Parcă mai mult ca în alți ani, scandalurile din Sănătate au ținut prima pagină a publicațiilor locale și naționale și în 2021. Conflicte, anchete, scandaluri mai mari și mai mici, multe dintre ele cu ecou național, tot felul de conflicte și neînțelegeri în sistemul sanitar din Neamț au fost ingredientele care au ținut trează atenția asupra acestui domeniu. De la pacienți și rude, nemulțumiți de ce oferă acest sistem, la angajați și șefi, scandalurile din Sănătate au marcat diferit, dar pe mulți dintre beneficiari și pe cei implicați. De multe ori aceste lucruri au pus în umbră activitatea personalului medical, care a făcut eforturi deosebite, pe timpul pandemiei, să țină lucrurile sub control.
Incendiul din ATI: managerii, doctori și asistente acuzaţi în dosar
Indiscutabil, incendiul din secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, din 14 noiembrie 2020, a marcat puternic activitatea pe întreg parcursul anului 2021. Sub șocul evenimentului în care au murit pe loc 10 bolnavi cu Covid și alți 5 ulterior la spitalele la care au fost transferați, cu cele două saloane care au ars închise de anchetatori, spitalul județean încerca să funcționeze mai departe. Un timp nu a existat nici un semn din partea Parchetului General cu privire la eventualii vinovați și cu privire la cauza incendiului. Plus că cele două saloane afectate erau în continuare blocate de sigiliul pus de către procurori. Primele semne concrete din ancheta Parchetului General au fost anunțate mai întâi pe 5 octombrie. Un comunicat venea să puncteze zecile de persoane audiate, documente și probe ridicate de la spital, expertize medico-legale și tehnice, expertize specializate făcute de INSEMEX și INEC, multe alte acte procedurale pentru aflarea cauzei și a responsabililor.
Pe 28 octombrie, Parchetul General a prezentat cine sunt acuzații față de care ancheta se concentra: „6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcția de manager interimar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă (…), de vătămare corporală din culpă (…), de distrugere din culpă în formă calificată (…) și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (…)”. Ce a reieșit din ancheta de aproape un an? „Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19. Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, a transmis într-un comunicat Ministerul Public. Managerii care au îndeplinit funcția interimar în acest interval sunt Toader Mocanu, dr. Florin Apostoae, dr. Daniela Marcoci, Marius Ghineț, dr. Dan Verzea și Lucian Micu.
În privința cauzei incendiului – procurorii au indicat o lumânare tip candelă, iar ca responsabili direcți – două asistente medicale din ATI. „În ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI (…)”, preciza Parchetul General.
Responsabil ar fi și dr. Liviu Ungureanu, șeful secției ATI la momentul incendiului „care nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale”, arată anchetatorii. Lista se închide cu spitalul județean, acuzat de ucidere, vătămare corporală și distrugere din culpă. Ancheta continuă și ar mai fi de notat că, din octombrie, Parchetul General a permis desigilarea și predarea unuia din cele două saloane distruse de incendiu.
Valul 4 Covid și transferul lehuzelor din Maternitatea Piatra-Neamț
Contrele dintre conducerea spitalului și Tudor Sălăvăstru, ca medic șef de secție, au fost continue pe parcursul anului. Motivul a fost de fiecare dată același, faptul că pe secția Obstetrică-Ginecologie erau aduși pacienți Covid. Punctul culminant a fost la începutul lunii octombrie, când spitalul nu mai reușea să asigure suficiente guri de oxigen pentru câți bolnavi așteptau cu orele un loc, s-a pus din nou problema revenirii pe rând a secțiilor la varianta Covid. La spitalul județean din Piatra-Neamț, printre secțiile afectate a fost și Maternitatea, motiv în plus pentru ca medicul șef Tudor Sălăvăstru să facă declarații publice în presa națională, având de partea sa și gravidele nemulțumite.
„În urma deciziei managerului dată pe 5 octombrie, maternitatea va fi închisă și accesul gravidelor la serviciile medicale va fi restricționat în spitalul de la Piatra-Neamț. Nu cred că mai există o altă maternitate care să fie exclusiv COVID în țară. Sunt soluții prin care secția să poată trata și cazuri COVID și cazuri non-COVID. Nu sunt respectate drepturile pacientelor care sunt negative și vor să nască în orașul lor natal sau în spitalul județean. Unde sunt drepturile acestor paciente?”, a fost luarea de poziție a șefului OG.
