Dacă întrebi de profesorul de business Cat Macarie, la University of Cincinnati, Ohio, SUA, chit că acolo au spre 50.000 de studenți și cel puțin 15.000 de salariați (cu perspective de a întrece în curând, prin adunare, numărul rezidenților reali din Piatra-Neamț „City”!), îl știe toată lumea.
Nu, pietreanul rareșist Cătălin Macarie, din promoția 1984, nu și-a schimbat numele. Apelativul Cat, cu sau fără semnificațiile-i feline, a venit din dificultatea de pronunțare respectuoasă a prenumelui, prea apropiat de Caitlin, ceea ce trimite la alt sex.
Cătălin e o figură, un pietrean fundamentalist, fiul al distinșilor, al reputaților profesori Theodor și Ana Macarie. E energic, acaparator prin farmec și onestitate, nu prin dominație cu dosarul profesional în mână. Nu-ți vine să îl scoți din priză, cum se zice, când se pornește. Pui mai degrabă mâna pe telefon, închiriezi un acumulator de mare putere, un grup electrogen. La preț corect.
Domnul care predă afaceri studenților de anul I la Cincinnati are har de povestitor sensibil cu ușoare influențe artistice și cu intonații de netradus. E contrariant, aparent, când descoperi că pe prima sa diplomă de postliceală scrie inginer TCM. TCM, Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Ca de încă o poveste de temeilie, a deprins violoncelul la Școala de Muzică (pe stil vechi) din Piatra-Neamț. Alături de bunul său prieten Aurelian Bălăiță, actualul rector al Universității Naționale de Artre „George Enescu” din Iași. Bălăiță e și el rareșist, din promoția 1983.
Prin anii 80 ai aceluiași secol trecut era în vogă poanta cu „Ești student sau TCM-ist”, generată de politica de stat a cifrelor de școlarizare. Gluma consolidată cădea ca o descurajare nobilă din partea ălora racordați mai pe la la Electro, mai pe la Aeronave. Cu rareșiști în frunte, că așa era tradiția.
Adrian Nita si Catalin Macarie. Doi rareșiști, prefectul de Neamț și profesorul de la Cincinnati
Zilele trecute, Cat Macarie a trecut prin Piatra-Neamț. În primul și în primul rând pentru mama sa. Care mamă, doamna profesoară Ana Macarie, la 85 de ani, a produs plecăciuni și emoții, joi seară, pe 2 iunie, prin participarea la un eveniment de elită din portofoliul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț marcat în contul unicului Emanuel Elenescu. Pălăria e deja pe jos!…
Cel domn rareșist de 1984 s-a întâlnit și cu colegi, cu prieteni. Peste rând i-a ieșit și l-a emoționat întâlnirea privat-oficială cu prefectul Adrian Niță. Nu-i venea a crede că un rareșist mai tânăr, din promoția 1999, conduce județul în numele Guvernului.
Cât privește povestea româno-americană a lui Cătălin Macarie, la Mesagerul de Neamț o veți afla în serial, în exclusivitate.
Repunem astfel în drepturi Cultul performanței.
Sub genericul Cultul performanţei, explicit sau implicit, nu am ezitat de-a lungul anilor să promovăm persoane, idei, proiecte, atitudini, inclusiv dispute inteligente care contează, indiferent de apartenenţa la o şcoală de gândire, religie, sex sau partid.
Mersul vremurilor şi interesul publicului cititor scârbit de modele false ne îndeamnă să recuperăm această abordare, această dezvoltare. Din spiritul Rareșului s-a născut, cu un absolvent al Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș” deschidem un nou capitol.
Viorel COSMA