Astăzi, 8 martie 2022, în cadrul proiectului interdisciplinar ,,Holocaustul – un drum fără întoarcere” (coordonator: prof. dr. Elisabeta Pascu) s-a desfășurat seminarul de literatură ,,Memoria ca o rană” dedicat scriitoarelor Olga Lengyel, Etty Hillesum și dr. Edith Eva Eger, supraviețuitoare ale Holocaustului. Activitatea, desfășurată de Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Tg. Neamț, în parteneriat cu Casa Culturii ,,Ion Creangă” din oraș, a reunit o serie de proiecte realizate de elevii claselor a X-a UC și a IX-a RB, prin care au fost prezentate personalități feminine devenite autoare cunoscute după cel de-al Doilea Război Mondial. Cărțile lor, traduse în limba română (Cuptoarele lui Hitler de Olga Lengyel; Jurnal (1941-1942). Scrisori din lagărul de la Westerbork (1943) de Etty Hillesum; Alegerea de Edith Eva Eger) reprezintă mărturii incontestabile ale ororilor și umilințelor suportate de prizonieri în lagărele naziste de concentrare și exterminare. Aceste femei au avut șansa de a scăpa și de a spune lumii ce s-a întâmplat în războiul care le-a luat totul: familia, casa, liniștea unei vieți normale.
Deportarea în vagoane de vite suprapopulate, foamea chinuitoare, ,,selecția” făcută de ofițerii SS (spre dreapta – viața, spre stânga – gazarea și apoi arderea în cuptoare), condițiile inumane din lagăre, gândul suicidului sau chiar înfăptuirea lui au traumatizat memoria supraviețuitorilor, care au reușit cu greu să vorbească și să scrie despre acest genocid, chiar la 35 de ani după eliberare. Paginile scrise sunt amintiri vii, dureroase, care nu trebuie să se mai repete vreodată, sunt mărturiile cutremurătoare ale unor oameni mutilați sufletește, cu sentimentul ,,vinei” de a fi singurii supraviețuitori dintr-o familie numeroasă. Neștiind ce înseamnă să fi trimis ,,la dreapta” sau ,,la stânga”, au făcut alegerea greșită, trimițându-i pe cei dragi la moarte. O traumă care cu greu poate fi depășită, marcând definitiv destinul frânt al unor femei curajoase și puternice.
Un moment special a fost dedicat memoriei Annei Frank, elevii ilustrând grafic fragmente din Jurnalul autoarei, într-un atelier de scriere creativă. De asemenea, a avut loc lansarea revistei ,,Foaie literară” (coordonator: prof. Mihaela Olariu), un număr special cuprinzând articole, referate și comunicări științifice pe tema Holocaustului, editat din fondurile proiectului finanțat de Fundația ,,Olga Lengyel”. Invitații prezenți, Marcel Grinberg, președintele Comunității Evreilor din Târgu-Neamț, Lidia Richter, directoarea Bibliotecii Orășenești ,,Ion Creangă”, dir. adjunct Daniela Filip, prof. Steluța Arsintescu și prof. Valentin Teodorescu, au apreciat calitatea materialelor prezentate și au avut scurte intervenții pe problematica abordată în cadrul seminarului.
Coordonator proiect, profesor Elisabeta Pascu