o cronică istorică și culturală a acestor locuri. Ne bucurăm că domnul președinte Ion Asaftei, prin implicarea lui în activitățile culturale în decursul timpului să ne dea certitudinea că oameni care au printre preocupările lor o deschidere a fenomenului cultural, apariții de carte, dar și o punere în valoare a tradițiilor și istoriei culturale reprezintă certitudinea că avem oameni de seamă lângă noi. Fără istorie și fără cultură suntem ca o frunză în vânt. Este o carte tip document, o pagină a istoriei locale, o mărturie asupra celor care vin din urmă a istoriei locale. Ne bucură orice donație de carte pentru că ea reprezintă o certitudine a mărinimiei celor care donează cărți. Îl felicit și pe autorul acestui volum, care a încercat să ne spună prin această carte cât de importantă este această zonă pentru noi. Vă doresc un an bun și vă felicit!”, a precizat Mihaela Mereuță, directoarea bibliotecii județene “G.T Kirileanu”.
“Se demonstrează încă o dată, că acest acoperământ sub care ne aflăm cu toții, «Hanul Răzeșilor» intră nu numai într-o simbolistică locală, regională și națională, pentru că-și depășește diferitele sensuri pe care le are un han, un loc de mâncat și de băut. Acest han înseamnă și un loc în care lumea se întâlnește ca să și vorbească, să asculte, să învețe. «Hanul Răzeșilor» este cunoscut în țară, ceea ce nu este puțin lucru. Răzeșia este în primul rând o chestiune spirituală. Sadoveanu spunea că răzeșii au constituit prima treaptă de noblețe a acestei țări. Răzeșii lui Ștefan cel Mare au constituit o adevărată marcă. Răzeșii din spațiul moldav au ținut locul de cavaleri, și-au apărat mereu Domnul pe gratis. Răzeșii nu erau mercenari, ci erau oameni care aveau cal, arme și straie pe măsură”, a declarat prof. univ. Constantin Dram.
Următorul volum – “Balada lui Ion Asaftei”
“Războieniul poate da un profesor de talia lui Constantin Dram, poate da un Ion Asaftei, și cu permisiunea dumneavoastră soția mea este din Războieni. În județul Neamț se află cel mai impunător mausoleu. Este vorba de Mănăstirea Războieni. Mă bucur că s-a spus un lucru important. Răzeșii sunt deja un titlu de noblețe, erau oameni liberi. «Hanul Răzeșilor» tinde să devină sub ochii noștri o istorie extrem de interesantă. Asistăm la nașterea unei istorii, pentru că în acest han au avut loc de-a lungul timpului multe evenimente culturale. De aceea, Ion Asaftei merită un laudadio permanent. Este lăudabilă această carte de 1.700 de pagini, în care se face cronica unui han. Îl felicit pe autor!”, a menţionat poetul Lucian Strochi.
“Această carte este repulsia mea împotriva timpului. Orice om care va răsfoi această carte se va regăsi în ea. Această carte va fi o trilogie. Următorul volum va fi «Hanul Răzeșilor. Balada lui Ion Asaftei». Vom construi o baladă pentru Ion Asaftei, pentru că este un om deosebit. Cartea merită să fie citită și vă aștept și la următoarea carte, «Balada lui Ion Asaftei»”, a spus Marin Beșcucă, autorul cărții.
Donaţiile cu volumul “Hanul Răzeșilor. Letopisețul lui Marin Beșcucă” au început deja:
(C.T. STURZU)