Zona obiectelor de patrimoniu rămâne una sensibilă în care, pe de o parte, exista de multe ori suspiciuni în privința provenienței unora dintre piese, pe de altă parte, exagerări atunci când vine vorba de protejarea lor. Un caz care cuprinde toate ingredientele enunțate mai sus are ca punct de pornire anul 2018, când, la Complexul Muzeal Neamț a fost găzduită o expoziție, între care și una cu 427 monede aparținând cunoscutului colecționar, prof. Dumitru Varodin din Piatra-Neamț. Piesele, unele unicat, vin de perioade diferite, de pe vremea Imperiului Roman, până în perioada contemporană. Expoziția, găzduită de Muzeu, a fost girată și de alte două instituții prestigioase, care nu se pot asocia, cel puțin teoretic, cu vreun infractor, vorbim aici despre Banca Națională a României și Societatea Numismatică Română.
La mijlocul lunii noiembrie 2018, la închiderea expoziției „Istoria monedei în spațiul carpato-danubiano-pontic”, polițiștii nemțeni au început o anchetă. Ei au deschis un dosar penal in rem privind acuzația de tăinuire și au dispus verificarea provenienței fiecărei piese în parte. „Împreună cu colegii de la Serviciul de Investigaţii Criminale am procedat la verificări cu privire la aceste monede, în cadrul unui dosar penal aflat în lucru de anul acesta. Ancheta vizează stabilirea legalităţii provenienţei şi deţinerii acestora. În funcţie de rezultatul investigaţiilor, se va da o soluţie prin Parchet. Deocamdată, cele 427 de monede se află în custodia muzeului, deoarece, făcând parte din patrimoniul mobil, nu pot fi ţinute la Poliţie, în Camera de Corpuri Delicte“, a declarat la acea vreme pentru realitateamedia.ro comisarul-şef Vitalie Josanu, şeful Serviciului Patrimoniu din cadrul IPJ Neamț, Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
Proprietarul colecției, prof. Dumitru Varodin a susținut că deține legal monedele, moștenite de la bunicul său, care le-a achiziționat în anii dintre cele două războaie mondiale. „Nu e ceva clar în această anchetă, e o turnătorie, cineva mi-a făcut o «cheie». Monedele sunt din colecţia privată a bunicului meu, care le-a cumpărat în perioada interbelică. Toate sunt înregistrate la Bacău, i-am trimis pe poliţişti să verifice. Păi cum să fac expoziţie cu monede pentru care nu aş avea acte?! Dacă era ceva ilegal, le ţineam acasă, nu le scoteam să le vadă toată lumea. Iar poliţiştii ăştia, s-au trezit şi ei să vină după închiderea expoziţiei, ca şi cum până atunci nu aflaseră toţi că sunt expuse în public. Mă acuză acum de tăinuire, că de ce nu am făcut nu ştiu ce anunţ cu monedele. E o prostie, se va vedea“, a spus atunci prof. Dumitru Varodin, citat de sursa mai sus menționată.
Clasarea dosarului penal și respingerea confiscării speciale
Ancheta și-a continuat firul până când, în iunie 2019 Parchetul Piatra-Neamț a dat soluție de clasare a dosarului penal, pe motiv de prescriere. Anchetatorii au continuat acțiunea în instanță și în luna iunie 2020 cerând confiscarea specială a celor 427 de monede.
Dosarul a fost soluționat recent de Judecătoria Piatra-Neamț, care la data de 9 februarie 2022 a respins solicitarea Parchetului Piatra-Neamț. Probele din dosar, inclusiv rezoluțiile a doi experți, au fost decisive: „În temeiul art. 549/1 alin. 5 lit. a Cod procedură penală rap. art. 315 alin. 2 lit. c Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ formulată prin Ordonanţa nr. 4649/P/2018 din data de 11.06.2019, în vederea luării măsurii de siguranţă a confiscării speciale, şi dispune restituirea către intimatul Varodin Dumitru (…) a celor 426 monede, astfel cum au fost identificate de către experţii Viorel M. Butnariu şi Custurea Gabriel Gheorghe, monede aflate, în regim de custodie, la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, potrivit soluției pe scurt publicată în portalul instanței. Până la urmă s-a dovedit a fi o prostie sau o “cheie”, cum spunea Varodin.
Așadar, odată cu respingerea cererii de confiscare specială, instanța a dispus și ca monedele să-i fie restituite prof. Dumitru Varodin. Acesta a intrat în posesia prețioaselor monede chiar vinerea trecută, 25 februarie, după expirarea termenului de contestație, când hotărârea a rămas definitivă. Complexul Muzeal Național Neamț i-a înmânat colecționarului pietrean cele 426 de monede ce-i aparțin și care, în felul acesta, are bucuria de a le mai admira și probabil prudența de a nu le mai expune.
Întrebare firească: este legea proastă, dacă apare posibilitatea unor asemenea de spețe, aparent incredibile.
C.I.
Un comentariu
Cât se poate de mizerabil!
Polițiștii lui PESTE care e mai deștepți decât milițienii să pună mâna pe carte, și se gândească de mai multe ori înainte de a acționa împotriva unui om ca prof. Varodim.