Multă emoție și bucurie pentru elevii nemțeni participanți la Olimpiada Națională de Matematică – secțiunea liceu, găzduită la Piatra-Neamț. La festivitatea de premiere, de miercuri, 20 aprilie, s-au făcut auzite numele a doi elevi de la Colegiul Național „Roman Vodă” Roman – Albert Iulian Romaniuc (foto), clasa a X-a, care a câștigat medalie de argint (punctaj 23) și locul 7 pe țară, calificat și la barajul unde se vor decide elevii lotului lărgit al României pentru etapa internațională și Sebastian Ilie Crețu, clasa a IX-a, care a obținut medalie de bronz (punctaj 9) și locul 17 pe țară, ambii pregătiți de prof. Marian Ursărescu.
Distins pentru modul în care de ani buni pregătește olimpici a fost și prof. Marian Ursărescu – premiul de excelență fiindu-i acordat de Inspectoratul Școlar Neamț. Instituția organizatoare a olimpiadei naționale pentru elevii de liceu de la Piatra-Neamț i-a premiat și pe toți cei 5 elevi care au reprezentat județul Neamț în competiția elitelor dominată de școlile din București, Constanța, Galați, Suceava și altele. Premii speciale au fost acordate elevilor Sebatian Crețu, Codruța Fălceanu, Mărtinuț Francesco și Albert Romaniuc – de la „Roman Vodă” și lui Andrei Slătinaru de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț.
Mihai Obreja, inspectorul școlar general a profitat de prilej pentru a acorda diploma de excelență pentru întreaga carieră profesorului Gheorghe Dumitreasa, cel care a pregătit generații de elevi și pe cei mai buni olimpici naționali și internaționali la matematică – Daniel Tătaru, Ovidiu Savin, Andrei Corduneanu, absolvenți de „Petru Rareș”. Invitat la ceremoniile Olimpiadei Naționale de Matematică, prof. Gheorghe Dumitreasa a fost nevoit să lipsească și a primit vestea în spital, unde a fost internat chiar din ziua deschiderii competiției, 15 aprilie.
Șeful IȘJ Neamț, prof. Mihai Obreja a fost, la rându-i, premiat pentru modul fericit în care a reușit, în doar 3 săptămâni, să organizeze competiția de la Piatra-Neamț, după ce locația inițială a picat. „A fost una din cele mai bine organizate olimpiade. Spun asta, întrucât a fost în pericol de a nu se mai ține. Apoi a apărut ideea Piatra-Neamț și un domn profesor care este și inspectorul general al inspectoratului școlar și fără de care această olimpiadă nu ar fi existat. Domnule inspector, poate vreodată nu veți mai fi inspector, dar există posibilitatea ca să primiți titlul de inspector general de onoare. Ce ați făcut dumneavoastră, poate nu se vede acum, dar faptul că ați făcut această olimpiadă, că sunjt mulți copii aici care poate și-au redescoperit plăcerea de a face matematică, poate sunt copii cărora le-ați deschis drumul carierei – este ceva nemaipomenit. Ce ați făcut dumneavoastră, unii nu fac toată viața!”, a declarat conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele Comisiei centrale.
Prof. Mihai Obreja a adresat un cuvânt de mulțumire, în care a amintit de iminenta sa schimbare din funcția de inspector școlar general și pensionarea ce va urma în scurt timp. „Sunt foarte emoționat, dar să-i aplaudăm întâi pe copii. Sunt emoționat pentru că această olimpiadă cred că reprezintă ultimul act din cariera unui cadru didactic, o carieră pe care am început-o acum 46 de ani, când eram doar cu doi-trei ani mai în vârstă decât unii dintre cei din sală. Sunt felicitări din suflet pentru tot ceea ce ați făcut aici la Piatra-Neamț, semnalele toate au fost pozitive, cred că v-ați simțit bine, cred că veți reveni în vacanțe la Piatra-Neamț. Organizarea nu este numai a inspectorului școlar general, suntem o întreagă echipă aici, este comisia centrală cu care am colaborat foarte bine și am reușit în 3 săptămâni să vă oferim tot ce s-a întâmplat pe parcursul celor cinci zile. O să-i urmăresc, chiar dacă voi fi în afara învățământului, pe cei care vor reprezeta România la Olimpiada Internațională de Matematică și mă voi bucura pentru reușita dumneavoastră. Felicitări încă o dată! Mulțumesc sponsorilor și partenerilor noștri. Îi mulțumesc colegului meu, domnul Dan Oniciuc, directorul „Petru Rareș”, școala în care eu am lucrat 30 de ani – domnul director a răspuns da de prima dată și știu că acolo au fost cele mai bune condiții de desfășurare a probei și nu numai. Le mulțumesc directorilor liceelor care s-au implicat, profesorilor de matematică, profesorilor însoțitori, profesorilor care i-au pregătit pe copii, profesorilor universitari din comisia centrală”.
Au fost nominalizați și felicitați la scenă deschisă câțiva din oamenii care s-au implicat în buna desfășurare a olimpiadei: Livia Nicolae – director Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, unde au fost cazați elevii, Florin Albu – informaticianul colegiului „Petru Rareș”, prof. Constantin Neța – de la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț, Daniel Dorobanțu – informaticianul Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț, prof. Grigoruță Oniciuc – directorul „Petru Rareș”, gazda probei scrise și a barajului, inspectorului școlar de specialitate Elena Morariu.
După barajul pentru lotul de seniori de la Piatra-Neamț, vor urma alte două baraje: în data de 15 mai la București pentru selectarea lotului restrâns de maxim 12 elevi și în perioada 29-29 mai la București pentru selecția lotului de 6 elevi ce va reprezenta România la competițiile internaționale.
Vă prezentăm integral rezultatele liceenilor, pe fiecare clasă, obținute în cadrul ONM de la Piatra-Neamț, furnizate de IȘJ Neamț:
onm liceu9 onm liceu10 onm liceu11 onm liceu12Cristina Iordache