În urmă cu aproximativ o săptămână, populația era atenționată că nivelul datoriei externe a României a trecut de 50% din PIB. O veste nu foarte plăcută, mai ales când inflația are cel mai mare nivel din 2005 încoace și un război este în desfășurare într-o țară vecină.
Banca Central Europeană vine însă cu o nouă veste proastă: România se împrumută cu cea mai mare dobândă pe termen lung din Uniunea Europeană, 6,2% în luna martie. Deci, încrederea investitorilor în perspectivele țării noastre nu este foarte bună. Analistul economic Radu Georgescu, citat de economica.net estima că România va plăti un cost al împrumuturilor anul acesta cu 20 de miliarde de lei mai mult față de 2021. Și, din păcate, România trebuie să se împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar foarte mare, de 5,8% pe care îl are. Problema cea mai mare este că banii împrumutați sunt folosiți pe cheltuieli curente și nu pe investiții care și-ar putea acoperi costurile.
Economedia.ro a publicat o analiză în care susținea că „România trebuie să împrumute aproximativ 145 de miliarde de lei de pe piața internă și externă pentru finanțarea deficitului și refinanțarea datoriilor anterioare”.
M.N.