În ultima vreme, activitatea administrației locale a comunei Hangu a avu de suportat un eveniment neplăcut, suspendarea primarului Gavril Lupu de către Prefectura Neamț, în baza unei hotărâri judecătorești. Cu toate acestea, oamenii locului recunosc faptul că investițiile care s-au derulat în ultimele două decenii, unele în lucru și astăzi, nu puține, poartă semnătura și marca eforturilor fostului primar. Iar drumul nu a fost ușor. Trebuie reafirmat faptul că locuitorii comunei Hangu, în mare parte, au fost nevoiți să-și mute vetrele satelor pe versanții abrupți ai Culmei Stânișoarei la construirea marelui sistem hidroenergetic de pe Bistrița, iar satele Ruginești, Buhalnița, Grozăvești, Chirițeni, Hangu, Audia, Boboteni, precum și cătunul Buba s-au remodelat funcție de relief și de dorința muntenilor de a nu-și părăsi locurile natale. În aceste condiții, față de toate comunele din județ, Hangu a fost o excepție, cu toate că au fost sate și familii strămutate prin anii 1950-1960 și din alte așezări nemțene. Numai că la Hangu, suferința colectivă a fost și mai mare decât în alte locuri.
Datorită acestei situații, înființarea unei noi infrastructuri locale după 1990 a fost foarte dificil de realizat tocmai datorită reliefului.
În prezent, se lucrează la mai multe investiții, care vor schimba, în multe privințe, traiul de zi cu zi al oamenilor de pe aceste locuri. Centrul comunei este într-o continuă schimbare, ridicându-se, în ultimii ani, noi obiective: primărie, grădiniță, sală de sport regulamentară pentru handbal, teren de sport în aer liber, dispensar uman și un bloc ANL aflat în lucru. La acestea se adaugă și lucrările de înfrumusețare, arealul devenind un spațiu modern de la o zi la alta.
În prezent, activitatea administrației publice locale este condusă de viceprimarul Ion Pîntea, cu ani în urmă primar al comunei Hangu.
Interviu cu viceprimarul Ion PÎNTEA
– Comuna Hangu, în ultimii ani, a avut parte de multe investiții. Cum se prezintă, din acest punct de vedere, situația acum?
– Avem câteva investiții în derulare, altfel foarte importante pentru locuitorii comunei noastre. Mă refer la proiectul legat de modernizarea drumurilor comunale DC 146 și DC 149, în satele Audia și Boboteni, care sunt realizate în proporție de 90%. În prezent, sunt turnate cele două straturi de asfalt. Mai sunt câteva drumuri laterale, apoi, de instalat parapeții de protecție. Investiția are o valoare de aproximativ 2.000.000 euro. Mai avem în lucru drumul sătesc Ruginești 5. În ziua vizitei dvs. se toarnă primul strat de asfalt. De aceea, am fost sunat de inginerul care coordonează lucrarea, pentru că vor începe să toarne asfalt chiar în această zi. Mai avem două drumuri sătești, care sunt licitate și contractate deja. Este vorba de drumul care duce la Pensiunea Lostrița, din satul Buhalnița, și drumul sătesc Hangu 8, cel de la Poștă și Căminul Cultural Hangu, care sunt contractate.
– Ce lungime au aceste drumuri în lucru?
– Cel de la Ruginești are 400 m, apoi cel de la Buhalnița tot vreo 400 m, plus cel de aici, de la Hangu, de vreo 280 m. La acestea se adaugă celelalte: unul de 1,3 km, iar celălalt ceva peste 2 km lungime. În total, sunt în jur de 5 km, dacă nu mai mult.
– Despre drumul spre satul Mitocul Bălan – Crăcăoani s-a tot vorbit în ultimele decenii…
– Așa este. Inițial a fost drum județean, apoi a fost trecut la comune.
