Școala din satul Rediu are o istorie interesantă, în mare parte asemănătoare cu cea a comunităților din zonă. A fost înființată în anul 1869, cu 40 de elevi înscriși, primul învățător fiind Gheorghe Popescu
(1869-1871). Până la această dată copiii au învățat puțină carte cu preotul satului sau dascălii bisericești.
Misiunea a a fost continuată de Alecu Ciurea – dascălul lui Panaite Crivăț în perioada 1878-1879, despre care se spunea că preda “după metoda… monitorului – toată truda învățătorului reducându-se la a arăta o dată lecția. Mai târziu, dascăl l-a avut pe unchiul său, Gheorghe Crivăț”. Acest Gheorghe Crivăț era frate cu tatăl lui Panaite Crivăț și a rămas la această școală până în anul 1900. Au urmat institutoarele Lucreția Tistu (1901-1902), Virginia Efstatiade (1902-1907), învățătorii Haralamb Nuțu (1907-1908), Ioan Crivăț, Natalia Lascăr – ulterior, aceasta a activat în școlile din Piatra Neamț, Gheorghe Munteanu (1922-1935).
Școala a funcționat în case închiriate din sat până în anul 1909, când s-a clădit un local propriu. În evocările lui Constantin Turcu despre Panaite Crivăț, acesta scria, nu lipsit de umor, că școala satului era “o casă cu două odăi și o tindă, închiriată de la săteanul Iordache Holban. Casa avea în spate o minunată livadă cu pomi roditori, în care se rătăceau ades băieții satului, spre marea supărare a proprietarului”.
Despre frecvența elevilor în acea perioadă nu putem bănui decât că era slabă, mai ales că în clasa a II-a “nu erau decât doi elevi: viitorul profesor Panaite Crivăț și o rudă a sa, viitorul doctor Nicolae Crivăț”. Despre un local propriu, o bibliotecă școlară cu un fond de carte de 300 volume și o prezență mai bună, aflăm abia în anul 1935, când au fost înscriși 108 elevi, din care frecventau 83 în clasele I-IV.
Școala Socea a fost înființată în anul 1864, de către comună, având înscriși 15 băieți și o fată.
Printre primii dascăli se numără preotul Neculai Ceaușu, urmat de Ioan Verdeanu (1909-1929), Sandu Dănăilă (1909-1929), N. Zaharia, Maria Crișu, Octav Popescu (1928-1935), Ana Iosub.
În 1914, s-a înființat Școala Bețești, având 22 elevi, primul învățător fiind pr. Gheorghe Ceaușu, care a activat până în anul 1920, până atunci copiii dornici de învățătură mergând la Școala Socea. Au urmat învățătorii Vasile Mihai (1920-1922), Onoriu Baciu (1926-1927), din 1927 Grigore Merticaru, pe care îl găsim și în anul școlar 1934-1935.
Școala din Poloboc funcționa într-o casă închiriată, având în anul școlar 1934-1935 două posturi de învățător, ocupate de învățătorii Dumitru Bordea și Gheorghe Iorga.
Activități didactice
La Școala Gimnazială din comuna Rediu își desfășoară activitatea un colectiv de oameni serioși, inimoși, care încearcă zi de zi să clădească viitorul copiilor din această comună. În cadrul școlii noastre, se desfășoară activități deosebite în rândul tuturor categoriilor de elevi, începând cu preșcolarii, apoi elevii din învățamântul primar și cel gimnazial.
Cu un număr de elevi relativ constant, 467 în anul școlar 2021-2022 și cele 30 cadre didactice, care formează elevii noștri, am reușit, în ultimii ani, să închegăm o echipă unită, dar cu un scop unic: formarea, modelarea copilului într-un adult responsabil, integrarea acestuia în societate. Aș menționa aici contribuția esențială a colegilor mei la dezvoltarea psiho-emoțională a tuturor copiilor și elevilor din școala noastră, acordând o mare atenție și elevilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), care sunt integrați cu succes în mediul nostru școlar.
Pentru a sprijini integrarea copiilor cu CES beneficiem de un profesor itinerant, implicat în activitatea școlii.
La nivelul unității noastre funcționăm cu 5 grupe de grădiniță, 10 clase de învățământ primar și 8 clase gimnaziale. O parte dintre colegii noștri sunt localnici, iar cea mai mare parte dintre ei sunt profesori navetiști.
Ca și corp profesoral pot afirma cu tărie că în școala noastră predau profesori excepționali, care se implică în viața și activitatea comunității noastre, rezultatele evaluărilor naționale fiind concludente, în fiecare an, elevii obținând rezultate bune și foarte bune.
