Comuna Girov a ajuns aproape la capătul unei investiții care trenează de mai bine de 14 ani și faptul ar putea fi considerat un eveniment. Este vorba despre terminarea lucrărilor la Școala Gimnazială ”prof. Gheorghe Dumitreasa” din centrul comunei. Primele lucrări au demarat în 2008, finalizându-se în 2022. Este, fără îndoială și meritul actualei echipe de la primărie, să nu uităm că primarul Vasile Ciubotaru este profesor care a predat la școală și era normal să facă totul pentru finalizarea lucrărilor. Înainte au fost 4 primari, care pe perioada mandatelor lor nu au reușit să treacă peste chinurile finanțării și nu au avut dorința necesară de a finaliza un obiectiv necesar și obligatoriu pentru confrotul copiilor din Girov. Cu toate că încă nu a fost predat noul imobil administrației locale, datorită unor mici imperfecțiuni constatate de instituțiile de control, primarul local speră ca pe data de 1 septembrie 2022 totul să corespundă standardelor și spațiul să poată fi folosit conform destinației. După ce va fi finalizată clădirea școlii, se are în vedere dezvoltarea unei baze sportive în viitorii ani, inclusiv a găsi un rost pentru construcția care urma să aibă rol de sală de sport. În paralel, administrația publică are în grafic alte proiecte, de asfaltare drumuri, alimentare cu apă potabilă, canalizare și rețea de alimentare cu gaz metan, în colaborare cu șapte comune și Consiliul Județean Neamț. Toate proiectele însemnă fonduri și iarăși fonduri, însă pentru aducerea lor în comuna Girov este nevoie de tenacitate și un efort uriaș din partea celor care se află în fruntea comunei.
– Domnule primar, o întrebare care nu credeam că o mai adresez unui primar din Girov: comisia de recepție a lucrării la școala de la Girov s-a întrunit și ce a constatat?
Mai sunt lucrări mici de refăcut, dar în rest toate funcționează. Mă refer la sistemul de alarmare, elementele fiind poziționate greșit. Realitatea este că în acest domeniu nu s-a respectat proiectul. Iar în aceste condiții, eu, în calitate de lider al comunității locale Girov, nu pot prelua obiectivul, dacă nu am avizul ISC și ISU. Dacă ar fi fost în comisie numai meseriașii, fără a-i chema pe cei de la ISU, s-ar fi spus că s-a respectat proiectul și că totul este în ordine. Eu ce voi face după aceea? Fac pușcărie?
– Dvs. sunteți arhitect, constructor?
Aș răspunde cu o întrebare: sunt pompier la ISU? Cei de la ISU vor veni și vor da verdictul.
– Se dau termene pentru remedieri?
Da. Este termenul dat de ICS, iar termenul maxim este de 90 de zile.
– În acest caz, firma s-ar încadra până la 1 septembrie 2022.
Noi am solicitat un termen de 45 zile, ca să nu fim acuzați că nu vrem să fie bine. Săptămâna viitoare, constructorii vor veni și o să remedieze ce este de remediat, iar apoi noi să finalizăm ceea ce este pe lângă școală. Respectiv, betonarea aleilor. Nu a fost numai proiectul de avizat.
– Ce veți face în jurul școlii?
Sub piatră este montată instalația de scurgere a apei, ca să nu mai băltească în jurul școlii. Acest spațiu va avea zone betonate și apoi se va aplica gazon sintetic în viitor. Va fi o bază sportivă foarte frumoasă cu timpul. Însă, totul va fi funcție de posibilitățile financiare ale comunei.
– Se pot atrage fonduri prin GAL?
În acest caz, nu! O să vedem pe Programul Național Anghel Saligny, dacă vom avea posibilitatea de finanțare.
– Terenul de lângă școală are o lungime de circa 80 m.
Este un spațiu generos, în care se poate înființa o bază sportivă importantă. Mai mult, în spatele școlii este o construcție care s-a vrut a fi sală de sport, dar care nu poate fi dată în funcțiune, pentru că nu respectă normele ISU de la început. De aceea spun, este mult mai complicată problema cu sala decât pare la prima vedere.