– Sunt voci care spun că acest drum trebuia modernizat de Consiliul Județean Neamț de la un capăt la altul…
– De acord. Dar, prin anii 1990-2000, acest drum, de la Crăcăoani la Hangu, nu a fost o prioritate pentru județ. Erau alte drumuri cu probleme. Apoi, cele două comune doreau să asfalteze fiecare satele de munte și s-a recurs la trecerea în administrarea comunelor, pentru că se puteau accesa fonduri mai ușor pe diverse programe, fie guvernamentale sau europene. Acum, porțiunea de la Crăcăoani până la Mitocul Bălan este asfaltată, iar la noi este modernizată încă un segment în lungime de 5 km. Ar mai fi încă 10 km de modernizat, în prezent fiind, cum spuneam, doar drum comunal. Realitatea este că mare parte din drum trece prin fondul forestier, cu peisaje încântătoare, dar, este al celor două comune. Nu ar fi o lungime prea mare, doar că posibilitățile ca acest drum să fie asfaltat sunt foarte reduse acum. Este păcat, pentru că ar putea redeveni un drum de mare interes.
Calea mare sau Drumul rușilor
– Să nu uităm că acesta era drumul care secole de-a rândul a făcut legătura dintre Moldova și Transilvania.
– Așa este, dar acum lucrurile nu stau așa cum ar trebui, din lipsă de fonduri. În plus, drumul ar face legătura dintre Piatra Neamț mult mai repede decât prin Târgu Neamț sau Bicaz. Asta, ca să nu mai vorbim de frumusețea peisajelor, cu posibilități de dezvoltare a turismului în această zonă. Până la urmă, tot se va moderniza acest drum, numai că încă nu i-a venit vremea.
– Ce investiții aveți în lucru în centrul comunei?
– Avem în lucru dispensarul comunal, realizat cu fonduri europene, prin GAL Ceahlău, iar valoarea, cu aproximație, este de circa 10 miliarde lei vechi. Obiectivul este realizat în proporție de 90%.
– Cine asigură dotarea obiectivului?
– În fondurile alocate, sunt prinse și dotările.
– În privința blocului ANL?
– Investiția este în lucru, blocul va avea 16 unități locative, respectiv, apartamente cu una, două și trei camere. Cu această ocazie, s-ar rezolva mai multe probleme la nivel local. Important este că se lucrează. Căldura în acest imobil va fi asigurată de o centrală, pentru întregul bloc.
– Ce- ar mai trebui făcut în centrul civic?
– În primul rând, drumul care trece prin fața primăriei, pentru care ne-am judecat cu firma care a refuzat să execute lucrarea. Acum am refăcut un pic proiectul, în sensul că vrem să modernizăm și intersecția cu Drumul Național 15. Urmează să primim avizul de la Drumuri Naționale și să scoatem lucrarea, din nou, la licitație.
– Câte școli funcționale aveți în comună?
– Două unități, una la Buhalnița, iar cealaltă la centru, plus grădinița de la Hangu. În această vară avem de modernizat o sală de clasă la Școala Gimnazială Hangu. Anul trecut am beneficiat de o sponsorizare de la Ocolul Silvic Iris Ikea. Mai sunt ceva lucrări de efectuat la școală, dar o să vedem ce vom reuși în această vară și ce va fi în viitor. Ideea este să prindem pe următorul buget local anumite lucrări.
– Până la sfârșitul actualei legislaturi, ce investiții preconizați că se vor mai realiza în Hangu?
– Avem depus pe Programul Național Anghel Saligny un proiect de alimentare cu apă în satul Boboteni, sursă care ar putea asigura consumul de apă și pentru satul Chirițeni, o parte din Grozăvești, dar și pentru o mare parte din Hangu, pentru că în ultimul timp, din cauza secetei, avem mari probleme cu alimentarea cu apă. Tot pe acest program, mai avem un proiect privind asfaltarea unor drumuri sătești la Hangu și Chirițeni.
”Oamenii nu mai au răbdare”
– S-ar termina de asfaltat întreaga comună?
