Duminică, 17 iulie, pe Dealul Cerului, locul unde există unul dintre cele mai frumoase parcuri rurale din Moldova, Primăria și Consiliul Local Rediu au organizat o nouă ediție a zilei comunei.
La eveniment au luat parte mai multe oficialități ale județului: prefectul Vasile Adrian Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Mădălina Ciubotaru, deputatul Ciprian Șerban, Carmen Năstase, managerul Centrului pentru Cultură și Artă Carmen Saeculare Neamț. Au fost, de asemenea prezenți, mai mulți primari din comunele apropiate: Vasile Harpa, primarul orașului Târgu Neamț și președinte al PSD Neamț, Vasilica Crețu (primar Dobreni), George Mutu (primar Borlești), Ion Nechita (primar Tazlău).
Manifestrările au debutat cu o slujbă religioasă de mulțumire, oficiată de preoții Iulian Asandei, Nascis – Vasile Focșăneanu, Cristinel – Vasile Anăstăsoaie și Severin Ștefan. A urmat un mega concert susținut de tineri interpreți de muzică populară din județ, dar și artiști binecunoscuți publicului: Viorica Macovei, Olguța Berbec și Remus Novac & Orchestra, Vasilica Tătaru, Grigore Gherman și Nemuritorii.
Amfitrionul acestei sărbători a fost primarul Vasile Motfolea. Publicul, peste 2000 de oameni, mulți dintre ei din comunele învecinate, s-au bucurat de spectacol și de posibilitatea de a se întâlni la momente de bucurie.
Vasile MOTFOLEA; primarul comunei Rediu: ”Ziua comunei Rediu îmi oferă deosebitul prilej de a vă saluta cu mult respect și de a vă mulțumi pentru votul pe care mi l-ați acordat pentru încă un mandat. Vreau ca ziua de astăzi să fie o zi de bucurie și de distracție și nu una de bilanț. Pentru ziua de astăzi, salariații primăriei au făcut un efort în plus, pentru ca dvs. să vă simțiți bine, pentru că meritați și pentru că administrația locală este în slujba dvs. Îmi face plăcere să vă prezint invitații care ne onorează cu prezența și care ne sunt alături la această sărbătoare a comunității. Chiar dacă vremurile și vremuirile ne sunt potrivnice, împreună putem depăși greutățile. Sper ca de ziua comunei din anul 2024 să fie dată în folosință sala de sport, care va fi construită la intrarea în acest parc și care este destinată copiilor și tinerilor din această comună.
Tot până atunci va fi extinsă și rețeaua de apă potabilă pe toate străzile comunei, printr-un proiect cu bani europeni, care a întârziat nepermis de mult, deși noi ne-am făcut datoria încă de acum cinci ani. Acestea nu sunt promisiuni ci doar certitudini. Fără ajutorul dvs. nimic nu s-ar putea realiza, de aceea doresc să colaborăm și să ne considerați drept parteneri loiali.
La viitoarele alegeri, când candidații vor veni la poarta dvs. să afle unde stați și să vă ceară votul, supuneți-i la un test, un ciocan și un cui ca să vedeți dacă știu să-l bată, ca să vedeți cât de pricepuți și de gospodari sunt. Sănătate și bucurie tuturor”.
Vasile – Adrian NIȚĂ, prefectul județului Neamț: „Bine v-am găsit în această frumoasă comună, în care revin cu plăcere de fiecare dată. Mă bucur să vă revăd, fie că sunteți din Poloboc, Bețești, Rediu sau din Socea. Eu mulțumesc pentru invitație și mă bucur că sunteți într-un număr așa de mare. Ați venit astăzi să sărbătoriți ziua comunei. Mă bucură entuziasmul dumneavoastră și că faceți o echipă foarte bună cu domnul primar încă din anul 2000. Să dea Dumnezeu să continuați pe acest drum și să faceți așa cum ați făcut aici, în locul minunat în care ne aflăm și care arată atât de bine. Vreau să vă transmit din partea Consiliului Județean Neamț, a domnului Ionel Arsene, urări de bine și de sănătate. Am văzut, aveți o comună foarte frumoasă. Comuna a făcut parte din plasa Bistriței și aveți două monumente istorice deosebite, două biserici superbe din lemn. Aveți toate motivele să vă mândriți cu tot ce aveți. Mai înainte a fost și domnul primar Vasile Harpa, de la Târgu Neamț, care a fost nevoit să plece la un alt eveniment. Toți invitații de pe scenă au venit să se bucure cu dvs., la această sărbătoare minunată. Eu vă felicit pentru modul exemplar în care sărbătoriți ziua comunei și vă urez să fiți sănătoși și să ne revedem și în anii care urmează la fel de voioși și cu succese și realizări din ce în ce mai mari”
File de istorie
Prima menționare în actele cancelariei domnești a vreunui sat din comuna Rediu de astăzi vizează o confirmare de proprietate a boierului Trifu Borzescu, pentru satul Bețești, unde era casa lui, precum și pentru alte sate din Câmpul lui Dragoș, răscumpărate sau obținute prin schimburi anterioare. Uricul este semnat de Petru Aron (1451-1457), fiul lui Alexandru cel Bun (1400-1432), și conține toponime încă păstrate în memoria colectivă a comunei.
În alte documente găsim numele Vădurele.Niacșa și Dragotă vând “a patra parte din satul Grozeștii”, ceea ce ne arată, pe de o parte, că satul fusese împărțit celor patru copii ai lui Giurgea, iar pe de altă parte că vânzarea are loc în condițiile dreptului de preempțiune, partea fiind cumpărată de nepoții de frate ai Niacșei.
În epoca modernă comuna Rediu a fost înființată în anul 1864, în plasa Bistrița, formată din satele Giurcani, Mirăuțeni și Rediu. În anul 1875, a fost desființată și nu a mai apărut o vreme. Abia în 1925 este reînființată și include satele Bețești și Socea. Comuna a mai fost desființată de vreo două ori, dar reapare în anul 1942, în plasa Buhuș.
Din 1964, este o comună în raionul Piatra Neamț, iar din 1968 comună în județul Neamț.
În arealul de astăzi al comunei, în 1864, a fost înființată și comuna Socea, plasa Bistrița, formată din satele Socii de Sus și Socii de Jos.
În1865, comuna era formată din satele Bețeștii de Jos, Bețeștii de Sus, Socea de Jos, Socea de Sus și Vădurelele. Comuna a fost desființată în 1875 și nu mai apare o vreme. Dar, în 1887 reapare cu denumirea Socea, iar în 1895 Socea-Cândești, contopită cu comuna Cândești, formată din satele Bărcănești, Belcești, Bețești, Bețeștii de Jos, Bețeștii de Sus, Cândești, Cotreanța, Frunzeni, Socea de Jos, Socea de Sus, Târdeni și Vădurelele.
Constantin NEGRU