Devenit din nou subiect de scandal național, după ce a externat 20 de mămici și le-a transferat la Spitalul Roman, conducerea Spitalului Județean Neamț a venit cu explicații. „Am fost nevoiți să restrângem internările chiar înainte de ordinul dat de domnul dr. Raed Arafat. Acum externăm din secția OG, inclusiv lehuze, pentru a putea debloca UPU. Avem pacienți gravi în UPU, unii sunt și de o zi, care au nevoie de oxigen, iar în ATI nu mai avem locuri. Am găsit înțelegere la Spitalul Târgu Neamț și la Roman care ne-au primit câteva lehuze, dar și câțiva pacienți de la Interne și din Ortopedie. Ne-a primit și Sanatoriul Bisericani pacienți. În OG avem și paturi pentru Covid, dar am păstrat și 14 paturi pentru pacientele negative cazuri urgente”, a precizat managerul Alexandru Filimon.
Scandalul a fost tranșat de DSP Neamț, care a pus punct divergențelor. „Îl felicit pe domnul manager Alexandru Filimon, a luat o decizie extrem de curajoasă. A transferat lehuze și gravide, în condițiile în care în UPU erau 40 de oameni, dintre care 15-20 aveau nevoie de oxigen și care mureau dacă nu primeau oxigen într-o oră. Discutăm din nou cu toți directorii de spitale pentru a găsi soluții, ținând cont că nu sunt suficiente guri de oxigen – în toată țara, nu doar la noi, în Neamț”, a declarat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
Noul modular ATI – între o realizare deosebită și un scandal administrativ
Noul ATI modular din curtea spitalului, structura realizată și donată de Asociația „Dăruiește Viață”, trebuia să fie echipat cu paturi și aparatură de către spital. Nu doar termenul de finalizare a modularului era incert, ci și echipamentele necesare. Managerul Alexandru Filimon afișa optimism când afirma că nu sunt probleme, deși dinspre Spitalul Mobil Lețcani, cel la care județul Neamț a contribuit cu 3,4 milioane euro, nu venise nici o confirmare oficială pentru transferul de echipamente. Consiliul Județean Neamț și SJU Piatra-Neamț semnaseră un parteneriat cu Euronest, prin care de la Spitalul Lețcani trebuiau să fie transferate la Piatra-Neamț 10 paturi ATI complet dotate și cu aparatura necesară.
„Sunt condiții ca modularul ATI să fie finalizat de Dăruiește Viață în jurul datei de 20 iunie. Mai este de realizat postul trafo electric, dar nu durează mai mult de două zile, după care se vor face niște teste tehnice. În acest moment, noi avem echipamentele necesare ca să dotăm secția cu 17 paturi ATI. De la Lețcani nu s-a concretizat nimic, deocamdată, deși verbal avem asigurări că vom primi echipamentele, nu am primit nici un document de la conducerea Euronest. Dar chiar și așa, avem tot ce ne trebuie ca să echipăm noul modular ATI”, susținea Alexandru Filimon.
Relaxarea din vară a permis ca modularul să fie finalizat și predat înainte de declanșarea valului 4 Covid, în ciuda bâlbâielilor administrative, cu preluarea în avans a secției, char dacă acest lucru nu era permis de legislație. Din 10 septembrie, aici au fost îngrijiți aici primii 6 pacienți cu Covid, în cele din urmă au fost aduse și cele 10 paturi de la Lețcani, a fost asigurată și echipa medicală.
