Binecuvîntată zi de luni, cafea multă și neagră, garnisită cu știri de presă. Multe știri, puțină presă. Lui Geoană i se hîțînă fotoliul prezidențial de la Senat și asta doar la cîteva zile după întoarcerea din Statele Unite, de unde probabil a venit cu instrucțiuni/ recomandări. Culmea e că nu-i zgîlțîie scara adversarii, ci chiar ai lui, din PSD. Președintele de țară cu cel mai scurt mandat, mai scurt chiar decît efectul unui antibiotic tare, e amenințat că va pierde locul de sub Traian Băsescu. Iar lui îi place acolo. În limbajul presei, toate se ambalează cam așa: “PSD a solicitat în plen înlocuirea lui Geoană din funcție”. “Geoană: Opoziția și Ponta au numai de pierdut de pe urma cererii privind schimbarea mea”. “Exclusiv: Ponta face marți sesizare la comisia de integritate în cazul Geoană”. “Rădulescu: PDL se va consulta în coaliție pentru Senat. Blaga este o soluție, dar nu unica”. “Ponta: PSD îl propune pe Corlățean pentru președinția Senatului”. “Iliescu: Ideea nu e ca Geoană să se retragă, ci ca PSD să facă o rocadă la președinția Senatului”. Mult mai tîrziu în noapte, într-o exclusivitate demnă de porecla cu care l-a cadorisit Iliescu și care i s-a lipit de frunte ca marca de scrisoare, Mircea Geoană își plînge nefericirea pe umerii matlasați ai lui Mihai Gîdea. Că doar el este foarte bine văzut de americani…
Altă cafea, altă știre: FMI ne dă verde pentru “determinare” și cheltuieli mici, sperînd că vom accelera reformele. Un lucru bun se remarcă de departe: premierul nostru vorbește bine limba rom=nă. Într-o mioritică autentică, Jeffrey Franks anunță că, deși reformele rămîn în urmă, deși curățarea aparatului bugetar este insuficientă, iar băieții deștepți au rămas cum au fost, salariile și pensiile vor fi “majorate limitat la mijlocul anului, dacă lucrurile merg bine”. Lucrurile merg bine, evident, doar anul viitor este electoral din primăvară pînă-n toamnă, poate chiar mai tîrziu. Concluzia: este bine, dar poate fi și mai rău.
Cafea dublă, fără lapte: Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vîntu au fost reținuți pentru 24 de ore, iar procurorii vor cere arestarea lor preventivă pentru delapidarea Petrom Service SA și spălare de bani. Prejudiciul vehiculat să tot fie vreo 83 de milioane de euro. Deja ratingul se distribuie echitabil între un SOV dus șotînc-șotînc la arest și companionul său de saună, Mircea Geoană. Despre FMI numai Isărescu mai vorbește. Apare Ioana Maria Vlas care, cu titlu de exclusivitate dată la tot poporul, spune cu seninătate: “Mi se pare de rîs să tot dezgropăm morți, ce cîștigă dacă îl bagă pe Vîntu încă 30 de zile la închisoare?”. Tot ea apreciază că afacerea cu “Petrom Service este un mizilic”. Dacă spune ea…
Scapă de sub obiectiv, neclasificîndu-se la rating, o știre mică, deconfeinizată: s-a făcut referendum la Constanța, ca să se audă vox populi în privința desființării județului cu același nume. S-au cheltuit două milioane de lei, s-a dus poporul și în proporție covîrșitoare (pe la 95%) a zis că nu vrea desființare, s-a dus prefectul la Contencios ca să conteste referendumul, iar președintele CJ Constanța și-a făcut valiza pentru drumurile “la toate instanțele din țară și din Europa” unde are să plimbe rezultatele consultării publice pentru a nu se desființa județul. {i mai mică, dar cu mult lapte și puțină miere, este știrea că, tot duminică, 6 noiembrie, era să aibă loc referendum și în Vrancea. N-a mai fost pentru că Oprișan corespondează cu Boc. Unilateral.
A fost deci o zi agitată? Cu prea multă cofeină? Sau aparatul de manipulare funcționează impecabil astfel încît poate și mută reflectoarele atenției publice după cum îi dictează cuiva interesele? Nu știu, mă duc să mai beau o cafea.
(Dana OSTAHIE)