Duminică, 5 iunie, la Mausoleul Eroilor de pe „Golgota Nemțișorului” din comuna Vânători-Neamț a avut loc o adevărată lecție de patriotism, iubire de țară și de credință. În cadrul unei manifestări dedicate eroilor căzuți pe Valea Culeșa în cel de-al doilea război mondial a avut loc și o slujbă de pomenire oficiată de arhimandrit Negrea Hariton, starețul Mânăstirii „Petru Vodă”, ieromonahul Ilarion de la aceeași mânăstire și de preot Cristian Andron de la Biserica „Sfânta Treime” din satul Mânăstirea Neamț. La eveniment au participat primarul Adriana Petrariu, viceprimarul Vasile Coșofreț, invitați de seamă, printre care colonel (r) Ioan Luca, președintele Asociației Veteranilor de Război din județul Bacău, corul comunei „Vânătorii lui Ștefan cel Mare”, condus de dirijor Cristina Petrariu, aleși locali și cetățeni. S-a remarcat și prezența a trei bărbați care i-au întruchipat pe voievodul Ștefan cel Mare, un dac și un țăran autentic.
După momentul religios a urmat o adevărată lecție de patriotism din partea celor care au luat cuvântul, nu înainte ca doamnele și domnii din corul comunei să ofere un adevărat recital de cântece bisericești și patriotice.
Așa cum îți iubești mama, așa trebuie să îți iubești și țara
Primarul Adriana Petrariu a oferit un moment emoționant celor de față, atunci când a ținut un cuvânt de învățătură în fața auditoriului: „Prea cucernici și prea cuvioși părinți, onorată asistență. Mulțumesc bunului Dumnezeu că am făcut posibilă și această slujbă de astăzi și mulțumesc prea cucernicilor părinți că ne-au făcut o zi așa de frumoasă! Mulțumesc corului comunei noastre care mereu sunt alături de! Mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi, pentru că împreună cu dumneavoastră încercăm să împământenim un obicei, ca în prima duminică de după Înălțare să ne cinstim eroii noștri. Eroi pe care biserica i-a sărbătorit și la Înălțarea Domnului. Pentru faptul că aici au murit peste 14.000 de suflete, români, ruși, nemți, părintele Iustin a dat poruncă într-un fel domnului Nicu Luca de aici din sat și așa a fost ridicat acest mausoleu. De aceea îi mulțumim părintelui Iustin, acolo unde este. Un părinte drag sufletelor noastre și a fost un exemplu pentru noi. Și în aceste vremuri ar putea constitui un exemplu. Câți dintre noi avem exemple pentru copii noștri, să le insuflăm dragostea de țară, de neam, de pământ? Cred că este greu. Cum putem noi să le explicăm ce înseamnă jertfa înaintașilor noștri? Și întreb așa: Copii, voi vă iubiți mama? Cred că fiecare ar spune da. De aceea, cred că așa ar trebui să le explicăm și noi copiilor ce înseamnă dragostea de țară. Pentru că așa cum îți iubești mama, așa trebuie să îți iubești și țara. Indiferent unde ești. Trăim vremuri în care mulți sunt plecați din țară, inclusiv copilul meu e plecat și mă doare sufletul. O altă activitate prin care dorim să insuflăm dragostea de țară și spiritul românesc au fost cea desfășurată în cele două zile dedicate Zilei școlii din comuna noastră. Prima zi a fost dedicată întâlnirii cu profesorii și elevii. A doua zi a avut loc o activitate cu copii denumită Noi suntem români. Mulțumim profesorilor și participanților la acest festival concurs de muzică și poezie, în care cei mici și-au exprimat dragostea de țară. Atâtea emoții am avut ieri de nu vă imaginați. Mă bucur că ușor, ușor au înțeles cât de cât ce înseamnă patriotismul. Nu știu cât vom mai putea face asta, pentru că nu mai e mult și vom fi și condamnați pentru patriotism. Dar bunul Dumnezeu le va rândui. De aceea, să facem front comun și să ne educăm copiii în așa fel încât să simțim cu toții românește. Vă mulțumesc pentru dragostea cu care ați venit aici, pe Golgota Nemțișorului, așa cum ne place să spunem!”
Valea Culeșa a fost locul unei importante bătălii din al doilea război mondial unde trupele române, cu sprijinul artileriei germane, au reușit să reziste în fața ofensivei sovietice. Peste 14.000 de soldați au fost declarați morți sau dispăruți (aproximativ 4.000 de români și 10.000 de ruși).
C.T. STURZU