Școala Gimnazială „I. Gervescu” Săvinești, Școala De Artă „Sergiu Celibidache” Roman, Școala Gimnazială Nr.11 Piatra-Neamț, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani și Asociația Codrin Piatra-Neamț sunt cele 5 instituții din județul Neamț selectate în proiectul „Dăm Click pe România”. Acest program este derulat de organizația non-guvernamentală „Ateliere Fără Frontiere” și constă în donarea de calculatoare și echipamente IT recondiționate de persoanele din grupuri vulnerabile și dezavantajate care lucrează în educlick – unul dintre atelierele de inserție socio-profesională ale asociației. Sprijinul asociației în promovarea soluțiilor digitale se adresează instituțiilor educaționale din mediul rural sau urban cu nevoi specifice. Câștigătorii din Neamț au fost selectați, alături de toți cei 258 de beneficiari din țară, pe baza jurizării ce a evaluat scrisoarea de intenție a celor 347 de aplicanți din acest an. Evaluatorii au fost din partea partenerilor din ultimii trei ani ai programului asociației „Ateliere Fără Frontiere” – OMV Petrom și Kaufland România – 21 de angajați care au dorit să jurizeze.
Cei 940 de elevi care învață la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani se vor bucura de încă un laborator de informatică, grație acestei donații. Noul director al liceului după concursul din decembrie, prof. Ovidiu Albert afirmă că se vor primi 20 de calculatoare. „Concursul, în sine, nu a fost dificil. A trebuit să completăm un formular și să răspundem la câteva întrebări. Noi dorim să echipăm încă un laborator de informatică, deși avem doar o clasă de matematică-informatică. Dar sunt 940 de elevi de la învățământul primar și până la liceu. În plus, aceste calculatoare pe care urmează să le primim sunt mai mult decât utile și în programul de ore remediale de după cursuri pe care-l derulăm cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț. Sunt calculatoare recondiționate, dar vin cu tot cu licență Windows și cu garanție. Avem și un server nou, așa încât noi suntem pregătiți”.
Beneficii și pentru elevii Școlii Gimnaziale „I. Gervescu” din Săvinești, unde infrastructura digitală este compusă din numai 23 de calculatoare funcționale. „Au fost mai multe calculatoare, dar o parte s-au casat, că erau uzate moral. Colegul nostru care s-a ocupat de acest proiect a aplicat pentru 10 calculatoare. Sigur că abia așteptăm să le primim, noi avem trei școli în comună, dintre care una este în reabilitare și dotare pe proiect finanțat de primărie. Avem mai multe variante de a le utiliza, fie la școala primară din Dumbrava Vale, fie la școlile gimnaziale, câte unul în clasă la dispoziția cadrelor didactice. Important este că am câștigat și vom mai avea 10 calculatoare, pe lângă cele 23 doar pentru elevi”, declară prof. Ana Vasiliu, directoarea școlii din Săvinești.
4.000 de calculatoare vor ajunge până la sfârșitul anului la cele 258 unități de învățământ și instituții sociale câștigătoare în ediția 2022. Asociația „Ateliere Fără Frontiere” derulează programul din anul 2008 și a donat peste 22.000 de calculatoare recondiționate în atelierul educlick. În total, 2.623 de organizații educaționale au beneficiat de echipamente în ultimii 14 ani, echivalentul a mai bine de 10% din totalul școlilor din România, au transmis reprezentanții asociației.
Cristina Iordache