– În ce an au început lucrările la Școala Girov?
Aici este o problemă. În timp au fost două proiecte. Dar prima săpătură a fost făcută în 2008, iar de atunci au trecut 14 ani. Remarc faptul că până în anii 2018-2019, când am accesat fonduri prin PNDL, a nins și a plouat în școală. În acei ani, erau montați doar niște piloni de susținere. Este și un proiect de supraetajare.
– Considerați că este o realizare importantă a dvs., ca primar sau ca profesor?
Este o realizare de suflet a mea, dar este un succes al comunității. Cu toate acestea, de-a lungul perioadei de lucru am tot întâmpinat dificultăți. Dar, până la urmă, a fost și va fi în continuare finanțare pentru ceea ce mai este de realizat.
Semaforul primarului și podul cu restricții
– Cine a avut ideea și cine s-a străduit să se monteze semaforul de la intersecția Căciulești Han?
În primul rând, comunitatea a făcut numeroase demersuri pentru modernizarea intersecției, fie la Drumurile Naționale, fie la Consiliul Județean Neamț. Mi s-a spus că se vor monta semafoare inteligente. Acum este vorba de înființarea unui sens giratoriu. Discuțiile au fost purtate acum câteva luni, cu specialiștii de la Drumuri Naționale. Problema cea mai delicată a semaforului este că atunci când funcționează este al Drumurilor Naționale, iar când nu funcționează este al primarului. Însă, tot ceea ce ține de înființarea acestui semafor se datorează intervențiilor Primăriei Girov, pentru că acolo, în intersecție, nu a existat zi fără vreun eveniment auto. La Girov mai este o problemă, reparațiile la podul de peste râul Cracău, care trebuiau să înceapă de mai multă vreme. În acest condiții, trebuie foarte bine chibzuită chestiunea.
– Dacă podul va intra în reparații, în refacere, pe unde se va mai circula?
S-ar putea să fie soluții de avarie, dar va fi o deviere sau se va circula pe o jumătate de pod, cu semaforizare. Cu siguranță, va fi o redirecționare de trafic greu. Cred și acum este o deviere de trafic greu, dar nu se respectă.
– Nu este semn de interdicție?
Este semn până la tonajul de 15 tone. Dar se circulă fără probleme, cu mașini de tonaj greu, fără să-i deranjeze cineva. Așteptăm ca serviciile de siguranță a traficului să intervină în acest sens, dar până atunci se circulă pe pod fără nicio opreliște.
Gaze naturale, proiect de reajustat
– Ce vești aveți în privința rețelei de gaze naturale?
Am încheiat o asociere de șapte comune și Consiliul Județean Neamț, privind accesarea unor fonduri pentru un proiect comun, care va avea o valoare cu 30% mai mult decât se știe că s-a aprobat pentru județul Neamț. Ar trebui să fie o reajustare, mergându-se pe ideea de a se alimenta cu gaz doar străzile principale.
– Ce proiecte ați depus la instituțiile statului spre a fi finanțate?
Avem proiect de asfaltare în lungime de aproape 8 km, apoi, pentru rețele de apă, canalizare. Proiectul de alimentare cu apă va fi pentru satul Căciulești. Din păcate, la această oră mai sunt în comună trei sate care nu au apă potabilă în rețele. Chiar la ultima ședință de Consiliu Local am trecut propus proiectul privind investiția Apa Serv SA, pentru a se demara procedura prin celebrul proiect SMID, în care sunt prinse mai multe comune.
– Unele comune, prinse în acest proiect vor să abandoneze subiectul, pentru că nu s-a făcut nimic în ultimii ani.
