Un nou program de formare în domeniul competențelor digitale și al programării a fost finalizat de elevii din Piatra Neamț. În cadrul cursului de 16 săptămâni, organizat de Digital Nation, participanții au învățat o serie de abilități valoroase, inclusiv dezvoltarea de site-uri web, programare avansată dar și competențe digitale și marketing digital. Programul de pregătire le oferă elevilor șansa de a învăța abilități la un nivel avansat, care îi va ajuta să devină angajabili în propriul oraș! Fiind deja la a II-a ediție, programul a fost finanțat de către Primăria Municipiului Piatra Neamț, împreună cu toate liceele partenere din oraș, coordonate de către Colegiul Național “Petru Rareș”.
“Este esențial să investim în formarea tinerilor noștri. Într-o lume din ce în ce mai conectată, competențele digitale devin din ce în ce mai importante. De la găsirea unui loc de muncă la comunicarea cu ceilalți, aproape fiecare aspect al vieții moderne se bazează pe tehnologie. Cu competențele potrivite, tinerii vor putea nu numai să folosească tehnologia, ci și să o creeze. Ei vor putea intra într-o lume a oportunităților care, altfel, le-ar fi închisă. După terminarea studiilor ei vor avea toate șansele să acceseze salarii mai mari și să își construiască un viitor aici în Piatra Neamț. Într-o lume în schimbare rapidă, investiția în educația digitală este o investiție în viitorul orașului nostru”, a explicat Andrei Carabelea, primarul Municipiului Piatra Neamț.
Din cei 420 de aplicanti au fost selectați 210 elevi finalişti, cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, care au beneficiat de formare gratuită. Aceștia au avut ocazia să se implice în toate aspectele legate de competențele digitale și de programare. Ei au participat, săptămânal, la întâlniri online live cu mentori și la ateliere de lucru pe Dezvoltare Web (începători și avansați), marketing digital, competențe digitale, programare avansată
JAVA și Full Stack JavaScript. În plus, au existat proiecte care au presupus aplicarea a ceea ce au învățat – prin implicare în micro-proiecte – ceea ce a contribuit la o înțelegere generală mai bună privind tehnologiile învățate. Printre cei care au absolvit programul se numără și Vlad Butnaru (foto), în vârstă de 18 ani, care a reușit să se angajeze pe un rol de programator junior part time încă din liceu și acum a început o carieră în domeniul IT.
Vlad a declarat: “În Generația Tech am avut mentori foarte bine pregătiți și disponibili mereu. Cea mai mare realizare a mea din timpul programului aș putea spune că a fost programul de angajabilitate, finalizarea acestuia fiind un moment cheie în evoluția mea.”
Participanții nu numai că s-au dezvoltat pe sine, dar au contribuit și și-au ajutat și colegii să finalizeze, organizând sesiuni de lucru la hub-ul din strada Ștefan cel Mare nr. 15.
Nikolas Daniel exploratorul cel mai activ din comunitate s-a implicat să îi ghideze și pe ceilalți colegi în rezolvarea provocărilor tehnice. ”Am avut ocazia să intru în program încă din 2019 și mi-a plăcut atât de mult, încât am continuat să mă implic și anul acesta și să ofer și eu mai departe. La hub s-a construit un grup de tineri cu care am petrecut multe momente faine. Practic, acolo am ajuns să ne simțim ca acasă, fie că au fost proiecte de lucru sau seri cu pizza și filme. Mă bucur că am reușit să îi ajut și pe alți colegi să învețe”, a declarat Nikolas.
Urmează etapa de micro-proiecte unde elevii vor continua să își dezvolte portofoliile cu aplicații. O parte din ei au răspuns deja pozitiv la proiectele propuse de alte organizații și asociații non-profit locale, construind website-uri de prezentare, mici aplicații sau comunicări în social media.
Despre Organizaţie
Generația Tech este programul național care produce schimbări la nivel local, acolo unde construiește comunități locale de învățare, digitalizare și dezvoltare. Generația Tech inspiră sau schimbă destine profesionale, în mijlocul unor comunități de susținere. Programul Generația Tech este răspunsul Digital Nation la nevoile de digitalizare ale României, o țară în care doar 29% din populație are competențe digitale de bază și doar 7% din populație a participat la un program de training sau educație continuă, ceea ce face ca țara noastră să fie pe ultimul loc în Europa în termen de index de digitalizare, conform raportului de țară McKinsey, Rise of the Digital Challengers (2019). Ajuns deja la cea de-a patra ediție, programul de specializare în IT&C Generația Tech a demarat în 2019 și a produs până în prezent peste 1.700 de noi specialiști în IT&digital din peste 20 de orașe din țară. Peste 90% dintre cursanții care au participat la atelierele de angajabilitate din cadrul programului au ajuns la cel puțin un interviu cu o companie tech după absolvire, iar 35% dintre aceștia au obținut chiar și primul lor job sau internship în IT, imediat după absolvirea cursurilor de formare.
DIGITAL NATION
Digital Nation lucrează de peste 8 ani la digitalizarea forței de muncă din România. Eforturile organizației se îndreaptă către toate categoriile de public dornice de specializare sau reconversie în zona digitală, prin programele Generatia Tech, IMM Online și Profesor în Online. Mai multe detalii puteți găsi la adresele digitalnation.ro și GeneratiaTech.ro.