Practica a demonstrat că nu întotdeauna vârsta mai înaintată poate fi factorul primordial în obținerea unor succese notabile din punct de vedere profesional, în momentul în care ocupi o anumită funcție. Un exemplu în acest sens este și al noului director al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Buleu” Mărgineni, care a câștigat concursul la doar 34 de ani. Acum 4 ani au mai fost doi directori, care avea aceeași vârstă la momentul concursului câștigat, dar în acest moment, prof. Oana Silvia Podaru este cel mai tânăr director de școală din Neamț.
Un semn că tinerii trebuie încurajați să se implice cât mai mult în actul managerial al școlilor, că este bine și firesc să li se acorde încredere. Prof. Oana Silvia Podaru a trecut, în ultimii ani, prin momente foarte grele, de o complexitate aparte, dar pe care le-a depășit într-o anumită măsură. În acest moment Oana Silvia Podaru poate și are timp suficient de a realiza lucruri deosebite pentru școala pe care o va conduce în următorii ani, dar și pentru tot ceea ce ține de comuna sa natală.
************
– Doamnă director, dacă ar fi să vă prezentați, de unde ați începe?
Sunt profesor de Limba și Literatura Română, am doi copii frumoși și mi-am pierdut soțul cu ceva vreme în urmă. Acum am vârsta de 34 ani. Am pornit în viață cu speranțe mari, ca apoi totul părea să se termine brusc undeva acolo, într-un punct greu de înțeles. De atunci însă, timpul și Bunul Dumnezeu le-a așezat atât de bine, încât, dacă la început am avut îndoieli a ceea ce a fost, viața merge mai departe.
– Acum lucrați la Școala Gimnazială Dochia.
Aici am două misiuni, una de profesor de Limba și literatură română, dar și de bibliotecar. Desigur, o parte dintre activitățile de aici le voi abandona. Am ore și la Mărgineni, dar înainte de toate am activat și la Școala Gimnazială Săvinești, alături de doamna prof. Maria Vasiliu, unul din cei mai cunoscuți directori din județul Neamț. Am învățat multe de la doamna Vasiliu, lucruri pe care le voi pune în practică la Mărgineni.
– Revenind la școala în care v-ați format ca om, de la grădiniță până la clasele gimnaziale.
Am fost elevă a școlii din satul meu natal, Mărgineni. După ce voi prelua toate prerogativele, promit că la Școala Gimnazială ”Nicolae Buleu” va fi un singur director și nu două cabine. Mama mea, fosta directoare, se va ocupa doar de activitățile care îi revin în calitate de cadru didactic.
Reducerea abandonului școlar
– În momentele dificile, nu vă veți consulta cu mama?
Cum să nu. Este mama mea. Apoi, copiii mei vor învăța în această școală și sper ca peste ani să ne ia locul.
– A fost greu concursul?
A fost dificil, dar emoțiile au fost și foarte mari. Cred că sunt cel mai tânăr director de unitate școlară din județul Neamț, prin concurs și nu prin detașare. De aceea, îmi propun să colaborez cu toate instituțiile și cu toți partenerii educaționali, începând de la corpul profesoral, personalul auxiliar și nedidactic, elevi, părinți și comunitate, reprezentată de administrația publică locală. În acest sens, am semnat cu domnul primar un contract de management administrativ-financiar. Voi avea o colaborare foarte bună cu instituțiile locale – biserică, poliție, medicii din comună. Spun acest lucru, pentru că punând toți sufletul, vom ști ceea ce trebuie făcut. Copiii noștri vor intra la licee, iar noi suntem cei care îi formăm ca oameni. Avem o misiune foarte importantă. De aceea, trebuie să identificăm problemele fiecăruia. Acum, deja aplicăm proiectul derulat de ISJ Neamț, respectiv Programul național de reducere a abandonului școlar. Am făcut deja înscrierea, iar zilele trecute am fost la o sesiune comună cu Ministerul Educației, de a vedea exact ce vom avea de urmat. Școala Gimnazială ”Nicolae Buleu” se încadrează în cei 5 indicatori pe care ministerul, prin ISJ Neamț, le urmărește. Practic, se dorește reducerea abandonului școlar. Am avut doi ani de pandemie, iar în această situație am fost cu toții în online, iar lipsa internetului, a tabletelor au fost resimțite peste tot. În acest sens, primăria a depus un proiect prin Axa prioritară 6, pentru tablete și laptopuri. Este un proiect pe care Primăria l-a câștigat, iar finalizarea va fi în luna aprilie 2022. Vreau să vă spun că am o colaborare foarte bună cu domnul primar, dar și cu colegii mei din Consiliul Local. Mi-au promis tot sprijinul. Vom fi și parteneri la un proiect pe mediu, începând de la învățământul preșcolar, privind colectarea selectivă a deșeurilor. Cred că vom avea o colaborare excelentă cu toți factorii de răspundere din comună. (Rep.)