Și noi am putea la o adică să ieșim din proiect, dar, pentru că oamenii au nevoie de apă, căutăm și a doua și a treia variantă de a rezolva problema în comuna Girov. Am înțeles că prin PNRR se vor da drumul la surse de finanțare. Se speră ca la sfârșitul lunii iulie să putem accesa astfel de fonduri pentru rețelele de apă și canalizare. Noi dorim și acolo să depunem proiecte și să accesăm fonduri. La mine dorința este să fie apă în toate satele. Iată, la Gura Văii, unde avem o mare problemă, viceprimarul Ion Purcel se duce în fiecare zi, pentru că oamenii ne ceartă pentru că sursa de apă este secată.
– La dvs. în comună se plătește apa potabilă?
Care au contract la Apa Serv, da. Dar unii nu, doar fac scandal, mai ales cei din Gura Văii, care deși nu plătesc apa, țipă de zor că nu au apă. Așa cum v-am spus anterior, apa din acel sat este de la Bunul Dumnezeu. Când plouă este apă, când nu, seacă izvoarele. Primăria Girov nu este operator de apă și de asta nu înțeleg oamenii. Din păcate, fântânile au fost lăsate de izbeliște.
– Ce se întâmplă cu rețeaua de canalizare de la Girov?
Suntem pe ultima sută de metri cu proiectarea la noua canalizare.
– Nouă sau veche?
Teoretic și practic, este aceeași rețea. Teoretic este rețeaua veche, iar acum este rețeaua nouă. În primul rând, am fost nevoiți, inițial, să facem o expertiză a ceea ce este la vechea rețea, ca apoi să continuăm la ceea ce era. În acest caz, vom spune rețeaua nouă, ca să delimităm problema. După efectuarea expertizei, am făcut cerere pentru finanțarea continuării lucrărilor, printr-un nou proiect. În lei vechi, lucrarea are o valoare de câteva zeci de miliarde.
Investiții și probleme
– Ce proiecte din bugetul local aveți în lucru?
Mai avem proiecte în derulare și din bugetul local. Avantajul lucrărilor guvernamentale este că, în cazul creșterii aberante a prețurilor la materialele de construcții, poți face cerere de refinanțare, funcție de situația pe care o întocmește constructorul, cu diferențele de preț de la o perioadă la alta. În schimb, atunci când este vorba de finanțarea unor lucrări din bugetul local, nu ai unde să mergi și să ceri bani. Cofinanțarea trebuie achitată din bugetul local, numai că termenul de execuție se amână. În aceeași situație ne aflăm cu un proiect de asfaltare, pe buget local, dar pe care îl vom amâna o perioadă, până vom reuși să strângem banii necesari. Anul trecut am făcut aproape 3 km de asfaltare drumuri comunale și sătești, totul numai din bugetul local, ceea ce a însemnat vreo câteva zeci de miliarde lei vechi. Pentru acest an, din programul multianual, mai avem de asfaltat doar în satul Doina. Lucrarea a început, iar străzile situate lateral dreapta, cum se merge de la intersecția Căciulești Han, pe partea dreaptă. Trei intrări, perpendiculare pe drumul județean care duce la Roznov. Totul se va derula funcție de resursele financiare. Satul și noi ne dorim ca să se facă aceste obiective, numai să avem bani.
– Care ar fi acum cea mai delicată problemă a comunei Girov?
Este cea a gunoiului. Numai că aici este o mare problemă, pentru că suntem acuzați că noi, cei de astăzi din administrația locală, am dat teren pentru groapa de gunoi a județului. Oamenii spun că girovenii trebuie să aibă gratuitate, numai că noi, cei de astăzi nu avem nicio o legătură cu ce s-a întâmplat atunci. Sunt acte semnate din 2009, nu de ieri, de astăzi. Eu nu dau nume, ci vorbesc doar instituțional. Este dureros că ne acuză pe noi, cei de acum. Omul, de obicei, unde aruncă gunoiul? Unde să nu-l vadă vecinul.
– Aveți vreun agent economic cu care colaborați?