Activitățile educaționale desfășurate pe parcursul anului școlar sunt mărturii care stau la baza muncii, seriozității și implicării colegilor mei. Începând cu Ziua Educației, Sadoveniana, 1 Decembrie, Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, Mihai Eminescu, Ion Creangă, etc. Concursurile și olimpiadele școlare existente în calendarul Ministerului Educației sunt dovezi elocvente în desăvârșirea didactică a celor care trudesc în această unitate. Școala Rediu are încheiate numeroase parteneriate educaționale cu instituții locale, județene, naționale și internaționale, dar și proiecte educaționale.
Componența esențială a succesului nostru o constituie elevii, beneficiarii direcți ai actului educațional, părinții, partenerii educaționali cu care avem o colaborare foarte bună, care mereu sunt alături de școală.
Proiect european
În luna aprilie 2022, am finalizat un Proiect european, Erasmus+ „Noi abilități pentru crearea unui mediu de învățare European”, unde 10 cadre didactice din școala noastră au participat la cursuri de formare profesională în Spania, Grecia și Cehia.
Primul curs de formare a avut loc în Spania, Alcala de Henares, în perioada 29.02.2020-06.03.2020. Organizatorul cursului a fost Cervantes Training, Sl Alcala de Henares-Madrid-Spania. Au participat la acest curs de formare, din partea școlii noastre, prof. Berea Bogdan şi prof. Ciangu Ionuț. Titlul cursului: Innovative skills in ICT through collaborative and project-based teaching and learning.
Al doilea curs de formare profesională a fost de 7 zile în Grecia, în perioada 6-12 iulie 2020. Tema cursului: Nevoi de educație specială-cum să folosești TIC şi jocuri în educația specială. La acest curs au participat profesorii Ciangu Nadia, Zavate Ana Maria și Focșenianu Ana Delia. Pe durata cursului s-au desfășurat ore de pregătire teoretică privind educația copiilor cu dificultăți de învățare, wokshop-uri, activități în echipe, care au avut drept finalitate dezvoltarea competenţelor de utilizare a diferitelor aplicații: Kahoot, Plickers, Mentimenter, Edpuzzle. De asemenea, s-a urmărit îmbunățirea strategiilor de predare.
A treia mobilitate, ”Let’ make our school more international”, la care au participat două cadre didactice din cadrul școlii noastre – Purcariu Elena-Carmen (profesor pentru învățământ primar) și Savin Elena-Daniela (profesor de istorie) s-a desfășurat în perioada 25-31 iulie 2020, în Alcalá de Henares, Madrid, Spania, cu sprijinul formatorilor de la Cervantes Training S.L. Cursul s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile, axându-se pe studierea în detaliu a pașilor ce urmează a fi parcurși în vederea elaborării, aprobării și finanțării unui proiect european, respectiv, de la idee la procesul de planificare a proiectului, cum să redactezi un proiect de succes, sarcini financiare și administrative ale proiectului.
În perioada 26-30 iulie 2021, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Rediu, profesorii Manole Raluca-Elena, Andonie Anca Felicia și educatoarea Apostol Cristina au participat la cursul de formare de 5 zile în Praga, Republica Cehă. Stagiul de formare “Innovative Approaches to Teaching” a fost organizat de ITC – International și a avut o organizare impecabilă, fiind foarte bine structurat pe o perioadă de 5 zile.
Obiectivul nostru este accesarea altor proiecte europene care să conducă la modernizarea și eficientizarea activităților educative desfășurate la Școala Rediu.
Ca manager al instituției, urmăresc dotarea tuturor sălilor de clasa și a laboratoarelor cu mijloace audio-video care să permită desfășurarea lecțiilor în sistem digital, elevii având posibilitatea să utilizeze tehnica modernă, iar lecțiile să devină mai atrăgătoare, interesante și pe placul generațiilor de astăzi, profesorii folosind metodele activ-participative în cadrul acestora. În acest sens, am dotat, din fondurile școlii, din finanțarea per/elev, 11 săli de clasă cu monitoare și internet, respectiv, 15 calculatoare pentru laboratorul de informatică și 8 laptop-uri pentru desfășurarea activităților online. Tot din finanțarea per/elev a fost realizată anveloparea Școlii Gimnaziale Rediu. Ca lucrări imediate, ne propunem schimbarea parchetului în unele săli de clasă și igienizarea tuturor spațiilor de învățământ.
Pentru acest nou mandat, obținut în urma concursului din octombrie-decembrie 2021, îmi propun obținerea unor rezultate foarte bune la concursurile și olimpiadele școlare, a evaluărilor naționale prin crearea unui climat educațional propice învățării și formării noilor generații de elevi.
Prof. Ionuț CIANGU, director
Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 542, săptămâna 23 – 29 iunie.