La sfârșitul acestei luni se încheie, la termen, contractul dintre Primăria Piatra Neamț și societatea Parking SA, unde acționarul majoritar este chiar instituția publică. Miercuri, 16 februarie, în emisiunea ”Cafeaua de dimineață”, Liviu Harbuz, directorul de cabinet al primarului Andrei Carabelea, anunța o posibilă prelungire a contractului pe doi ani și jumătate, pentru toate parcările din oraș. De atunci până sâmbătă lucrurile se pare că au luat o cu totul altă întorsătură, cei de la Parking dovedindu-se, conform celor declarate chiar de primarul municipiului, necooperați, omițând să depună o serie de documente la primărie și astăzi, 19 februarie, a apărut pe site-ul primăriei (vezi aici), Regulamentul de organizare și funcționare pentru parcările de reședință, prin care se stabilesc regulile pentru preluarea serviciului în gestiunea directă a primăriei, prin Biroul Autorizări Comerciale și Transport Public.
Fără nici un fel de dubiu abia acum putem vorbi despre un început real de ”reformă” în ceea ce privește serviciile pe care primăria le oferă cetățenilor. Este un prim examen care va certifica dacă administrația Carabelea poate să schimb lucrurile în ceea ce privește administrarea parcărilor și nu numai, pentru că pe același tipic s-ar putea tranșa lucrurile în privința serviciilor de la Locativ. Primul avantaj ar fi că s-ar încasa mult mai mulți bani la buget, nu doar redevența ca până acum, că dispar plățile pentru membrii consiliului de administrație, primele și, în condiții normale, salariile celor care se vor ocupa de parcare ar trebui să fie (mult) mai mici decât erau la nivelul societății.
Ceea ce ar trebui să permită- cu transparență maximă- investiții imediate în apariția unor noi parcări, în special al unora moderne, supraetajate, acolo unde este posibil.
Este greu de știut acum ce a dus la schimbarea radicală a abordării celor din primărie, dar probabil a contat foarte mult faptul că cei de la Parking au încălcat pe față hotărârea Consiliului Local Piatra Neamț care interzicea să încheie contracte pentru parcări peste data de 28 februarie. Pentru așa ceva, o încălcare și o sfidare a unei legi locale, cei din Consiliul de administrație și managerul societății, unde acționar majoritar este chiar Consiliul Local, puteau fi revocați imediat. Acest lucru nu s-a întâmplat, acum o mulțime de oameni au contracte pentru anul 2022. În legătură cu aceste contracte primarul municipiului Andrei Carabelea a declarat că ”ele or rămâne valabile conform clauzele existente” și abia după ce vor ajunge la scadență, apoi se vor încheia unele noi.
Apare întrebarea, ce se va întâmpla cu cei de la Parking, care are printre acționari și câțiva investitori privați? Dacă nu vor găsi alternative, cel mai probabil se va ajunge la dizolvare, mai ales că primăria nu pare a fi interesată să mai existe încă o societate care să dea bătăi de cap. (V.B.)