La ora actuală, fiind în zona I, nu avem operator desemnat. Acum este în procedură de licitație. Celelalte zone au operatori. Și noi avem operator, dar numai individual. În final, va fi un agent pe toată zona. Licitația este la nivel de Consiliu Județean și poate va fi ca gunoiul să se strângă tot prin primărie. Mai mult, lumea nu înțelege că primăria nu beneficiază de niciun aport financiar din partea nimănui. Mai mult, dă bani din bugetul local pentru acoperirea costurilor privind colectarea gunoiului – transport, colectare, depozitare.
Creșă nouă, la Turturești
– Ce proiecte pregătiți pentru viitorii ani?
Noi ne dorim multe și ne-ar trebui cel puțin o oră să scriem doar ce vrem în comună. Girov este o comunitate grea, dar frumoasă și cu oameni gospodari. Are nouă sate, iar majoritatea înțeleg situația. Este dureros că s-au pierdut zeci de ani, timp în care erau alte posibilități de atragere de fonduri pentru investiții. Am aderat și la zona metropolitană Piatra Neamț și așteptăm municipiul, dar până în prezent nicio mișcare importantă.
– Se ridică vreo biserică nouă în comună?
Nu. Doar se renovează unele. Astfel, la Girov va începe construirea unei case praznicale, în locul celei care a ars; pe final de renovare este biserica satului Doina. Apoi, avem două monumente istorice, la Conțești și Turturești. Și acestea sunt aproape de finalizare, apoi la Dănești. Aproape în toate parohiile s-a lucrat în ultima vreme. Uneori cu spor, alteori mai greu, dar tot se face ceva.
– Zilele următoare se termină un nou an școlar.
Se încheie cu un rezultat deosebit. Astfel, Școala Gimnazială Girov are două echipaje campioane județene la Concursul micii pompieri, băieţi și fete. La faza națională care a avut loc în județul Satu Mare, băieții au ocupat primul loc, devenind campioni naționali, iar fetele locul trei. Remarcabil este faptul că tot ceea ce a ținut de cheltuieli a fost susținut de Primăria și Consiliul Local Girov. Când este vorba de organizare, aceste manifestări sunt cuprinse la toate ministerele, numai că atunci când vine vorba de finanțare, UAT-ul trebuie să susțină totul. Numai că echipajul de băieți va participa în Slovenia, în această vară și va reprezenta România la Campionatul European, destinat micilor pompieri. Acum avem alte costuri, alte cheltuieli privind participarea copiilor la această competiție internațională. Copii vor avea parte și de o tabără de pregătire în luna iulie și apoi or să participe în Slovenia. O să căutăm o firmă serioasă de transport internațional, echipajul fiind format din 10 elevi, plus însoțitori. Pe lângă acest succes, trebuie să adaug faptul că mai avem de lucru, privind performanțele școlare ale elevilor. Este un fenomen deja generalizat, mai ales în mediul rural. Niciodată nu am spus nu pentru școală. Dar, cu toate că se cheltuie enorm cu educația, rezultatele școlare nu sunt cele așteptate. Când se ajunge la final și vezi rezultatele la examenele naționale este cam dureros.
– Câți profesori aveți în comună?
Sunt în jur de 30 titulari. Acum, în învățământ este o problemă mare. Dascălii sunt titulari de Girov, dar au completare de catedră în alte comune. Este greu cu deplasarea și multe altele. Este trist, dar adevărat. Totul se datorează declinului demografic, care se resimte la tot pasul. Fenomenul va duce la dispariția unor școli, mai ales în mediul rural. Noi avem 10 așezări, un cătun și nouă sate, iar în fiecare era școală. Acum mai funcționează o grădiniță și o clasă I-IV la Gura Văii, la Căciulești și Grădinița de la Girov. Prin finalizarea lucrărilor la școala din centru, toți elevii vor veni aici. Acum mai bine de 20 de ani, când am intrat în învățământ, la Girov erau clase paralele. Erau școli gimnaziale la Girov și Căciulești, cu peste 700 de copii. Dochia era deja dezlipită de Girov. La un loc erau peste 1.000 de copii și elevi. Acum avem 314 copii în toată comuna. Mai mult, prin CNI, avem un proiect privind înființarea unei creșe la Turturești.
A consemnat Constantin NEGRU