Pe 27 ianuarie a fost adoptată Ordonanța nr. 1 a guvernului care modifică Ordonanța nr. 195/2002 -Codul Rutier, în primul rând prin introducerea a trei elemente de noutate: definirea comportamentului agresiv în trafic, cursurile de conducere defensivă și introducerea unui nou prag de viteză de peste 70 km/oră.
Serviciul de Poliție Rutieră din cadrul IPJ Neamț a organizat astăzi, 1 februarie, o acțiune de informare a conducătorilor auto în Piatra Neamț, pe strada Petru Movilă. Astfel de informări vor avea loc pe parcursul întregii luni, în toate localitățile nemțene, pentru ca, la intrarea în vigoare a noilor măsuri, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, cât mai mulți șoferi să fie familiarizați cu acestea.
„Un element de noutate îl reprezintă comportamentul agresiv adoptat de unii conducători auto. La articolul 54 din Ordonanța nr. 195/2002 a fost introdus art. 54 indice 1 care stipulează următoarele: este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în trafic și sunt expuse 9 astfel de situații. În primul rând deplasarea de pe o bandă pe alta, în mod nejustificat, în vederea efectuării manevrei de depășire, întoarcerea folosind frâna de ajutor, apropierea de vechiculul care circulă în fața sa adoptând un comportament menit să-i stânjenească pe ceilalți participanți la trafic. Un alt element de noutate are legătură cu celebrele drifturi pe drumurile publice. Toate acestea sunt sancționate prin încadrarea la clasa a II-a de sancțiuni, cu 4-5 puncte de penalizare și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile”, a precizat inspector de poliție Florin Drăgan din Serviciul Rutier Neamț.
Comisarul Bogdan Paleu, șeful acestui serviciu a punctat faptul că toate aceste contravenții și infracțiuni legate de comportamentul agresiv nu pot fi demonstrate decât de către polițiști și numai cu mijloacele omologate din dotare, respectiv prin filmarea cu aparatele radar. Ceea ce reduce considerabil numărul celor care vor putea fi sancționați, ținând cont de faptul că Serviciul Rutier Neamț deține o singură mașină neinscripționată. Așadar, filmulețele postate pe conturi de socializare sau diverse alte site-uri de martorii unor astfel de „perle de agresivitate” în trafic nu vor putea fi folosite ca dovezi, iar actorii principali ai acestora vor rămâne nesancționați. În final, se pare că aceasta rămâne doar o prevedere legislativă care dă bine pe hârtie și cam atât.
Angela Croitoru