Tânără, de o frumusețe specială, puțin stingheră când vine momentul să vorbească despre ea, medicul Elena Cojocaru, noul angajat la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) de la spitalul din Târgu Neamț, se transformă total când vorbește despre profesia pe care și-a ales-o. Aici clar nu încape vorba de jumătăți de măsură. Îi place ce face, și-a dorit să devină medic și este în elementul său. După discuția cu ea începi să crezi că sistemul medical din România mai are o șansă. Că pacienții pot avea norocul de a fi tratați de medici tineri, profesioniști, dar care empatizează cu pacienții și pun pasiune și dăruire în actul medical.
“Am luat în calcul să mă stabilesc definitiv la Târgu Neamț”
De loc din comuna Sirețel, județul Iași, dr. Elena Cojocaru a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași în 2016. Ulterior a ales Medicina de Urgență în Centrul Universitar Cluj Napoca, unde a și făcut jumătate din rezidențiat, apoi s-a transferat la Iași, sub îndrumarea profesorului dr. Diana Cimpoeșu (medic șef UPU-SMURD Iași) și a dr. Carmen Cozariuc.
“Medicina de urgență nu a fost prima mea opțiune. Am avut opțiuni mai ușoare, dar medicina de urgență a fost un vis pentru mine, deoarece o vedeam pe doamna dr. Cimpoeșu îmbrăcată în echipamentul SMURD și mi se părea ceva foarte frumos. Pot să spun că Urgența m-a ales pe mine, și nu eu pe ea. Ulterior mi-am dat seama că nu pot face altceva decât această specialitate. Este greu, dar satisfacțiile sunt pe măsură. De când eram mică mi-am dorit să fiu doctoriță, chiar dacă nu reușeam să pronunț cuvântul corect. Mama este cea care mi-a insuflat dragostea de medicină, pentru că și-a dorit mult să fiu medic. În familie la mine nu mai am pe nimeni care să lucreze în sistemul sanitar, doar o verișoară este medic pediatru”, spune dr. Elena Cojocaru.
A ajuns prima oară la Spitalul Târgu Neamț în septembrie 2020, în plină pandemie, când era mare nevoie de medici și dr. Diana Cimpoeșu a trimis-o aici. Nu știa exact unde este spitalul, nu știa cum va fi atmosfera, dar temerile au dispărut repede, fiind primită foarte bine de către colegi chiar de la prima gardă. I-a plăcut mult și orașul. Între timp, a mai venit aici pentru gărzi, a dat examen pentru post anul trecut în februarie, a promovat și tot anul trecut în decembrie a promovat și examenul de medic specialist. Iar de la 1 ianuarie anul acesta este angajat al spitalului cu acte în regulă.
“Domnul manager, dr. Alexandru Patrașcu, a avut cel mai important rol în venirea mea aici, la Spitalul Târgu Neamț. Mi-a prezentat spitalul, colectivul și orașul la superlativ. A avut dreptate. Aici sunt oameni buni, dornici de a munci și m-am integrat destul de repede. Am fost foarte bine primită. Liniștea de aici mă impresionează plăcut cel mai mult”, ne mai spune dr. Elena Cojocaru.
Își dorește foarte mult ca locuitorii din zona Târgu Neamț să-și recapete încrederea în sistemul medical și în medici. Consideră că tinerii medici de aici au nevoie de susținerea locuitorilor, pentru că ei au venit la Spitalul Târgu Neamț cu inima deschisă și doresc să-i ajute.
“Să știți că am luat în calcul să mă stabilesc definitiv la Târgu Neamț. Și asta, pentru că îmi place mult aici. Ador liniștea de aici, mănăstirile din jur, oamenii sunt calzi și primitori. Plus că și Spitalul Târgu Neamț având gradul care-l are, este destul de bine dotat cu aparatură medicală, chiar dacă este loc de mai bine. Dar cu muncă și implicare sunt sigură că spitalul va ajunge în viitor acolo unde-i este locul”, continuă dr. Elena Cojocaru.
“Eu în fiecare pacient văd o rudă de-a mea”
Despre meseria pe care o practică vorbește cu pasiune: “Un medic urgentist trebuie să muncească foarte mult, să dorească binele pacientului și este nevoie de foarte multă dăruire, disponibilitate și empatie. Empatia contează foarte mult în această profesie. Eu sunt unul dintre medicii care empatizează foarte mult cu pacienții. Îi mângâi pe frunte, îi strâng de mână, le dau apă. Dacă nu empatizăm cu pacientul și îl tratăm doar ca pe un obiect nu e bine deloc. Eu în fiecare pacient văd o rudă de-a mea. Mama, tata, fratele, sora. Nu concep ca părinții mei să fie tratați urât de către un medic. Aș suferi mult”.
Nu și-a pus problema plecării din țară să profeseze în altă parte, deoarece, firesc, spune că iubește mult România. Și e de părere că se poate face performanță și îți poți face bine profesia de medic și aici.
“O să vă spun un mic secret. Înainte de a mi se propune să lucrez la Spitalul Târgu Neamț am fost și m-am rugat la moaștele Sfintei Parascheva. Și i-am zis așa: «Sfântă Parascheva ajută-mă să-mi găsesc locul potrivit de muncă, arată-mi drumul spre acel loc». Și m-a ajutat. După ce m-am rugat a venit și propunerea să vin aici la Spitalul Târgu Neamț”, ne mărturisește dr. Elena Cojocaru.
Din punctul ei de vedere, cea mai mare problemă din sistemul medical din România este comunicarea între medic și pacient. Consideră că de aici derivă toate problemele din sistem și de aici vine și neîncrederea românilor în sistemul medical.
“Am o rugăminte. Îi rog pe pacienți să aibă încredere în sistemul medical, să aibă încredere în medicii de la urgențe. Niciun medic nu a învățat pentru a omorî oameni, așa cum fals se vehiculează în ultima perioadă. Ne sacrificăm de multe ori viața personală și timpul nostru liber pentru pacienți. Și avem și noi nevoie de susținerea lor. Îmi doresc o colaborare bună și cu colegii mei, se pot baza pe medicii tineri și noi cu siguranță trebuie să ne bazăm pe ei”.
“Simt că avem susținerea tuturor”
Elena Cojocaru, de fiecare dată când are timp liber, adoră să citească și de fiecare dată când poate, călătorește. Firesc, este obligată, dacă vrea să țină pasul cu toate noutățile din domeniu, să citească cărți de specialitate, dar de fiecare dată când poate citește literatură bună și cărți religioase. Noul medic de la Urgențe a apreciat mult și faptul că a fost bine primită și de primarul Daniel Harpa, care i-a urat personal bun venit și mult succes. “Am simțit că atât eu, cât și colegii mei avem toată susținerea din partea domnului manager și a domnului primar”. (Ciprian Traian STURZU)
4 comentarii
Un medic tanar , profesionist cu credinta in Dumnezeu . Suntem onorati cu astfel de personalitati in ceea ce priveste actul medical in Tg Neamt. Dumnezeu sa ne binecuvanteze in permanenta cu astfel de oameni in jurul nostru.
Bun venit in Târg. Spun venit deși eu am plecat de acolo si am regretat amarnic, am fost câțiva ani cardiolog acolo si am avut cea mai grozava companie (echipa) E un loc in care te poți dezvolta “a place to grow””
Sa ai noroc
Succes în carieră stimata d-ra .la Tg neamț Vă veți simți ca acasă !!
Bine ca s-a rugat la moaste, va fi un doctor bun.