Punga pentru nevoi fiziologice a provocat o demisie la Roman
Spitalul Municipal de Urgență Roman a început și a încheiat anul 2021 într-o atmosferă extrem de încordată. Chiar în ianuarie a izbucnit scandalul pe care-l putem intitula „punguța pentru nevoi fiziologice”. Asta primeau pacienții din izolatorul Centrului de Primiri Urgențe pentru a-și rezolva necesitățile la fel de urgente ca rezultatul testului RT-PCR pe care-l așteptau preț de câteva ore. A fost picătura care a revărsat paharul nemulțumirilor bolnavilor și rudelor față de condițiile din spital: atitudinea unor cadre medicale, comunicarea defectuoasă, timpul mare de așteptare în Urgență, condiții de cazare, etc., toate detaliate chiar pe pagina oficială de Facebook a spitalului. A fost și picătura care a determinat-o pe dr. Oana Onu să-și dea demisia din funcția de director medical, după ce a făcut echipă mai mulți ani cu managerul dr. Maria Andrici. Cert este că problema a fost rezolvată rapid odată cu implicarea primarului de Roman, ec. Leonard Achiriloaei, care a fost mult timp director financiar al spitalului, iar punguța a fost înlocuită cu o soluție decentă. Ceea ce demonstrează că sub presiune se pot găsi soluții în folosul pacientului. Dr. Oana Onu nu a revenit asupra demisiei și a fost înlocuită cu dr. Iulia Bora, șefa secției Îngrijiri Paliative. De mai mici proporții, incendiul izbucnit în noaptea de 2 ianuarie în secția Psihiatrie s-a soldat cu intoxicarea ușoară cu fum a doi pacienți, a medicului de gardă și a unui infirmier. Focul dintr-o ghenă plină de materiale textile a fost provocat de un chiștoc de țigară aruncat încă aprins, după ce un pacient a fumat în toaletă, încălcând regulile. 17 pacienți au fost evacuați din clădire. Pagubele n-au fost mari, spațiile afectate de fum au fost renovate și regulile înăsprite, deși vorbim de pacienți cu afecțiuni psihice.
Managerul Spitalului Roman în conflict cu Ministrul Sănătății
Pe final de an, înființarea centrelor de evaluare a pacienților cu Covid a adus-o, din nou, în prim plan pe managera spitalului romașcan. Dr. Maria Andrici a spun un NU clar și răspicat solicitării DSP Neamț de a face un plan pentru organizarea centrului de zi la spital. A argumentat aducând 7 motive care susțineau refuzul, între care și acelea că nu sunt bani, nu sunt cadre medicale, nu este spațiu și nu este clar cine-și asumă administrarea medicamentelor în regim ambulatoriu. Replica DSP-ului a fost la fel de clară.
„În condițiile în care peste 25% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și din decesele de COVID-19 din județul Neamț au fost în zona Roman, este foarte importantă organizarea unui centru de evaluare a bolnavilor de COVID-19 în cadrul Spitalului Roman, care tratează mai mult de o treime din populația județului. Sper ca managerul unității, dna. dr. Maria Andrici să înțeleagă beneficiile creării acestui centru de evaluare care va salva vieți și să identifice soluții pentru înființarea acestuia în cadrul spitalului”, a precizat Radu Firăstrău.
La prima videoconferință din acest an, din 4 ianuarie, chiar ministrul Sănătății a discutat situația de la Spitalul Roman și i-a cerut în direct managerului dr. Maria Andrici să explice refuzul. Discuția ministru-manager a fost una constructivă, la finalul videoconferinței ministrul Alexandru Rafila obținând un „da” ferm din partea șefei spitalului Roman, la fel de ferm cum fusese ”nu-ul” inițial.
Filme deocheate și un fost manager condamnat penal definitiv la Spitalul Târgu Neamț
Spitalul „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț a intrat în gura lumii în aprilie, când un angajat din CPU a vizionat într-o noapte filme cu Bruce Lee și filme pentru adulți. Asta în timp ce sala de așteptare era plină de pacienți. Poate că episodul ar fi rămas intern, dacă calculatorul folosit de angajat nu s-ar fi virusat și dacă în acea noapte printre pacienți nu s-ar fi aflat Maria Vrânceanu, membră a consiliului de administrație al spitalului. Blocarea calculatorului din registratura CPU a dat situația peste cap, a doua zi managerul dr. Alexandru Patrașcu a dispus o anchetă internă, chestionat fiind chiar fostul manager dr. Florin Apostoae, șeful de atunci al CPU și medic de gardă în noaptea „fierbinte”. În cele din urmă, angajatul a fost identificat și sancționat regulamentar, iar accesul angajaților la calculatoare a fost restricționat. În plus, cazul a fost anchetat și de poliție, iar subiectul a fost intens mediatizat de presa națională. Fără o legătură directă cu activitatea de la spital, trebuie menționat că toamna 2021 i-a adus fostului manager dr. Florin Apostoae condamnarea definitivă la 2 ani de închisoare cu suspendare în procesul de corupție în care a fost judecat alături de fratele și de soția sa. El a fost acuzat că a accesat fonduri europene pe baza unor documente false, în legătură cu ridicarea unei pensiuni agroturistice. Medicul târg-nemțean are de achitat, împreună cu familia și un om de afaceri din zonă, prejudiciul de peste 500.000 lei.
