Cândva, la o ediţie a festivalului de teatru Gianina Cărbunariu găzduit de clădirea istorică a unui fost Templu al Culturii Naţionale (i.e. Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ), Titanul Marcel Iureş a decretat cu înţelepciune şi generozitate: „În teatru poate încăpea orice, dar să fie de calitate”. Pe fond, discuţia era despre agresivitatea teatrului fără teatru.
Împlinirea primului cincinal de la instalarea Gianinei Cărbunariu ca manager ne aduce nu doar încă un spectacol ţinut sau plimbat pe afară, ci unul expus direct Soarelui neîndurător, „în aer liber, într-un spațiu care pune în valoare una dintre fațadele laterale ale Teatrului Tineretului”. Ultima premieră a stagiunii se numeşte OAU (*) şi se desfăşoară în 3 (trei) episoade, după cum e noul stil. Reprezentaţiile de vineri şi duminică a ceea ce-i anunţat drept „un spectacol-concert semnat Fără Zahăr” sunt programate la ora 11. Unsprezece ziua!
În preziua lansării la apă, pardon!, la Soare, TT a plantat pe feisbuc o recomandare de mare cinste, corectitudine şi responsabilitate, una cu surâzătoare şanse de a se intromisioana direct pe poziţii de vârf în antologia isprăvilor din primul cincinal Cărbunariu:
„Pentru că zilele acestea căldura atinge cote OAU, ne-am gândit la un mic KIT de spectator pentru cei care vor fi alături de noi la premiera din acest weekend.
Recomandăm spectatorilor mici și mari să aibă la ei patru elemente esențiale pentru a face față căldurii: pălărie, ochelari de soare, cremă pentru protecție solară și apă.”
Până la o vizionare a „minunii” în condiţii cât de cât mai omeneşti, lecturând însă materialele circulante din presă şi varii secţiuni de net, am reţinut tentativa de-a fi altoiţi cu o reanimare a talentelor lui Bobo de la „Fără Zahăr”, altfel un vechi colaborator al managerului. Am eschivat, am trecut mai departe.
Astfel, am observat că versurile colegului Bobi sunt după textul Antoanetei Zaharia, „Scriitorul și mașina de scris”. Despre „textieră”, nicio vorbă. Şi asta în condiţiile în care a câştigat, în 2021, a III-a ediţie a Concursului de Dramaturgie „Corneliu-Dan Borcia“ exact cu acest text. Desigur, aţi ghicit cine organizează concursul.
Mai mult, scumpa noastră Toni Zaharia, actriţă de forţă a Teatrului Odeon din 2003, anterior la Teatrul Bulandra (1997-2003), are chiar un trecut solid legat de TT, anterior cincinalului, bornat bine cu premii şi o participare în juriul festivalului (2010).
Până va fi reconsiderat sau îl vom găsi punctat în programul/ caietul de curte al premierei, cu sau fără inspiraţie din biografia ei oficială, izbucneşte cu putere din memorie momentul identificat prin „De ce fierbe copilul în mămăligă” după Aglaja Veterany, spectacol al Odeonului din 2003 regizat de Radu Afrim. Rolul Copila i-a adus o nominalizare la Gala UNITER 2004 pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal, dar şi premiul corespunzător la Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț, pe când festivalul nostru era festival. Era al doilea, al doilea premiu de interpretare, după cel pentru rolul Ea din spectacolul „Cum se face” (2000)! Pe de altă parte, pe premiul ei de dramaturgie pentru piesa „Just for fun” (2007) scrie tot Piatra-Neamţ. Iar Premiu UNITER avea să câştige în 2008, nu pentru actorie, ci pentru cea mai bună piesă românească, „Ziua perfectă”.
Astea-s din altă istorie. Acum se bagă cremă pentru protecţie solară. Amintirile fabuloase din care Toni face parte alături de Adriana „Fira” Trandafir, regretata Oana Ştefănescu şi soţul ei Ionel Mihăilescu, plus pe atunci promiţătorul Pavel Bartoş, legate de regalul teatral cu copilul şi mămăliga, sunt categoric neconforme cu zilele noastre şi cincinalul managerial.
Viorel COSMA
OAU
un spectacol-concert semnat FĂRĂ ZAHĂR
regie: Bobo Burlăcianu și Cosmin Panaite
versuri: Bobi Dumitraș (după textul Antoanetei Zaharia, „Scriitorul și mașina de scris”)
muzică: Bobo Burlăcianu și Paul-Ovidiu Cosovanu
scenografie: Réka Oláh
mișcare scenică: Andreea Belu
cu: Paul-Ovidiu Cosovanu, Nora Covali, Andrei Merchea-Zapotoțki, Dragoș Ionescu, Rareș Pîrlog, Corina Grigoraș, Emanuel Becheru, Iulia-Paula Niculescu, Maria Hibovski, Gina Gulai, Cătălina Eșanu, Cătălina Bălălău
regizor tehnic: Cristian Ionescu
Sursă ilustraţii: Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