Pandemia a trecut, la nivel oficial, cel puțin nu mai este stare de urgență sanitară și de alertă, așa încât privirile autorităților se îndreaptă, în sfârșit, spre nevoile de investiții în infrastructura Sănătății. Asta și fiindcă banii din PNRR trebuie să meargă spre refacerea, într-un fel sau altul, a spitalelor de stat – renovare sau construire.
În Neamț sunt cel puțin două spitale la care trebuie intervenit: Sanatoriul Bisericani cu cele două clădiri vechi evaluate în clasa I de rism seismic, secția Oncologie și pavilionul vechi de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț care sunt în clasa II de risc seismic. Autoritățile locale – ISU, Prefectură – cunosc faptul că aceste clădiri se pot prăbuși la un cutremur mai puternic. Dar orice intervenție în structura acestora, care necesită măcar consolidare, înseamnă o grămadă de bani. Dintre toate aceste clădiri, singura care intră în lucrări de renovare și consolidare este secția Oncologie de la Piatra-Neamț, lucrare finanțată de CNI cu peste 7,3 milioane lei și care ar urma să înceapă în luna mai 2022. Asta susține Alexandru Filimon, managerul spitalului județean, care afirmă că în sfârșit s-a găsit soluție pentru păstarea bolnavilor în spital, așa cum este firesc .
Vorbind de lucrări de renovare în secții și clădiri de spital, problema care apare este evident cea a activității medicale pe perioada de șantier. Aspect care ar pune dificultăți serioase pentru Sanatoriul Bisericani, care are mare parte din bolnavi internați exact în cele două clădiri cu structura nesigură – Pneumologia și Ftiziologia. Este greu de crezut că s-ar putea găsi o soluție în afara sanatoriului, bolnavii cu TBC trebuind să fie izolați în aceleași condiții sigure. Iar derularea lucrărilor și comasarea bolnavilor în spații neafectate de șantier ar putea pune probleme de restricții la internare.
Soluții se vor găsi, cu siguranță și autoritățile vor avea timp să le pregătească, până ce lucrările vor primi finanțare. În acest moment, Ministerul Sănătății a elaborat o ordonanță de urgență pentru înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Organismul care va apărea – până la 30 iunie 2022, conform obligației asumate prin PNRR – are rolul de a gestiona proiectele mari din infrastructura Sănătății cu bani din PNRR. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se face o radiografie a stării de „sănătate” a infrastructurii spitalicești de stat: din toate cele 1.392 de clădiri inventariate, 302 nu au autorizație la incendiu, 52 sunt în curs, 137 de clădiri din 15 județe și din capitală sunt cu risc seismic – din care 37 cu risc major, încadrate în clasele I și II. În lista de inventar apare și cele două spitale din Neamț. ADNIS va avea în atribuții investițiile mari, inclusiv realizarea spitalelor regionale, din care cele de la Iași și Cluj sunt în fază mai avansată. „Din totalitatea proiectelor de investiții în infrastructura de sănătate publică, rolul și atribuțiile ANDIS vizează exclusiv proiectele de importanță considerabilă. Acestea sunt definite ca acele proiecte de investiții în infrastructura de sănătate publică a căror valoare depășește limita prevăzută la art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, limită de la care competența de aprobare a indicatorilor tehnico-economici revine Guvernului (în prezent, 40.000.000 lei)”, se arată în nota de fundamentare.
Cristina Iordache