Grupare cu medici și funcționari CAS Neamț – fraudă de 7 milioane lei din boli inventate
Toamna 2021 a mai livrat un scandal opiniei publice nemțene și naționale. Preluând datele din controlul Direcției Antifraudă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, procurorii DIICOT Neamț au deschis un dosar cu un prejudiciu de 7 milioane lei la bugetul sănătății. Gruparea condusă de doi funcționari ai CAS Neamț – Florin Neculăeș și Nicoleta Stan – a fost destrămată la perchezițiile din 24 noiembrie. Probele adunate de procurori indică faptul că Florin Neculăeș și Nicoleta Stan, împreună cu un medic pneumolog, care între timp a decedat și căruia i-ar fi luat „locul” în rețea medicii de familie Leonard Chirițescu (arestat la domiciliu) și Mircea Oană (arestat la domiciliu), precum și medicul cardiolog Mihai Cuciuc, ar fi pus la punct mecanismul prin care au fraudat cu circa 7 milioane lei bugetul FNUASS, prin decontarea de concedii medicale unor angajați fictivi. Frauda ar fi fost posibilă și prin implicarea părinților lui Neculăeș și Stan, care au înființat firme și au angajat persoane (rude, în special) doar pentru a figura ca bolnavi cardiaci și de tuberculoză.
Boli pentru care se plătește 100% din salariu ca indemnizație de boală! Mecanismul era simplu: Neculăeș și Stan lucrau în CAS Neamț chiar la compartimentul care trebuia să verifice legalitatea decontărilor concediilor medicale, dar pe ei nu-i putea controla nimeni. Medicii acuzați, se spune în document, ar fi acceptat falsificarea actelor medicale, ori a parafei și ștampilei unor alți medici și ar fi folosit în scop infracțional bilete de externare sau scrisori medicale de la Clinica de Recuperare Cardiovasculară a Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș – cazul medicului Mihai Cuciuc. Între timp, dr. Mihai Cuciuc a fost eliberat de sub controlul judiciar, Tribunalul Neamț admițându-i contestația, iar DIICOT Neamț nu a mai atacat decizia. În sarcina medicului cardiolog au fost reținute 39 de fapte. Nu este foarte clar în acest moment cum doctorii Chirițescu și Oană le-ar fi dat funcționarilor Neculăeș și Stan formulare de concediu medical în alb, ce ar fi fost completate ulterior în fals cu diagnostice pe numele angajaților fictivi. Ancheta este în curs.
Asistenta medicală de la DSP Neamț care cerea bani pentru angajare la spital
Tot în toamnă, o asistentă medicală din cadrul DSP Neamț a fost arestată pentru corupție. Marinela Diaconu este acuzată că a cerut și primit 3.300 euro de la o persoană căreia i-a promis că o ajută să fie angajată ca asistentă medicală la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.
„În cauză nu sunt alți funcționari publici implicați, inculpata păstrându-și banii ceruți pentru a facilita angajarea unei persoane la spitalul județean. Propunerea de arestare preventivă pe 30 de zile a fost admisă de tribunal și imediat contestată de inculpată”, a declarat la acea vreme procurorul Marius Ianuș, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.
Marinela Diaconu a primit banii, dar nu a făcut nimic pentru cea care a apelat la ea. Tânăra a fost, de altfel, angajată din 6 în 6 luni la spitalul județean, fără concurs, pe durata stării de alertă. Asistenta acuzată ar fi cerut banii în lunile august și septembrie 2020. Dosarul deschis de Serviciul Județean Anticorupție Neamț este în lucru la Parchetul Neamț. (Cristina IORDACHE)