O decizie aberantă luată de conducerea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț a făcut ca instituția să piardă , în primă instanță, un proces cu un fost angajat. Acesta a fost concediat subit, postul fiind ocupat de cineva care a știut că va urma o reorganizare și a făcut pe repede-nainte un curs care să-i ofere ”șansa” de a munci alături de echipa Cărbunariu- Plugaru. Angajata concediată avea o vină descoperită subit, de neiertat, era soția unui lider politic, Ionuț Meraru, ajuns pentru o scurtă perioadă de timp subprefect al județului. Ca lider politic a avut, din când în când, reacții politice care nu erau pe placul conducerii Consiliului Județean, așa că cu maximă rapiditate, s-au gândit represalii. Și a fost găsită soția dânsului care, blasfemie, încasa un salariu de la o instituție subordonată Consiliului Județean. Și care, culmea, nu s-a gândit să se dezică public de activitatea politică a soțului și să divorțeze – e la modă acest lucru- pentru a-și păstra locul de muncă!
Lucrurile s-au derulat rapid, Carmen Petronela Meraru a fost pusă în fața faptului împlinit anunțată că trebuie să plece începând cu luna mai 2021. Evident că a deschis o acțiune în justiție și a cerut reîncadrarea pe funcție, plus drepturile salariale, în privința cheltuielilor de judecată lăsând deschisă calea unui nou proces.
Instanța de la Piatra Neamț i-a dat dreptate pe linie fostei angajate, care urmează să primească salariile indexate, majorate și reactualizate, de la data desfacerii contractului de muncă și până la 31.10.2021, plus reîncadrarea pe perioada neefectuată rămasă din contractul de muncă. Dacă decizia va rămâne definitivă, în acest moment este executorie de drept, apare întrebarea din ce bani va achita Teatrul Tineretului aceste sume, care au apărut în urma unui abuz grosolan? Din banii celor care au făcut abuzul? Sau, ca și în cazurile de-acum cunoscute, ale lui Adrian Alui Gheorghe și Laurențiu Dulamă, banii vor fi plătiți de nemțeni, via bugetul județului? Evident, întrebarea este retorică, nici unul dintre autorii abuzurilor menționate mai sus nefiind pus la plată.
De ce vorbim despre un abuz grosolan? Dincolo de argumentele aduse în instanță referitoare la aspectele care țin de reorganizarea/desființarea unui post – nu au fost explicate clar motivele pentru care s-a făcut concedierea, postul nu a fost desființat efectiv, nu a fost prezentată o cauză reală și serioasă de concedierii ? Simplu. Cei de la Teatrul Tineretului au făcut o afirmație extrem de periculoasă și care devoalează cauza reală a concedierii. Cităm: „Mai mult, am fost informați de către Consiliul Județean ( într-o discuție verbală -?!?), după demararea acestui litigiu, despre faptul că o eventuală reintegrare ar duce la un evident conflict de interese din moment ce soțul contestatoarei deține funcția publică de subprefect al Județului Neamț”.
O prostie evidentă, folosită ca argument împotriva unei eventuale reîncadrări, arată de ce a fost de fapt luată decizia respectivă și cum cei de la TT sau au executat un ordin sau au considerat că dau bine dacă execută soția unui opozant politic. În ambele cazuri sunt vinovați și ar trebui să plătească.
În instanță au apărut și alte elemente care țin de mărturii mincinoase depuse de către angajați ai teatrului, asupra cărora vom reveni pe larg în ediția tipărită a ziarului. (V.B.)