Temporar, conflictul la vârful secției Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț (despre care am scris ieri) a fost temporizat și tehnic vorbind există un șef. Directorul medical, dr. Ștefan Gheorghincă și-a asumat atribuțiile, așa cum s-a convenit ieri în Comitetul director.
Informația a fost făcută publică astăzi, 12 aprilie, de managerul spitalului. Alexandru Filimon a vorbit pe larg despre acest subiect în emisiunea „Cafeaua de dimineață” și a prezentat, așa cum este firesc, poziția conducerii în chestiune. „Este o schimbare la decizia mea. Înlocuitorul, doamna dr. Aida Andrițoi, nu a acceptat numirea. Domnul Bararu nu putea fi demis, întrucât el nu mai este oficial șef de secție din 2016, când i-a expirat contractul de administrare încheiat în 2013. Contractul poate fi prelungit legal de două ori, a câte șase luni, până la organizarea concursului. Calculați de câte ori i-a fost prelungit contractul domnului Bararu! Până și eu i l-am prelungit de două ori. Toată lumea, din 2016, a abuzat de funcția de manager și i-a prelungit domnului Bararu. Noi am organizat un concurs (n.n. – anul acesta), dar nu s-a finalizat. Noi am primit o hârtie de la o casă de avocatură din Piatra-Neamț, ca să-l repunem în drepturi”, a declarat managerul Alexandru Filimon (minutul 7).
Managerul spitalului a mai detaliat și motivele schimbării. Că, printre altele, dr. George Bararu nu participă la întrunirile Consiliului medical, locul unde șefii de secții discută probleme din activitate și caută împreună soluții. Dar și de gărzile care puteau și trebuiau asigurate de medicii de la Interne pentru secția Boli Infecțioase, secția care a gestionat sute de bolnavi în cei doi ani de pandemie. Managerul Alexandru Filimon a dat doar exemplul șefei secției, dr. Daniela Burghelea, care a cumulat nu mai puțin de 2.200 ore de gărzi într-o perioadă de un an și jumătate în pandemie. Asta înseamnă 92 de zile însumat, în condițiile în care norma legală pe care un medic trebuie să o facă este de o gardă pe lună. „Mult timp, spitalul fiind exclusiv covid, Infecțioasele aveau 4-500 de paturi în grijă, cu pacienți Covid. Bolnavii erau internați în tot spitalul, dar tratamentul și alergătura între secții era a celor din Infecțioase. Acum, în aprilie, doctorița Burghelea și-a luat un bine meritat concediu de 2 săptămâni, secția a rămas în 3 doctori și noi, conducerea, am căutat medici infecționiști peste tot, în toata țara. Am găsit un medic din Rădăuți pentru gărzi și sperăm o doctoriță să vină la concursul pe post. Era vorba de bunăvoința cuiva, care trebuia să-și ajute colega. Ăsta este un climat, de a nu-ți ajuta colegul din altă secție”, a mai precizat managerul spitalului județean (minutul 17).
O rezolvare temporară, care va trebui clarificată prin concursul de șef secție ce ar urma să fie reluat, fiindcă efectele scandalului duc tot spre bolnavi. Este adevărat că și acest conflict scoate la iveală unele obiceiuri. Dar, acum toată lumea speră că oamenii în halate albe să se bucure de revenirea la normalitate și să-și întoarca fața/experiența/priceperea și spre pacienți.
Cristina Iordache