– Nu. Sunt foarte multe drumuri sătești, unele nici nu știu dacă vor putea fi asfaltate vreodată, datorită înclinației terenului. Sunt drumuri grele, dar ar fi un procent important dacă s-ar rezolva toate proiectele cu drumurile aflate în lucru sau depuse spre a fi finanțate. Chiar și în centru avem foarte multe drumuri care trebuie asfaltate, la fel și satul Chirițeni, care este o așezare extraordinar de frumoasă, dar care are nevoie și de asfaltarea unor drumuri. Este foarte greu de asfaltat, dar asta este situația, trebuie să găsim soluții.
– Mai aveți vreun proiect prin GAL?
– Anul acesta vrem să obținem fonduri pentru o mașină multifuncțională pentru deszăpezire și pentru alte lucrări la nivel local. Vom vedea ce dotări vom găsi pentru ea. Valoarea este de 100.000 euro. Cel mai important lucru este ca în viitor să găsim surse de apă potabilă. Vrem să asigurăm alimentarea cu apă potabilă a întregii comune. Avem aducțiune cu apă în toate satele, dar suplimentar mai trebui o cantitate de apă.
– Totuși, lacul de acumulare este la doi pași…
– Așa este. A fost luată în discuție și această problemă, pentru că și noi vrem să folosim apă din lac. Este mare nevoie de apă, vom fi nevoiți să o pompăm, dar vom vedea ce spun specialiștii. Vrem să mai prindem un proiect de asfaltare drumuri comunale. Avem probleme la Buhalnița, cu drumul de la Sneamăt, care are peste un kilometru lungime, iar accesul este destul de greu. Gândurile noastre merg tot spre GAL Ceahlău, legat de alternativele energetice, cu panouri solare pentru școală. Va fi o reabilitare termică a școlii. Poate vom găsi o posibilitate și prin Ministerul Mediului. Cu siguranță, vor mai fi proiecte în viitorul apropiat. Mai mult, pe GAL se face noua strategie pentru 2023-2927. Sperăm să mai prindem ceva și acolo. Am trăit o grămadă de evenimente, în fața a ceea ce s-a întâmplat la noi, cu sesizări și multe altele.
– S-au mai liniștit lucrurile?
– Oarecum, însă suntem supervizați. Și opoziția ne atacă, dar parcă și oamenii au devenit mai duri. Oamenii de la munte erau mai așezați. Acum nu înțeleg că pentru un proiect se depun eforturi foarte mari, iar uneori până la depunerea pentru finanțare durează și trei ani, plus stagiatura de la instituțiile finanțatoare. Lumea așteaptă fapte cât ai bate din palme. (Rep.)
Proiecte în desfășurare în comuna Hangu
1.”Modernizare drumuri comunale DC 146, km 3+600 – km 5+700 și DC 149, km 2+650 – km 4+000 în comuna Hangu, județul Neamț” – PNDL II – valoare – 10.516.000 lei;
2.”Înființare și dotare Dispensar uman P+1, în Sat Hangu, comuna Hangu, Județul Neamț, pe teritoriul Microregiunii GAL Ceahlau” – AFIR – 986.000 lei;
3.”Modernizare centru civic comuna Hangu, județul Neamţ Cap A – Alei acces, parcări, spaţii verzi, mobilier urban, iluminat decorativ, drumuri în zona centrului civic” – 1.835.000 lei;
4.„ Captări izvoare, rezervor și rețea apă în lungime de 1 ÷ 3 km în localitatea Buhalnița, comuna Hangu, județul Neamț” – buget local – 1.062.108,44 lei;
5.”Modernizare drum sătesc Buhalnița 26, comuna Hangu, județul Neamț” – buget local – 572.627,93 lei
6.„Modernizare drum sătesc Rugineşti 5, sat Rugineşti, comuna Hangu, jud. Neamţ”, valoarea 841.138,33 lei;
7.„Modernizare drum sătesc Hangu 8, sat Hangu, județul Neamț” – valoarea 729.737,69 lei.